Groningen krijgt nieuw testcentrum voor drones: DronePort Eemshaven

De provincie Groningen krijgt er een nieuw testcentrum voor drones bij. Onder de naam DronePort Eemshaven komt er een centrum naar de Heliport Eemshaven, van waaruit innovatieve dronetoepassingen zoals goederenvervoer naar offshore installaties, ondersteuning bij noodsituaties en SAR-missies, monitoring, mapping, surveying, inspecties en surveillance zullen worden onderzocht, geïnitieerd en uitgevoerd.

Poort naar Waddengebied en Noordzee

Multidisciplinaire samenwerking staat centraal bij het nieuwe initiatief, aldus mede-initiatiefnemer John Troch van DroneQ Aerial Services. “DronePort Eemshaven zal naar een onafhankelijk en open model worden ingericht, waarbij er ruimte is voor start-ups and scale-ups die zich richten op toepasbare onbemande robottechnologie, sensors, autonomie en kunstmatige intelligentie.”

De keuze voor Eemshaven is niet geheel toevallig. “Eemshaven ligt aan de poort van het Waddengebied en de Noordzee. De haven speelt een grote rol op het gebied van de energieproductie voor Nederland en de ontwikkeling, bouw en onderhoud van windparken op zee. DronePort Eemshaven zal met innovatieve toepassingen van onbemande technologie deze belangrijke rol van Eemshaven gaan ondersteunen”, vertelt Troch.

Onshore en offshore

Het hart van de DronePort zal worden gevormd door een Drone Operation Command Center. Van daaruit kunnen missies worden gemonitord. Via een Drone Operation Management System worden vluchten voorbereid, risico’s bepaald, procedures ontwikkeld, operaties aangestuurd, materiaal gepland en data gedeeld.

Het doel is om drones zowel voor onshore als offshore toepassingen te gaan inzetten. Bij onshore toepassingen kan men denken aan mapping, security, inspecties en logistiek. Als het gaat om offshore dan worden eveneens logistiek en inspecties genoemd, alsook search and rescue. Iedere toepassing doorloopt vier stappen: van test / R&D tot demonstratie, pilot en tot slot de commerciële operatie.

Een long-range cargo drone van projectpartner Phoenix-Wings.

Initiatiefnemers en partners

Het initiatief voor DronePort Eemshaven werd genomen door het Offshore Wind Innovation Centre (OWIC), Groningen Seaports, Ems Maritime Offshore BV / Heliport Eemshaven en DroneQ Aerial Services.

In het plan voor de ontwikkeling van de DronePort Eemshaven is een regierol weggelegd voor DroneQ. Dit bedrijf demonstreerde vorig jaar een offshore drone delivery in de haven van Rotterdam en een reddingsmissie op Texel. Softwareontwikkelaar en consultancybureau AirHub neemt de regeltechnische aspecten voor hun rekening, alsook de implementatie van het Drone Operation Management System. Phoenix-Wings – gespecialiseerd in cargo drones – is betrokken als technologiepartner voor drone deliveries op de langere afstanden.

Meedoen

In de loop van 2021 zullen er gesprekken worden gevoerd met mogelijke partners en deelnemers. Het streven is om in het voorjaar een meeting te beleggen om de plannen toe te lichten en samenwerkingen te initiëren. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.droneq.nl/eemshaven.

 

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier