Markt

Aandeel dronetaxifabrikant EHang crasht na kritisch beleggingsrapport (+update)

Het aandeel van de Chinese fabrikant van dronetaxi’s EHang is gisteren in een duikvlucht beland nadat de Amerikaanse beleggingsanalist Wolfpack Research een vernietigend rapport over het bedrijf openbaarde. In een paar uur tijd leverde EHang ruim 60% aan koerswaarde in. Volgens de analist heeft EHang een veel te rooskleurig beeld geschetst van het bedrijf en haar technologie. EHang ontkent de beschuldigingen.

Short selling

Wolfpack Research is een zogenaamde short seller. Dat betekent dat het bedrijf speculeert op waardedalingen van bedrijven, door short te gaan op het aandeel. Het bedrijf publiceert ook rapporten met beleggingsadviezen en bedrijfsanalyses. Door een kritisch rapport te publiceren, hoopt Wolfpack Research de beurskoers van het betreffende bedrijf negatief te beïnvloeden om daar vervolgens geld aan te verdienen.

Dinsdagavond publiceerde Wolfpack Research een nieuwe bedrijfsanalyse, deze keer met EHang als doelwit. EHang is een Chinese fabrikant van Advanced Aerial Vehicles (AAV’s), met als vlaggenschip de tweepersoons EH216. EHang is sinds een paar jaar beursgenoteerd op de Amerikaanse NASDAQ. De aandelenkoers is in de afgelopen maanden met honderden procenten gestegen, mede als gevolg van de aankondiging van talloze demonstraties en samenwerkingen, ook in diverse Europese projecten. Het is zelfs de bedoeling dat de dronetaxi van EHang op korte termijn in Nederland gaat rondvliegen.

Kritisch rapport

In het rapport claimt Wolfpack Research echter dat EHang de boel op diverse fronten belazerd heeft. Zo zou het bedrijf de bedrijfsresultaten veel beter hebben voorgesteld dan daadwerkelijk het geval is, gelogen hebben over de stand van zaken als het gaat om certificeringen en veel minder productiecapaciteit hebben dan naar de buitenwereld is gecommuniceerd.

Onderstaande video werd gemaakt door Wolfpack Research. Hiermee zou de analist willen aantonen dat de productiefaciliteiten van EHang nog maar weinig voorstellen.

Als gevolg van het rapport duikelde de koers van EHang binnen een paar uur tijd met ruim 60% omlaag, van ruim 120 dollar per aandeel naar 46,30 bij sluiting van de NASDAQ. Pas na vijf uur – mogelijk als gevolg van het Chinees nieuwjaar, waardoor vrijwel alle bedrijven in China gesloten zijn – kwam EHang op haar website met een officiële reactie op het rapport, waarin het bedrijf stelt dat de analyse “vol staat met fouten, ongefundeerde uitspraken en verkeerde interpretaties.” Inhoudelijk is EHang nog niet ingegaan op de beschuldigingen.

Reacties en gevolgen

Aandeelhouders reageerden vol ongeloof op de koersval. Een advocatenbureau gespecialiseerd in beursmanipulatie heeft zelfs al een onderzoek ingesteld naar mogelijk frauduleus handelen door EHang. Andere investeerders reageren kritisch op het rapport van Wolfpack Research en stellen dat EHang wel degelijk een betrouwbare speler is, talloze succesvolle testvluchten heeft uitgevoerd en niet voor niets veel internationale samenwerkingsverbanden heeft kunnen aangaan.

Alhoewel het nog te vroeg is om definitieve conclusies te trekken, lijkt het erop dat EHang een forse deuk heeft opgelopen als het gaat om vertrouwen van beleggers. Investeerders zullen vanaf nu extra kritisch kijken naar de Chinese firma. Ook is het de vraag of EHang nog als partner verbonden kan blijven aan diverse Europese projecten op het gebied van urban air mobility (UAM), zoals die in de afgelopen weken werden aangekondigd, als blijkt dat het bedrijf beleggers heeft misleid.

Lastige tijd

Hoe dan ook zal EHang een lastige tijd tegemoet gaan, stelt Brian Garrett-Glaser van eVTOL magazine. “Omdat er geen bewijs is van uniek intellectueel eigendom in de belangrijkste elementen van haar luchtvaartuigen en R&D-uitgaven die niet concurrerend zijn met de rest van de industrie, is het moeilijk voor te stellen hoe EHang haar waardering in de komende jaren kan rechtvaardigen – zelfs als blijkt dat hun huidige luchtvaartuigen gecertificeerd kunnen worden voor reguliere passagiersvluchten.”

Sowieso denkt Garrett-Glaser dat het kaf nog van het koren gescheiden moet worden, als het gaat om urban air mobility: “Zelfs zonder de aantijgingen van Wolfpack klopte de waardering van EHang gewoonweg niet – maar dat doet er blijkbaar niet echt toe in een markt die zo onbewezen is als urban air mobility. Helaas vinden investeerders die weinig feeling hebben met luchtvaart het moeilijk om onderscheid te maken tussen marktleidende technologie en marktleidende public relations.”

Update (16:07)

Inmiddels heeft de ceo van EHang door middel van een interview gereageerd op het rapport van WolfPack Research. Ook hierin worden de beschuldigingen van de short seller weersproken. De koers van het aandeel EHang steeg na de opening van de NASDAQ direct met enkele tientallen procenten en staat op het moment van schrijven op $73. 

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier