Gerucht

Unboxingvideo en specs van DJI FPV drone opgedoken

Zelf hoeft DJI tegenwoordig weinig meer aan marketing te doen. Gewoon een kwestie van (al dan niet bedoeld) informatie uitlekken, het internet doet de rest wel. Zo ook in het geval van de aanstaande DJI FPV Combo: met nog twee weken te gaan tot aan de officiële introductie ligt nu vrijwel alles wat er te weten valt over de nieuwe drone op straat, inclusief de specs en een unboxingvideo.

Unboxingvideo

Laten we beginnen met de unboxing video. Deze werd online gezet op het YouTubekanaal van Dominion Drones. Later werd de video offline gehaald, maar toen was het al te laat: er circuleerde op dat moment al een kopie van de video.

In de video is de inhoud te zien van de DJI FPV Combo. Dit wordt het ‘ready to fly’ pakket waarmee je als beginnende FPV dronevlieger meteen aan de slag kunt, zoals we dat van DJI gewend zijn. Geen gedoe met het uitkiezen van de juiste props, motoren, accu’s en flightcontrollers: alles is al af-fabriek op elkaar afgestemd.

Naast de drone zelf bevat de Combo een de nieuwe FPV controller, de nieuwe FPV Goggles V2, een acculader en twee setjes propellers. Het lijkt erop dat er met de DJI FPV Combo slechts één accu wordt meegeleverd. Mogelijk komt er ook een DJI FPV Fly More Combo met meer reservepropellers, een carrying case en extra accu’s op de markt. De naam ‘Flash‘ zien we nergens terug.

DJI FPV drone specificaties

Dan de specs, om te beginnen met de drone zelf. Deze weegt 795 gram, inclusief accu en propellers. De maximale vliegtijd bedraagt tegen de 20 minuten: heel wat meer dan de paar minuten die de meeste (zelfbouw) FPV drones bieden. De accucapaciteit bedraagt 2.000 mAh. Ter bescherming is de drone voorzien van een afneembare canopy. Deze komen in diverse felle kleuren beschikbaar, zodat de drone beter opvalt als deze ergens op de grond ligt.

Aan boord van de drone is een camera met een 1/2,3” CMOS sensor. Deze kan filmen in 4K 50/60 fps of in 1080p HD tot 120 fps. Het ISO-bereik loopt van 100-3.200. Onduidelijk is nog wat de bitrate is van de camera, maar we verwachten dat deze minstens 100 Mbps zal zijn. Videofragmenten worden gecomprimeerd met behulp van de H.264 of H.265 codec.

De camera heeft een beeldhoek van 150°, een ruime fisheye dus. Onze verwachting is dat DJI de beelden softwarematig stabiliseert, net zoals bij de Osmo Action. De verwachting is dat de drone zich vooral leent voor zogenaamde cinematic FPV opnamen, en daarvoor is de beeldstabilisatie extra van belang.

Er zijn twee sensoren te zien voor obstakeldetectie in voorwaartse vliegrichting. Aan de onderzijde van de drone zijn ook twee sensoren zichtbaar. Deze zijn mogelijk bedoeld om te assisteren tijdens een auto landing.

DJI FPV controller

De meegeleverde FPV controller weegt 346 gram. Waarschijnlijk wordt er gebruik gemaakt van OcuSync 2.0 voor de beeldoverdracht. Het maximale bereik is 10 km in de FCC-mode en 6 km in de Europese CE-mode. De controller is naast de sticks voor de besturing voorzien van diverse buttons en een flight mode keuzeschakelaar. Ook is er een return to home-knop.

DJI Goggles v2 videobril

De videobril die meegeleverd wordt in de FPV Combi is de DJI Goggles V2. Deze bevat twee 2” schermen, elk met een resolutie van 1440 × 810 pixels. De bril weegt 420 gram. Voor de energievoorziening zit er een 1.800 mAh accu bij, die de bril max 110 minuten laat werken. De bril bevat diverse bedieningsorganen, onder andere voor het starten van een video-opname. Voor het opslaan van beelden beschikt de videobril over een microSD kaartslot.

Introductiedatum en -prijs

Wat de introductiedatum betreft wordt er nog altijd gespeculeerd op 2 maart aanstaande. Als mogelijke verkoopprijs van de DJI FPV Combo deed een bedrag van € 1.500 de ronde, maar dat is nog niet zeker.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

3 gedachten over “Unboxingvideo en specs van DJI FPV drone opgedoken

 • Pfffff… wat een prijs, en waarom is er een 4k camera en sensoren nodig op een fpv drone?

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Het gaat waarschijnlijk om een cinematic FPV drone voor mensen die waarschijnlijk nog geen ervaring hebben met het vliegen met FPV drones. Dus daarom een 4K camera (voor de beelden), en sensoren om te voorkomen dat men het ding meteen tegen het eerste de beste obstakel crasht. Tenminste, dat is mijn vermoeden. Je moet het niet zien als een ‘echte’ racedrone.

   Beantwoorden
 • Wiebe de Jager heeft het dus helemaal mis! Dit is een drone met een camera om het drone FPV vliegen vast te leggen. Deze drone is geschikt voor de beginner om stappen gewijs te leren FPV vliegen. De drone set heeft 3 settings. Een basis leer setting met beperkte snelheid en geheel gestabiliseerd, een sport setting die meer snelheid biedt en meerdere geavanceerde functies heeft en tot slot een volledig vrij van elektronische stabilisatie setting, die van deze drone een echte FPV drone maakt. Niet de snelste maar meer geschikt voor freestyle en FPV cruising. Met een flinke fliegtijd van ruim 15 minuten. En de beeld beleving is fantastisch! Dus zeker ook geschikt voor hardcore FPV vliegers.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier