Nieuws

Marechaussee wil drones gaan inzetten in strijd tegen mensensmokkel

De Koninklijke Marechaussee wil drones gaan inzetten ter ondersteuning van de grensbewaking. Het doel is om illegale vreemdelingen op te sporen die zich verstoppen in vrachtwagens en containers. Daartoe wil de Marechaussee gebruik gaan maken van drones met warmtebeeldcamera’s. Hiermee kunnen verstekelingen ook ’s nachts vanuit de lucht worden waargenomen.

‘Innovatieve werkwijze’

De inzet van drones om mensensmokkel tegen te gaan komt bovenop de reguliere inzet van opsporingsambtenaren en speurhonden, aldus majoor Robert van Kapel tegenover De Telegraaf. Volgens Van Kapel heeft de Marechaussee alleen al in 2020 ruim vierhonderd illegale vreemdelingen opgepakt die via de vrachtwagen, veerboot, of vliegtuig Engeland wilden bereiken.

“Dit is een van de innovatieve werkwijzen die we kunnen gebruiken om de controles nog effectiever te maken in onze strijd tegen mensensmokkel. Goede informatie is essentieel in het kat-en-muisspel met de mensensmokkelaars, die letterlijk en figuurlijk alle grenzen overschrijden.”

Infrarood

De Marechaussee wil gebruik gaan maken van drones met infraroodcamera’s. Deze detecteren de lichaamswarmte van mensen, ook in het donker. Mogelijk gaat het om tricopters van Atlas Dynamics, die recent door Defensie zijn aangeschaft. De drones moeten onder andere gaan vliegen boven zeehavens zoals die van Vlissingen en Rotterdam.

Een infraroodopname van mensen op de grond. Bron: SPI Corp
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier