8K AI vision processor van Ambarella vormt basis voor nieuwe generatie drones

De Amerikaanse chipmaker Ambarella heeft een nieuwe 8K processor aangekondigd die moet gaan leiden tot een nieuwe generatie cameradrones. De CV5 AI Vision Processor, zoals de system-on-a-chip (SoC) voluit heet, is energiezuiniger dan zijn voorgangers en biedt onder meer ondersteuning voor 8K 60 fps video. Bovendien kan de processor helpen om obstakels te vermijden en autonome vluchten uit te voeren.

Vliegende supercomputer

Moderne cameradrones zijn eigenlijk vliegende supercomputers. Naast de processor die de flight controller aandrijft is er ook sprake van een digital signal processor die datastroom vanaf de camera en eventuele andere sensoren verwerkt en codeert. In het geval van een hoge beeldresolutie en framerate, moet die processor zeer krachtig zijn om de datastroom te kunnen behappen.

De meeste consumer cameradrones van dit moment zijn in staat om 4K video met een maximale framerate van 30 fps te verwerken. In veel gevallen zorgt een chip van Ambarella intern voor de dataverwerking: onder andere DJI maakt in een aantal drones gebruik van Ambarella processors. Maar omdat de eisen van gebruikers steeds hoger worden, lopen dronefabrikanten tegen de grenzen van de mogelijkheden van de beeldverwerkende chips aan.

8K: 4x zoveel pixels

De nieuwe CV5 AI Vision Processor van Ambarella moet daar verandering in brengen. De SoC wordt gemaakt volgens een hypermodern 5 nanometer fabricageproces. De processor vraagt – afhankelijk van de gekozen framerate – slechts 2-5 Watt aan vermogen, maar is desondanks 4x zo krachtig als zijn directe voorganger.

Al die rekenkracht komt goed van pas bij het comprimeren van 8K video, waarbij er per beeldopname 4x zoveel pixels moeten worden verwerkt als bij 4K video het geval is. Bovendien kan de processor dat in een hoge framerate, namelijk tot 60 fps. Het is ook mogelijk om te filmen in 4K 240 fps, oftewel Ultra HD super slow motion. De beelden worden weggeschreven in H.264, H.265 (HEVC) of MJPEG.

AI computer vision

Naast de ondersteuning voor het verwerken van 8K video biedt de CV5 SoC ook nieuwe mogelijkheden op het vlak van softwarematige beeldstabilisatie, high dynamic range (HDR), 360º video en computer vision op basis van AI, al dan niet in combinatie met sensordata afkomstig van laserscanners (LiDAR). Dat laatste maakt de weg vrij voor nieuwe mogelijkheden op het vlak van obstakeldetectie en simultaneous localization and mapping (SLAM).

“Op de dronemarkt brengt CV5 de volgende generatie videografie en cinematografie door 8K-video te ondersteunen met uitstekende beeldkwaliteit en compressie-efficiëntie”, aldus marketingdirecteur Senya Pertsel. “Het maakt zaken mogelijk als objectdetectie, het vermijden van obstakels, sensor fusion en missieplanning voor autonome drones.”

Marktintroductie

De nieuwe processor komt in het tweede kwartaal van dit jaar op de markt. De eerste producten met de CV5 SoC aan boord volgen naar verwachting begin 2022. Tenzij DJI de introductie van bijvoorbeeld een Mavic 3 op de zeer lange baan schuift, is het helaas dus niet waarschijnlijk dat we de CV5 al aan zullen treffen in DJI’s eerstvolgende drones.

Een ander punt is dat DJI sinds kort op de Amerikaanse Entity List staat. Dat betekent dat Amerikaanse leveranciers geen componenten meer mogen leveren aan het Chinese bedrijf. Zo’n verbod treft ook de levering van chips van Ambarella aan DJI. Onduidelijk is nog of de aanstaande regering-Biden dit verbod wil handhaven.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier