BDM zet drone en AI in om zonne-installaties snel en systematisch te inspecteren

In één oogopslag zien of een zonne-installatie warmte ‘lekt’? Online defecten, slijtage of storingen detecteren? BDM in Bolsward maakt het mogelijk met de warmtecamera van de DJI Matrice 210 RTK drone en de introductie van een online klantportal. Eigenaren van zonne-installaties kunnen data uit thermische inspecties 24/7 monitoren om de opbrengst te maximaliseren.

Groeiende vraag naar thermische inspecties zonne-energiesector

BDM (Brandsma Digitaal Meten) zet al langere tijd drones in voor metingen en inspecties, vooral in de solar- en infra-sectoren. Als antwoord op de toenemende vraag uit de zonne-energiesector koos BDM in 2020 voor de DJI Matrice 210 RTK, de drone die meerdere gimbals én warmtebeeldcamera’s ondersteunt.

Deze geavanceerde drone is bij uitstek geschikt om bij gebouwen en zonne-installaties warmteverlies op te sporen. Zelfs bij de meest extreme weersomstandigheden voert hij zijn inspectie- en opnametaken onverstoorbaar uit.

De DJI M210 met zowel een RGB als warmtebeeldcamera.

Thermische beelden vertellen een goed verhaal

Na een jaar van succesvol testen en onderzoeken staan de inspectiespecialisten van BDM klaar om voor bestaande en nieuwe klanten systematisch thermische inspecties uit te voeren. Drone-opnames worden gekoppeld aan een hoogwaardig analyse- en detectieprogramma.

Met behulp van kunstmatige intelligentie maakt BDM zichtbaar in welke conditie installaties verkeren, of de opbrengst optimaal is, en wat eventuele zwakke punten zijn. Van panelen tot omvormers en strings: complete installaties worden vanuit de lucht tot in de kleinste details gefotografeerd.

Klanten kijken 24/7 mee en maximaliseren hun rendement

Defecten en storingen komen aan het licht, maar bijvoorbeeld ook risico’s op uitval en slijtage, waarop tijdig actie kan worden ondernomen. Roel van der Sloep (manager bij BDM): “We brengen installaties compleet in beeld. Dat levert spectaculaire thermische plaatjes op, maar de essentie is natuurlijk wat die beelden vertellen en betekenen. Dat maken we helder. Klanten kijken 24/7 mee en kunnen dit inzicht gebruiken om het rendement van zonne-installaties te maximaliseren.”

BDM presenteert de data in het online klantenportaal in samenwerking met Above Surveying, Europees specialist in data-analyses in de zonne-energiesector. De nieuwe dienstverlening past perfect bij de missie van BDM in Bolsward om klanten in de solar-sector optimaal te ontzorgen.

Het geheim? Vliegensvlug inspecteren en meten met een drone.

Gecombineerde meting Dronemapping + 3D laserscanning
Avatar foto

Adverteerder

Af en toe lees je op Dronewatch gesponsorde artikelen of advertorials, afkomstig van (of geschreven in opdracht van) externe partijen. Ben je ook geïnteresseerd om een advertorial te plaatsen op Dronewatch? Neem dan contact op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier