Tech

Canadees bedrijf demonstreert ultrastille dronepropellers

Je hoort en leest op Dronewatch de laatste tijd steeds meer over een toekomst waarin drones goederen vervoeren en pakketjes afleveren. Maar laten we wel zijn: niemand zit te wachten op de herrie die met name de wat grotere delivery drones maken. Het Canadese bedrijf Delson Aeronautics werkt aan een oplossing voor dit probleem, in de vorm van ultrastille dronepropellers.

Acceptatie

Het geluid dat een multirotor drone produceert varieert – afhankelijk van het type drone en degene aan wie je het vraagt – van ‘gejank’ of ‘een zwerm boze bijen’ tot ‘gezoem’ of ‘gebrom’. Geen van deze omschrijvingen zijn erg positief van aard. De vraag is dan ook of er überhaupt sprake kan zijn van maatschappelijke acceptatie van drones boven stedelijk gebied, zolang drones (te)veel hinderlijk geluid maken.

Nu worden er gelukkig de nodige stappen gezet op dit vlak. Zo zijn veel consumentendrones tegenwoordig al voorzien van zogenaamde low-noise props. Maar dat betreft kleine drones, die niet echt in staat zijn om grote payloads te vervoeren. Zeker als het gaat om grotere drones voor goederentransport moeten er nog de nodige stappen gezet worden om de geluidproductie tot acceptabele niveaus terug te brengen.

Zo stil als vogels

De Canadees Michael Deloyer – oprichter van Delson Aeronautics – neemt de uitdaging om drones stiller te maken graag aan. Het ultieme doel is om drones net zo stil te maken als vogels. Op de website schrijft het bedrijf:

“We vinden het ondenkbaar dat onze huidige voortstuwingsmiddelen de beste zijn die we ooit zullen creëren. Als we de toekomst die we voor ogen hebben als het gaat om luchttransport echt willen realiseren, is een fundamentele verandering nodig. Luchtvaartuigen moeten zo stil zijn dat het lijkt alsof ze door de natuur zijn ontworpen, niet door mensen. We geloven dat hoe dichter onze technologie de kenmerken van de natuur benadert, hoe beter onze toekomst zal zijn.”

Functioneel prototype

Om het doel van stille aandrijving van drones te verwezenlijken heeft Delson Aeronautics een ‘functioneel prototype’ gebouwd van een quadcopter die een payload van 3 kg de lucht in kan brengen. Dankzij speciaal ontwikkelde propellers – waarop het bedrijf verschillende patenten heeft aangevraagd – is de drone aanzienlijk stiller, zoals je in onderstaande video kunt horen.

Volgende stappen

De volgende stap is om het product op de markt te brengen. Daartoe is het bedrijf op zoek naar financiers, en een fabrikant van elektromotoren om mee samen te werken.

Als het gaat om potentiële afnemers van de technologie mikt Delson Aeronautics met name op bedrijven die actief zijn op het vlak van drone delivery. De defensie-industrie staat op twee, de cinematografische sector op drie.

 

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Canadees bedrijf demonstreert ultrastille dronepropellers

  • Je ziet erg duidelijk dat de “stille” props erg langzaam draaien veel groter zijn en dat de Quadcopter minder stabiel hangt , Resultaat is wel opmerkelijk maar dan ook wel logisch als het op deze manier gedaan is ( grotere spoed en prop diameter met lagere frequentie)

    H

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier