Google wil gaan experimenteren met brandblussende drone

Techgigant Google wil gaan experimenteren met het blussen van branden door middel van een sproeidrone. Dat blijkt uit een aanvraag voor een ontheffing die Google-moederbedrijf Alphabet heeft ingediend bij de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA. De drone in kwestie werd ontwikkeld voor landbouwtoepassingen, zoals het sproeien van bestrijdingsmiddelen, maar kan mogelijk ook dienst doen als blusdrone.

Ontheffing

De aanvraag voor een tijdelijke ontheffing komt vanuit de Google Research Climate and Energy Group. Google zou graag zien dat de FAA een ontheffing geeft voor het vliegen met het HSE-UAV M8A Pro octocopter, boven een eigen testterrein in Californië. Het doel is om te onderzoeken of de drone ook ingezet kan worden om branden te blussen.

De HSE-UAV M8A wordt in de VS gefabriceerd en weegt iets meer dan 25 kg. De MTOW bedraagt net geen 50 kilo. Dat betekent dat de drone ca. 20 liter water kan meenemen per vlucht. Het toestel kan inclusief bluswater tussen de 8 en 15 minuten vliegen en heeft een topsnelheid van ca. 50 km/uur. Onduidelijk is waarom Google specifiek voor dit toestel kiest: volgens de fabrikant staat de drone op het punt om uitgefaseerd te worden.

Blusdrones

Het blussen van branden door middel van drones staat steeds meer in de belangstelling. Een blusdrone kan eenvoudig naar lastig te bereiken plekken worden gedirigeerd, om zodoende (beginnende) branden effectief in de kiem te smoren, zonder daarbij brandweerlieden bloot te stellen aan gevaar. In combinatie met een thermische camera zou de drone ook zelf op zoek kunnen gaan naar de brandhaard.

Naast drones met een vloeistofreservoir aan boord zijn er ook ‘tethered blusdrones’ in ontwikkeling, die het bluswater (en de elektrische energie om te kunnen vliegen) via een kabel aangevoerd krijgen. Dergelijke drones zijn bijvoorbeeld geschikt om branden te bestrijden in hoge gebouwen.

Wing

Alphabet zet op meerdere manieren in op drones: zo werkt Google-zusterbedrijf Wing aan drones die pakketjes bezorgen. Het voorgenomen experiment met de brandblussende drone staat echter los van die tak.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier