Productnieuws

DJI kondigt FPV drone op 2 maart aan; retailer lekt volledige beschrijving

Onder het motto ‘Get Ready to Redefine Flying’ kondigt DJI op 2 maart aanstaande een nieuw product aan. Met 100% zekerheid gaat het om de DJI FPV drone, waarover in de afgelopen weken al de nodige details en foto’s uitlekten. Via de website van een retailer lekte zelfs een volledige productbeschrijving uit. Daardoor wordt nog duidelijk dat DJI zich met de FPV drone met name op filmmakers richt die wat meer dynamiek in hun beelden willen hebben.

Nieuw marktsegment

Met de introductie van een FPV drone treedt DJI een heel nieuw marktsegment binnen. Ergens wel een logische stap, want DJI had al de nodige componenten geïntroduceerd te ondersteuning van het first person view-vliegen, zoals een digitaal videosysteem, een controller en een videobril. Maar nu komt er dus een kant-en-klaar systeem op de markt. Vanaf 2 maart in de middag zal de FPV Combo en de FPV Fly More Combo te bestellen zijn via de DJI Store.

Op Dronewatch heb je in de afgelopen weken al de nodige berichten over de FPV drone voorbij zien komen. Het streven is om de drone zodra deze te koop is zo snel mogelijk te bestellen en te reviewen. Inmiddels is er veel meer duidelijk geworden over wat we kunnen verwachten van het nieuwe product, dankzij een uitgelekte productbeschrijving. Deze is hieronder integraal overgenomen.

Productbeschrijving

DJI FPV is een nieuw systeem van DJI dat een meeslepende cinematische ervaring biedt. Met dit nieuwe systeem heeft DJI haar expertise op het gebied van beeldkwaliteit en gebruikerservaring gecombineerd met de acrobatische mogelijkheden van freestyle drones. Het resultaat is een uniek video- en cameraplatform voor het filmen van actie, en een drone die leuker is om te vliegen dan welke DJI-drone dan ook.

1. Wat is inbegrepen?

De belangrijkste componenten van het systeem zijn de DJI FPV Drone, DJI FPV Remote Controller 2 en DJI FPV Goggles V2. Voor de drone zelf krijg je een batterij, propellers, gimbalprotector en beschermkap. De videobril wordt geleverd met een antenne, een accu, USB-C-voedingskabel, hoofdband en schuimvulling. Je krijgt ook een AC-adapter en kabel, een USB-C-datakabel en een USB-C OTG-kabel om verbinding te maken met je telefoon of tablet.

2. Video

DJI heeft altijd voorop gelopen op het gebied van beeldkwaliteit op drones, en dat is bij het DJI FPV-systeem niet anders. Je zult geen beter beeldsysteem vinden op een drone met vergelijkbare mogelijkheden. Er zijn twee mogelijkheden om video op te nemen: het beeld dat wordt teruggestuurd naar de bril en het beeld dat direct aan boord wordt opgenomen. De camera heeft een beeldhoek van 142°. Als je filmt met 50 of 100 fps, wordt de beeldhoek 150°.

HD Digital FPV biedt een real-time weergave van de vlucht, met zeer weinig vertraging. Het is voor het eerst dat DJI deze ervaring op een eigen drone biedt. De DJI FPV Goggles V2 is het huidige topaanbod in HD FPV. De bril ontvangt een HD-videotransmissie tot 810p bij 60 fps in modus met de hoogste kwaliteit of 120 fps in de modus met de minste vertraging. Je kunt eerdere reviews van de Goggles bekijken voor meer details, aangezien de nieuwe videobril in de meeste opzichten identiek is aan de vorige versie, behalve de ondersteuning voor de 2,4 GHz band (waardoor het mogelijk is om de videobril in meer landen te gebruiken).

De ingebouwde recorder biedt een veel hogere kwaliteit. 4K video kan met 60 fps worden opgenomen bij een bitrate van 120 Mbps. Of je kunt HD 1080-video opnemen tot 120 fps. RockSteady-beeldstabilisatie egaliseert turbulentie en schokkerige vliegbewegingen, terwijl vervormingscorrectie achteruitgang van de beeldkwaliteit helpt voorkomen. Video wordt opgenomen in H.264 of H.265.

3. Vliegmodi

Gebruikers van eerdere DJI-drones kunnen moeiteloos vliegen met de DJI FPV drone door deze in de “Normale” modus te vliegen. Dit is een GPS-ondersteunde modus die gemakkelijk te bedienen is en een soepele vlucht mogelijk maakt. Het is ook de meest beperkte, met een maximale hellingshoek van 25° en een maximale vliegsnelheid van 15 m / s (~ 50 km/u). Gevorderde gebruikers kunnen overschakelen naar de “Sport” modus om de maximale vliegsnelheid te verhogen tot 27 m / s (~ 100 km/u) en de stijg- en daalsnelheden te verdubbelen. De Sport-modus is een grote stap vooruit voor veel piloten die gewend zijn om met kleinere DJI quadcopters te vliegen.

Voor de zeer ervaren piloot heeft de DJI FPV drone ook een “Manual” modus die de vluchtassistentie uitschakelt en de operator directe controle geeft, net zoals bij een racedrone. Dit maakt een verbazingwekkende wendbaarheid mogelijk – maar brengt ook aanzienlijke risico’s met zich mee. Zo erg zelfs dat de handmatige modus standaard is uitgeschakeld en moet worden ingeschakeld via een menu in de videobril. Bovendien zal de handmatige modus nog steeds de maximale stand van het vaartuig beperken en omgekeerde manoeuvres zoals flips en rollen voorkomen. Een aparte instelling kan deze tweede standbegrenzer verwijderen en het volledige potentieel van de drone ontgrendelen.

Voor freestyle-vluchten is het het beste om een ​​stick te hebben die zichzelf niet opnieuw centreert zodra je deze loslaat. DJI heeft een methode bedacht om het automatisch centreren van de linkerstick op de controller uit te schakelen middels een schroef aan de achterkant.

4. Gebruiksgemak

In tegenstelling tot de meeste FPV drones die op de markt zijn, heeft gebruiksgemak van het volledige systeem de hoogste prioriteit. DJI heeft er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat de freestyle-achtige ervaring ook naadloos en gemakkelijk toegankelijk is voor alle gebruikers. Enkele van de ondersteunende en veiligheidsfuncties zijn onder meer verlichting, return to home, RTH bij lage accuspanning en zowel naar voren als naar beneden gerichte sensoren voor het vermijden van obstakels. DJI heeft ook een paar nieuwe trucs toegepast.

5. Noodrem

Freestyle vliegen is moeilijk en lastig om te leren. De directe besturing is erg krachtig en biedt enorme bewegingsvrijheid, maar je crasht al snel totdat je vertrouwd bent met het systeem. Crashes kunnen zelfs gevaarlijk en kostbaar zijn. De DJI FPV drone verkleint het risico met een paniekknop. Wanneer je deze activeert, gaat de drone in volledige stabilisatiemodus om zichzelf rechtop te zetten en op zijn plaats te blijven hangen.

6. Optionele motion controller

In plaats van de traditionele besturing, kun je in plaats daarvan met één hand de DJI FPV drone besturen met een optionele bewegingsgevoelige motion controller. Details over de motion controller zijn nog niet bekend, maar deze accessoire zou een revolutie kunnen betekenen in de manier waarop piloten omgaan met hun drone. DJI belooft een natuurlijke en intuïtieve verbinding tussen drone en operator die het veel gemakkelijker maakt om te leren een drone te besturen dan met de traditionele controllers.

7. Prestaties

Met een vliegtijd van 20 minuten en snelheden tot 100 km/u is de DJI FPV drone niet traag, maar het zal voor de die-hards geen verrassing zijn dat de drone iets tammer is dan quadcopters die speciaal zijn gebouwd voor racen of freestyle vliegen. De 5328-propellers met een lage spoed zijn zeer efficiënt, maar zullen niet de brute kracht leveren die doorgewinterde FPV piloten gewend zijn. Met een gewicht van bijna 800 gram zal de drone door hoeken drijven en glijden in plaats van het strakke gevoel te geven waar toegewijde racers naar op zoek zijn.

Maar de DJI FPV drone richt zich niet op het zeer gespecialiseerde dronesegment. In plaats daarvan blinkt de drone uit in beeldkwaliteit en gebruiksvriendelijkheid en biedt deze een geweldige vliegervaring. De drempel om te gaan racen en freestylen was altijd extreem hoog, waardoor piloten gedwongen werden om besturingssystemen te leren, het gebruik van radiofrequenties te begrijpen, door verwarrende specificaties te navigeren en nog veel meer – en niet te vergeten de moeilijkheid om de besturing van een dergelijke ingewikkeld luchtvaartuig in de vingers te krijgen. De DJI FPV drone brengt hier verandering in. Het is een charge-and-fly-product dat de operator laat proeven van een echte freestyle-ervaring.

8. Airsense

De DJI FPV drone bevat een ADS-B ontvanger, ontvangt informatie van vliegtuigen in de buurt toont deze op het OSD-diplay in de bril aan de piloot. En met zijn wendbaardere besturing is het onvermijdelijk dat sommige piloten zullen crashen – daarom zijn veel onderdelen zoals het landingsgestel, de gimbalophanging en de bovenste beschermkap vervangbaar.

Tot slot

De DJI FPV drone is een opwindende en unieke toevoeging aan de markt, aangezien het systeem veel wendbaarder en sportiever is dan al het andere dat uit China komt. Hoewel freestyle- en racefanaten de drone niet snel of wendbaar genoeg zullen vinden voor een race over een circuit, betekent dat soort prestaties een opoffering van bruikbaarheid – wat het DJI-systeem niet doet.

Dus waar blinkt de DJI FPV drone in uit? Denk bijvoorbeeld aan het maken van actieshots van sport en snel bewegende onderwerpen. Filmopnamen die de finesse van handmatig vliegen vereisen, zullen een grote aantrekkingskracht hebben. En de dronepiloot die nog geen jaren heeft gestoken in het bouwen van zijn eigen drone en het aanscherpen van freestyle-vliegvaardigheden, zal een uitstekend startpunt vinden om nieuwe gezichtspunten te verkennen en beeldmateriaal vast te leggen dat nog nooit voor hen beschikbaar was.

(bron: DJI / Getfpv, via de DJI FPV facebookgroep)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier