Nieuws

Schotse politiechefs onder vuur om aanschaf niet-regenbestendige drones

Een aantal Schotse politiechefs zijn onder vuur komen te liggen vanwege de beslissing om een aantal niet-regenbestendige drones aan te schaffen, ter waarde van bijna 60.000 pond (ca. 70.000 euro). Het ging om drie toestellen uit de Matrice 210-serie van DJI. Daarvan was op het moment van aanschaf al bekend dat ze niet ingezet kunnen worden als het hard regent.

‘Twijfelachtige aankoop’

De rel over de aanschaf van de drones werd onlangs wereldkundig gemaakt door The Scottish Sun. Harry Fone, woordvoerder van een organisatie die bestedingen van belastinggeld kritisch onder de loep neemt, is ziedend over de aanschaf. “Schotse belastingbetalers draaien alsmaar weer op voor de kosten van twijfelachtige aankopen. Er moeten echt maatregelen genomen worden om dit soort aankopen in de toekomst te voorkomen.”

De korpshoofden van de regio’s Glasgow, Aberdeen en Inverness besloten om een drietal toestellen van het type DJI M210 aan te schaffen, ook al was daarvan bekend dat ze niet regenbestendig zijn. In de afgelopen jaren zijn er diverse voorbeelden geweest van Matrice-series drones die crashten na een vlucht tijdens regenachtige omstandigheden. De Britse luchtvaartautoriteit gaf hiervoor zelfs een officiële waarschuwing af.

De toestellen werden in 2019 aangeschaft, met als doel om te helpen bij het zoeken naar vermiste personen en het maken van luchtopnamen van plaatsen delict. Na de aanschaf werden er weliswaar maatregelen genomen op het vlak van waterproofing, maar desondanks besloot de korpsleiding uiteindelijk om de drones alleen bij droog weer te gebruiken, “om zo de veiligheid van het publiek te kunnen garanderen.”

Ook problemen in Nederland

Ook in Nederland zijn er problemen geweest met de M210. De brandweer verloor op 4 juli 2020 een toestel van dit type tijdens een inzet in de Waalhaven. Ook toen was er mogelijk sprake van systeemfalen als gevolg van vochtpenetratie. De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft dat voorval nog altijd in onderzoek.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier