Justitie komt met privacyhandleiding voor dronevliegers
Het ministerie van Justitie en Veiligheid komt binnenkort met een privacyhandleiding voor dronevliegers. Dat schrijft minister Dekker in een brief aan de Tweede Kamer. De handleiding maakt deel uit van een breder initiatief om mensen beter bewust te maken van privacyrisico’s als gevolg van de introductie van nieuwe technologieën, zoals drones.
Richtlijnen
Volgens minister Dekker is de introductie van een privacyhandleiding een logisch gevolg van de inwerkingtreding van de nieuwe Europese regelgeving voor drones. Als onderdeel van de EU droneregels moeten dronevliegers rekening houden met de privacy van mensen die mogelijk in beeld komen. Nu dat er meer mogelijkheden zijn om dichtbij mensen en boven bebouwing te vliegen, is er ook meer behoefte aan richtlijnen op het vlak van privacy.
Vorig jaar liet het ministerie een onderzoek uitvoeren naar de privacyaspecten van het recreatief vliegen met drones. In het WODC-rapport “Spioneren met hobbydrones en andere technologieën door burgers: een verkenning van de privacyrisico’s en reguleringsmogelijkheden” werden diverse aanbevelingen gedaan, waaronder voorlichting aan dronepiloten, geofencing, remote ID en een registratieverplichting.
Op het vlak van de registratieverplichting is er één en ander veranderd: alle dronevliegers die vliegen met een drone met camera moeten zich sinds 31 december registreren bij de RDW. Nu nog hoeft het exploitantnummer dat men bij registratie verkrijgt alleen zichtbaar op de drones te worden aangebracht. In de toekomst moet dit nummer ook worden uitgezonden (Remote ID). Volgens de minister is daardoor eenvoudiger traceerbaar aan wie een drone toebehoort.
Voorlichting
Met het opstellen van een privacyhandleiding maakt het ministerie werk van de aanbeveling op het vlak van voorlichting. Dit ter aanvulling op de aandacht die er in de verschillende opleidingen al voor privacyaspecten is. Het merendeel van de dronevliegers moet sinds 31 december zo’n opleiding volgen, om in de Open categorie te mogen vliegen.
In de privacyhandleiding drones komt meer informatie te staan over de mogelijke privacyrisico’s bij dronevluchten. Deze informatie draagt volgens het ministerie bij aan bewustwording aan de zijde van de dronebestuurder en geeft gedupeerden inzicht in de mogelijkheden die er zijn om een privacyinbreuk aan te kaarten.
Daarnaast zullen de ministeries van Justitie en Veiligheid en van Infrastructuur en Waterstaat in het eerste kwartaal van 2021 in onderling overleg bekijken of de nieuwe Europese droneregels voldoende handvatten bieden op het vlak van privacy en veiligheid en, indien dat niet het geval is, op welke wijze aan de hand van nadere regels daaraan invulling kan worden gegeven.
Bredere publiekscampagne
De privacyhandleiding voor dronevliegers maakt onderdeel uit van een bredere publiekscampagne die burgers beter bewust moet maken van de privacyrisico’s bij het gebruik van nieuwe technologieën, zoals digitale applicaties, commercieel verkrijgbare spionageproducten en hobbydrones. Deze campagne had eigenlijk vorig jaar al van start moeten gaan, maar werd wegens corona uitgesteld.
En hoe gelden de regels ( of handhaving) voor een ieder die mensen met een smartphone aan het filmen zijn ? Het zal niet lang duren of in bebouwde omgeving mag je ook niet meer met een < 250gr
drone vliegen. ( mini 2) gezien alle filmpjes die momenteel overal verschijnen van mensen die zonder enige zelfstudie gaan vliegen , ook de vele nacht opnames op grote hoogte vallen laatste tijd erg op .
Jammer , helaas is regelgeving & handhaving wel nodig .
Ik kan met de beste wil van de wereld heel de Nederlandse aanpak van drones niet begrijpen. Waar tot 2020 jullie meer mochten, is nu het omgekeerde bezig. Voor nachtvluchten gelden in Nederland extra beperkingen, voor privacy straks ook nog, voor steden hetzelfde. Net wanneer een EUROPESE wetgeving voor iedereen, in gans Europa, veilig dronevliegen en respect voor de privacy in één richtlijn verenigt om het SIMPELER te maken voor iedereen. Een stap achteruit?
Waarom kan heel Europa nu niet gewoon 1 dronewetgeving volgen, zonder extra punten en komma’s?
Als zij het eenvoudig en transparant houden, zullen meer en meer ‘cowboys’ de regels misschien wél gaan volgen.
Ja dat is wat je vaak ziet he, europa levert een basis en lidstaten kunnen dat dan zelf in- of aanvullen. Regelmatig wijzen wij naar ‘Europa’ terwijl het juist Nederlandse eigen extra regelgeving is. Wel jammer en het maakt het dronen er niet eenvoudiger op.