InterviewPro

‘Het idee dat 5G dronevluchten buiten het zicht mogelijk maakt is een soort mythe’

Vaak worden ‘5G’ en ‘beyond visual line of sight’ in één adem genoemd, alsof 5G een voorwaarde is voor dronevluchten buiten het zicht. Maar het idee dat 5G-technologie per definitie BVLOS mogelijk maakt is een soort mythe. Dat stelt 5G-expert Gokul Srinivasan in een interview met Unmanned Airspace. Volgens Srinivasan volstaan 2G en 3G prima voor het volgen en aansturen van drones die lange afstanden afleggen. 5G biedt weliswaar grotere datasnelheden, maar niet in alle gevallen.

Twee van de drie voordelen

Srinivasan is als technisch directeur betrokken bij Robots Expert, een organisatie die meedoet aan diverse onderzoeksprojecten op het vlak van drones en 5G. Maar volgens Srinivasan moeten we geen wonderen verwachten van 5G als het gaat om BVLOS drone-operaties. 5G presteert vooral goed als het gaat om toepassingen op grondniveau. Maar in het geval van een drone die op een paar honderd meter hoogte vliegt, is het een ander verhaal.

“Het probleem zit ‘m in de hoge frequenties die nodig zijn om een grote bandbreedte te behalen. Maar dat werkt alleen op korte afstanden [ten opzichte van de zendmasten op de grond]. 5G biedt drie voordelen: een groter bereik, minder signaalvertraging en hogere bandbreedte. Je kunt er twee kiezen. Je krijgt ze niet alle drie tegelijk”, stelt Srinivasan. “Om BVLOS dronevluchten via 5G te ondersteunen, moet er gekozen worden voor een lage frequentie. Maar in dat geval profiteer je niet van de hogere snelheden die 5G mogelijk maakt.”

UTM kan ook met 2G en 3G

Als het gaat om het op afstand volgen van drones ten behoeve van unmanned traffic management (UTM) dan volstaan 2G en 3G ook al. Die protocollen bieden voldoende snelheid om positie- en navigatiedata door te sturen, alsook bijvoorbeeld het doorgeven van actuele systeeminformatie en volgende waypoints. 5G leent zich daar nog niet voor, vanwege de gebrekkige dekking.

Volgens Srinivasan is het nog maar de vraag wat er mogelijk is met 5G als het gaat om de ondersteuning van BVLOS dronevluchten. “Zodra 5G volledig is uitgerold dan zullen we pas zien wat er daadwerkelijk mogelijk is. In theorie kun je op grotere hoogte meer grondstations bereiken, alleen staan de antennes op die stations meestal niet omhoog gericht, maar op de horizon. Alhoewel 5G wel voorziet in gerichte radiogolven kun je niet gelijktijdig zowel grondgeboden als aerial toepassingen ondersteunen.”

UTM-businesscase problematisch

Een ander probleem zit hem in de businesscase voor UTM-systemen, denkt Srinivasan. “UTM service providers kunnen pas geld verdienen als er massaal drones gaan rondvliegen die door hen ondersteund worden. Maar ik zie dat nog niet gebeuren. Tot nu toe is er amper discussie over de vraag wie er voor al die systemen gaat betalen, en zo ja hoe vaak en hoeveel.”

Lees het volledige interview op Unmanned Airspace.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier