Nieuws

‘Ierse route’ naar EU dronebewijs niet meer gratis

De Ierse luchtvaartautoriteit IAA stopt met het gratis aanbieden van opleidingen, examens en afgifte van EU dronebewijzen voor Open categorie A1/A3. Dat blijkt uit een email die is rondgestuurd aan dronevliegers die in de wacht stonden voor hun accountverificatie. Andere EU-landen bieden nog wel een kosteloos traject aan. In Nederland bedragen de kosten voor opleiding+examen A1/A3 momenteel tussen de 50 en 99 euro.

Sluiproute

Veel drone- en modelvliegers hebben in de afgelopen weken via de Ierse luchtvaartautoriteit een gratis dronebewijs A1/A3 gehaald. In Ierland werd er namelijk aanvankelijk voor gekozen om zowel opleiding als examen kosteloos aan te bieden, ook aan inwoners van andere EU lidstaten, waaronder Nederland.

Aan deze (volstrekt legale) ’sluiproute’ komt echter een eind. In een email aan mensen die een account hadden aangevraagd schrijft de Ierse luchtvaartautoriteit het volgende:

“Your identity verification request will not be processed until after 31st January. It is expected that a charge of €5 will apply after 31st January for identity verification and €30 for UAS on line training, if you wish to cancel your application please logon and select “cancel” all of your personal details and documentation will be completely deleted from the MySRS system.”

Kortom: de ‘Ierse route’ naar het basis dronecertificaat A1/A3 is binnenkort niet meer gratis. Mogelijk is een grote toestroom aan dronevliegers uit andere EU-landen hier debet aan. Wie alsnog via het MySRS portal het A1/A3 vliegbewijs wil halen is daarvoor 35 euro kwijt (incl. afgifte certificaat).

Alternatieven

Via Nederlandse opleidingsinstellingen kost de opleidingsroute naar het dronecertificaat A1/A3 momenteel tussen de 50 en 99 euro, blijkt uit onze prijsvergelijker. Dat is zonder de daadwerkelijke afgifte van het certificaat door de RDW: dat kost nog eens 10 euro.

Wie toch per se gratis een dronebewijs wil halen, kan nog terecht bij andere landen, waaronder Oostenrijk en Luxemburg. Probleem is alleen dat de door andere lidstaten verstrekte dronebewijzen nog niet door de RDW verwerkt kunnen worden op het moment dat men in Nederland het uitgebreidere certificaat A2 wil aanvragen. Dat komt doordat er nog geen centrale Europese database is, waarin de verstrekte certificaten worden bijgehouden.

Nog niet bekend met de EU droneregels, die op 31 december 2020 zijn ingegaan? Check dan ons stappenplan

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

30 gedachten over “‘Ierse route’ naar EU dronebewijs niet meer gratis

 • Duitsland vereist ook nu dat je inwoner bent van Duitsland. Die oplossing werkt dus ook niet meer.

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Dank je; de vermelding van Duitsland is uit het artikel geschrapt.

   Beantwoorden
 • Jordi van Herel

  Voor mij als zeer sporadische vlieger (vakanties, uitjes) vind ik dat dit inderdaad gratis of redelijk goedkoop geregeld moet kunnen worden. €150 totaal + nog jaarlijks terugkomende is dit niet.
  Mijn DJI air die zorgt er al voor dat ik niet in bepaalde gebieden of hoogtes ga vliegen en zal niet zomaar voor risico’s zorgen indien hij buiten bereik of een lege batterij krijgt.
  Waarom kan een NL opleider niet een goede online cursus in elkaar zetten voor €10,- en kan de RDW niet online afnemen met digid voor een net bedrag.
  Een VCA diploma halen is eenvoudiger, goedkoper en langer geldig.
  Ga het nog eens in Luxemburg proberen en anders neem ik wel een gokje voor die enkele keer per jaar in een leeg natuurgebied.

  Beantwoorden
 • Hoi Wiebe,

  Als je beschikt over een RPA-L certificaat (flight crew licence) Moet je dan alsnog het EU drone bewijs halen voor A1/A3?

  RPA-L is, als ik het goed begreep, een vergelijkbaar A2 bewijs die in de toekomst omgezet kan worden. (na de overgangsregeling van het jaar 31-12-2022)

  Beantwoorden
 • Koos van Rossum

  Dag Wiebe,
  Wederom een prima artikel.
  Ik heb het A2/A3 en A2 dronebewijs deze week bij RDW aangevraagd en ondertussen gekregen.
  Kosten €20 per stuk en 5 jaar geldig vanaf datum afleggen examen.
  Groeten
  Koos

  Beantwoorden
 • Jammer dat dit bericht vanmiddag binnen kwam. Ik heb A1/A3 nu niet direct nodig omdat ik met een DJI mini 2 vlieg, echter vind ik het wel handig om een vliegbewijs op zak te hebben en wellicht dat ik incidenteel iets zwaarders wil kunnen besturen. Daarom heb ik mijn A1/A3 zojuist in Luxemburg gehaald, het was wel apart dat ik geen identificatie hoefde te doorlopen.

  Beantwoorden
 • Ik had me ook op 31 december 2020 aangemeld bij de Ierse instantie. Vandaag kreeg ik idd ook dezelfde terugkoppeling als hierboven. In het kort: het gaat je EUR 35 kosten en voor 31 januari kun je sowieso niet starten bij de Ierse instantie omdat ze je niet “geverifieerd” hebben.

  Meteen heb ik bij de Oostenrijkse instantie de algemene les stof doorgenomen, een proeftentamen gedaan en vervolgens het daadwerkelijke examen afgelegd. Van start les stof tot eind kostte mij minder dan 2 uur. Na succesvolle test heb ik het Vliegbewijs toegestuurd gekregen per e-mail als PDF. Als je ook maar enige vliegervaring en logisch verstand heb, dan is dat tentamen (40 multiple choice vragen) een eitje. Ik snap dat NL opleidingsinstituten hun investering in hun dienstverlening moeten terugverdienen, maar ik zou me wel bekocht voelen als ik voor dit PDFje idd EUR 100 had betaald in NL.

  Vervolgens een Exploitantnummer bij de RDW aangevraagd mbt DigiD inlog. Na iDeal betaling van EUR 23 ging ik vervolgens 10 minuten later met een geldig exploitantnummer bij het digitale RDW loket weg. Idd, zoals boven gesteld werd de registratie van mijn Oostenrijkse Vliegbewijs niet gevraagd bij aanvraag exploitantnummer in NL RDW. Voor mij prima omdat ik sowieso in A3 vlieg met mijn zelfbouw.

  Kortom: in 2,5 uur heb je (op dit moment nog?!) je oostenrijkse Vliegbewijs en je NL exploitantnummer binnen en kun je legaal vliegen binnen de A3 categorie. Tsja, en met die lock-down vond ik de 2,5 uur nog wel ergens 😉

  Beantwoorden
  • Pieter van Els

   Beste Dennis,
   Ik heb A1-A3 examen & certificaat in Luxemburg gehaald (eitje), maar volgens website van RDW heb ik een link nodig om exploitantnummer aan te vragen (zou per email gestuurd worden). Ik heb deze link uiteraard niet, hoe heb jij dat gedaan?
   Bedankt
   Pieter

   Beantwoorden
   • Avatar foto Wiebe de Jager

    Je hebt geen link nodig om een exploitantnummer aan te vragen. De registratie als drone-operator staat namelijk los van de uitgifte van dronebewijzen.

    Beantwoorden
    • Pieter van Els

     Je hebt gelijk, mijn fout. Ik bedoelde eigenlijk het aanvragen van het vliegbewijs, of is dat niet meer nodig, nadat ik de “Luxemburgse pdf” heb gekregen? Het is me niet helemaal duidelijk….

     Beantwoorden
     • Avatar foto Wiebe de Jager

      Je hoeft geen vliegbewijs meer aan te vragen bij de RDW, je ‘Luxemburgse’ bewijs is gewoon geldig. Alleen als je tzt A2 wilt halen dan loop je tegen het probleem aan dat je bij de RDW niet kunt bewijzen dat je al je A1/A3 hebt gehaald, want de koppeling met andere EU-landen ontbreekt nog.

 • Het Oostenrijkse examen is in het Duits. Gewoon even Google vertalen aanzetten (via rechtermuisknop op de pagina zelf) en dan is het prima te doen. Ik heb het laten vertalen naar Engels.

  Ook niks geen paspoort of iets dergelijks upload. Gewoon je naam, woonadres en mail adres opgeven; vinkje dat je alles naar waarheid hebt ingevuld en je bent geverifieerd. Dwz je kunt het examen starten, afronden en je Vliegbewijs ontvangen per e-mail.

  Kosten: 0.00 EUR 🙂

  Beantwoorden
  • Hoi Dennis, waar heb jij dit examen precies gedaan? Ik kan dit namens nergens vinden helaas.

   Beantwoorden
 • Ik heb het A1 A3 certificaat gehaald via Luxemburg.
  Op mijn certificaat staat nu ook een luxemburgs exploitatienummer,
  via de RDW heb ik een nederlands nummer, welke moet ik nu op
  mijn drone hebben ?
  Ik heb een Mavic mini.

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   De code op je dronebewijs is *geen* exploitantnummer. Opleidingen en registratie staan los van elkaar. Je moet het nummer dat je van de RDW hebt gekregen op je drone zetten.

   Beantwoorden
 • Ik was gelukkig op tijd in Ierland en vind het niet te begrijpen dat er voor een Europees certificaat er landen zijn waar je moet betalen voor een examen. In diverse landen is het gratis en terrecht want het stelt niets voor! Zet een ICTer voor 2 dagen aan het werk en verkoop het voor 50 tot 100 Euro per stuk. Waar een klein land groot in kan zijn. Het certificaat geeft alleen aan dat je de regels kent en bij overtreding een boete kan krijgen. Waarom moet er dan zoveel aan verdiend worden.

  Beantwoorden
  • Ook net de Oostenrijkse variant gedaan. De vragen waren wel te doen, maar ik was toch blij dat ik de uitgebreide documentatie eerst goed had doorgenomen. Goed dat iedereen getest wordt en daardoor in ieder geval één keer de regels heeft gezien.
   Ik zag dat één van de opleiders in NL al 2000 aanmeldingen had gehad. 2000 x € 60 (de goedkoopste) = € 120.000. Ik gun iedereen inkomen, maar dit is nogal vet verdienen aan een eenvoudige test inderdaad.

   Beantwoorden
   • Hoe vraag je dan een RDW vliegbewijs aan met je Oostenrijkse variant ?

    Beantwoorden
 • Zou iemand mij kunnen helpen?
  Ik wil graag de Oostenrijkse test doen (www.dronespace.at), maar ik krijg de tekst maar niet vertaald naar Nederlands / Engels, en mijn Duits is echt niet goed genoeg.
  In de oefentoets kan ik geen tekst selecteren om te plakken in Google Translate. Ik heb de Google Translate add on geïnstalleerd op zowel Chrome als Firefox. Dit kun je gebruiken door een tekst te selecteren -> rechtermuisknop -> Translate… maar dat kan dus niet op de toetspagina. Daarnaast is er een hotkey, Control + Shift + 3, maar als ik dat doe opent hij een nieuwe pagina die wit is. Bij een test op Reddit werkte dit wel, maar niet in toetsomgeving.

  Weet iemand hier een oplossing voor?

  Beantwoorden
  • Ik heb precies hetzelfde probleem… zit nu overal te kijken voor een oplossing.

   Beantwoorden
  • In Chrome heb je rechts van de zoekbalk de optie om de gehele website te vertalen. De oefenvragen en het examen zijn gewoon in het Engels te maken (keuze tussen Duits en Engels).
   Met een avondje studeren ben je er doorheen. Ik heb hem zojuist succesvol afgerond.

   Beantwoorden
 • Ik had eenzelfde probleem bij een Engelse site.
  In Opera, als je een tekst in de tang neemt met de muis , krijg je een melding te zien met twee keuzemogelijkheden “Search” en “Copy”. Alleen het in de tang nemen is voldoende, daarna even niks doen! Copy werkt niet, want dat is afgeschermd, maar Search kiezen kopieert de tekst naar het zoekveld in Google en van daaruit kun je het copiëren en vertalen!
  Ik kan het nu even niet testen, maar ik denk dat het voor de Oostensrijkse site ook moet werken!

  Beantwoorden
  • Volgens mij hebben de opleiders het op een akkoordje gegooid met de RDW. Je moet tegenwoordig een link hebben om te kunnen registreren op de RDW site. Deze link kan je krijgen van een opleider na behalen van je certificaat…

   Beantwoorden
   • Avatar foto Wiebe de Jager

    Om te registreren als operator bedoel je? Heb je daarvoor een link van één van de Nederlandse dronescholen nodig?

    Beantwoorden
 • PS Het EU dronebewijs is vanwege Brexit NIET geldig in het Verenigd Konkrijk! Ga naar
  https://register-drones.caa.co.uk/individual/register-and-take-test-to-fly om je Engelse A1/A3 te halen – gratis. Wel eerst je Flyer-ID aanvragen, ook gratis.
  Zo had NL het ook moeten doen: effectief, meer dan goed genoeg en gratis.
  Voor je daadwerkelijk gaat vliegen moet je ook een exploitantennummer (Operator-ID) aanvragen en dat nummer op je drone aanbrengen: £9 per jaar.
  Certificatie A2 moet je ook in het VK via een vliegschool doen en dan ben je al gauw £50 kwijt…

  Beantwoorden
 • January 26, 2021 at 2:27:55 PM GMT+1
  RE:MySRS Application Cancelled
  Dit is wat ik vandaag kreeg, had al 6x een afwijzing gehad.
  Dus dit gaat niet meer lukken.

  Dear uit********@.com,

  You must make an application in the country where you reside with your local competent authority to get an UAS Operator Registration.

  Thank you

  MySRS Support

  Beantwoorden
 • Hey allemaal,

  Is er inmiddels al een manier om A1, A2 en A3 gratis te behalen?
  Indien dit er nog niet is, is er dan wel een plek waar ik alle leerstof gratis kan vinden en alleen de examen kan kopen?

  Beantwoorden
 • Hoi,

  Ik heb zonet via het Oostenrijkse platform het A1/A3 drone vliegbewijs gehaald, en nu dus zo’n mooie (Duitse) PDF in mijn mailbox die 5 jaar geldig is. Moet ik nu nog iets doen om ervoor te zorgen dat het certificaat ook in Nederland geldig is?

  Zelf heb ik nog geen drone, maar mijn familie wel. Verder ben ik wel geinteresseerd om er één aan te schaffen, maar dan wel één met een Cx CE label

  Kan ik nu met dit certificaat en na aanschaf van een Cx CE gecertificeerde drone (max 900 gram) binnen Nederland (en op vakantie) vliegen?

  Beantwoorden
 • Ik heb net mijn dronebewijs voor A1 en A3 even gehaald via oostenrijk in 30 minuutjes. Het examen mag je meerdere keren doen dus ik dacht och ik ga niet leren want mischien haal ik het. En ja hoor het waren allemaal meerkeuze vragen voor idioten. Je hoefde maar 75% goed te hebben en 90% van de vragen was zo onbenullig dat je het antwoord wel kon weten. zoals: “wat doet alcohol met de concentratie”
  1: het maakt de concentratie slechter maar de beweging beter
  2: het maakt de concentratie en beweging beter
  3 Het maakt de cocentratie en beweging slechter
  4: het maakt de concentratie beter en de beweging slechter

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier