Video

Kijken: Madurodam komt tot leven in tilt-shift dronevideo van Scheveningen

Het is net Madurodam, maar dan in het echt: dankzij het zogenaamde tilt-shift effect lijkt het in deze dronevideo alsof de beroemde Haagse attractie tot leven is gekomen. De opnamen werden gemaakt met behulp van de lichtgewicht DJI Mini 2, waarmee je sinds kort boven bebouwing mag vliegen. Het ‘Madurodam-effect’ werd achteraf aangebracht in de montage.

Levend Madurodam

Tot voor kort was het niet toegestaan om zomaar boven bebouwing te vliegen met drones. Daar is op 31 december verandering in gekomen, met de inwerkingtreding van de nieuwe Europese regelgeving voor drones. Met zeer lichtgewicht drones zoals de DJI Mini 2 mag je zelfs boven bebouwing vliegen, zolang je de privacy van mensen maar in acht neemt. Dat brengt tal van creatieve mogelijkheden met zich mee voor mediamakers.

Ik liep al enige tijd met het idee rond om een video te maken met het ‘Madurodam-effect’, waarbij het net lijkt alsof je naar een miniatuurwereld kijkt. Om dat voor elkaar te krijgen, paste ik een paar speciale bewerkingen op het beeldmateriaal toe tijdens de montage. Het geeft een heel grappig effect, het is heel wonderlijk om naar te kijken. Het is net alsof Madurodam tot leven komt.

Tilt-shift effect

Voor de geïnteresseerden: de basis van het effect zit ‘m in de toepassing van een lineair aflopende blur op de verticale as. Daarmee boots je het zogenaamde ‘tilt-shift’ lenseffect na. Daarnaast zijn de beelden met een factor twee versneld. Tot slot is de verzadiging flink opgeschroefd, zodat het nog meer op een pasgeverfde modelspoorwereld lijkt.

Ik koos voor Scheveningen omdat daar natuurlijk van alles te zien en te beleven is: het strand, de Pier, de vuurtoren, de Oude Kerk, de boulevard en het Kurhaus. Helaas kan ik het centrum van Den Haag niet op deze manier in beeld brengen, want daar is een permanente no-flyzone voor drones van kracht. Dus voor een volgende video zal ik moeten uitwijken naar andere steden en dorpen.

In de media

De dronevideo bleef niet onopgemerkt. In een besloten Facebookgroep voor Scheveningers werd de video goed bekeken en gewaardeerd. Daarnaast werd de video uitgelicht door het lokale mediaplatform In de buurt. Ook AD Den Haag publiceerde de dronevideo, inclusief uitgebreide toelichting. Dat artikel verscheen  inclusief screenshots ook in de gedrukte editie van de krant.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Kijken: Madurodam komt tot leven in tilt-shift dronevideo van Scheveningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier