RDW: inmiddels meer dan 10.000 drone-operators geregistreerd

De Dienst Weg -en sinds kort ook vlieg- verkeer RDW heeft drie weken na de invoering van de registratieplicht voor drone- en modelvliegers ruim 10.000 registraties verwerkt en exploitantnummers verstrekt. Dat meldt een woordvoerder van de RDW aan Dronewatch. Verder zijn er inmiddels een kleine 4.000 dronebewijzen uitgegeven door de RDW.

Exploitanten en certificaten

Volgens woordvoerder Koen Peeters hadden zich op 21 januari om 12:00 precies 10.915 exploitanten aangemeld. Dat zijn niet alleen dronevliegers: de registratieplicht betreft ook veel bestuurders van modelvliegtuigen. Een operator kan een natuurlijke persoon zijn, of een bedrijf dat drones inzet.

Ook zijn er cijfers over het aantal verstrekte dronebewijzen. In totaal zijn er nu 3.912 dronebewijzen verstrekt door de RDW. Het merendeel daarvan – 2.721 om precies te zijn – betreft Open subcategorie A1/A3. Een kleiner aantal – namelijk 1.191 – betreft dronebewijzen voor Open subcategorie A2.

Afgegeven EU dronebewijzen hebben een geldigheid van 5 jaar. Na die tijd moet men opnieuw een kennistest doorlopen voordat men een nieuw dronebewijs kan aanvragen. “Opvallend is dat 99% van de piloten aanvinkt dat hij/zij graag een herinnering wil hebben wanneer het vliegbewijs dreigt te verlopen”, aldus Peeters.

Wel geregistreerd, geen dronebewijs

Uit de cijfers kan afgeleid worden dat er 8.194 drone- en modelvliegers zijn die zich wel geregistreerd hebben, maar (nog) geen ‘Nederlands’ dronebewijs hebben aangevraagd bij de RDW.

Dat kan deels verklaard worden door het feit dat er voor het vliegen met drones onder de 250 gram geen vliegbewijs wordt vereist. Een andere verklaring is dat veel dronevliegers hun dronebewijs via het buitenland hebben behaald. Tenslotte is er mogelijk een grote groep dronepiloten die zich al wel hebben geregistreerd, maar nog geen werk hebben gemaakt van een opleiding.

Registratieplicht

Sinds 31 december 2020 moet iedereen die met een drone of modelvliegtuig vliegt die zwaarder weegt dan 250 gram of een camera aan boord heeft zich registreren als operator. In Nederland kan dat bij de RDW. Het exploitantnummer moet zichtbaar worden aangebracht op de drones waarmee men vliegt. In de toekomst moet het Operator ID in veel gevallen ook worden uitgezonden door de onbemande luchtvaartuigen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

6 gedachten over “RDW: inmiddels meer dan 10.000 drone-operators geregistreerd

 • 21 januari 2021 om 20:29
  Permalink

  ik haal het nummer bij het RDW en het drone bewijs in Luxemburg… Volgens mij is daar geen enkel bezwaar tegen en eigenlijk zou jij dat als toegestaan moeten behandelen.

  Beantwoorden
  • 22 januari 2021 om 15:18
   Permalink

   Zo heb het ook gedaan, zelfs 2x dronebewijs gehaald in Luxemburg en Ierland

   Toch jammer dat er in Nederland €99,- voor wordt gevraagd en in bovenstaande landen niks…

   Beantwoorden
 • 22 januari 2021 om 01:13
  Permalink

  Prijzen in NL zijn gezien het gebodene en de onkosten die de opleiders hebben absurd hoog . Ik heb bij de DDA mijn A1/3 gehaald , zou graag A2 ook willen hebben , maar 100€ plus dan weer 20€ voor het mogen downloaden van een Pdf je bij de RDW is toch eigenlijk schandalig. En dan heb ik het nog niet over de pro opleidingen .

  A😎

  Beantwoorden
 • 23 januari 2021 om 10:44
  Permalink

  Mijn ervaring is zeer positief bij Droneflightacademy. Omdat ik in het najaar al een A1/A3 gerichte cursus kon volgen , heb ik beide opleidingen incl.examens EN zelfopleidingsverklaring met reductie kunnen afmaken. Beiden gehaald op 31 december 2:01 uur.
  Ik ben het er wel mee eens dat de huidige prijzen naar verhouding hoog zijn.

  Beantwoorden
 • 25 januari 2021 om 21:15
  Permalink

  Ik heb bij het RDW een klacht ingediend omtrent het feit dat er uitsluitend met DigiD de benodigde vergunningen worden aangevraagd. Tevens aangegeven dat wanneer hiervoor geen alternatieve route komt, ik ga escaleren naar de Nationale Ombudsman. Een DigiD is niet verplicht en ik weiger dit principieel. Volgens het RDW zijn hierover al talloze klanten binnengekomen. Wie zich wil verenigen graag hier posten, bij belangstelling kijken we dan hoe we gegevens kunnen uitwisselen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier