Productnieuws

DJI wil dronevliegen weer spannend maken met nieuwe FPV drone

In de afgelopen tien jaar heeft dronemaker DJI steeds opnieuw de standaard gezet als het gaat om cameradrones. Van Phantom tot Inspire, van Mavic tot Mini: de drones werden steeds beter, de beelden mooier, de vliegduur langer. Maar wees eerlijk: echt spannend is het dronevliegen allang niet meer. Daar komt als het aan DJI ligt verandering in met de nieuwe FPV drone. First person view-vliegen komt met deze drone binnen handbereik van iedereen.

Echt vliegen

Als je naar de wereld van de dronevliegers krijgt, heb je grof gezegd twee categorieën. Aan de ene kant heb je de mensen die graag knutselen aan drones en die het spannend vinden om met zelfgebouwde drones te vliegen, al dan niet ondersteund door een videobril. Die groep valt eigenlijk weer uiteen in racers en freestylers, maar de gemeenschappelijke factor is toch wel het knutselelement.

Aan de andere kant had je de ‘DJI piloten’: mensen die geen ervaring hebben met modelbouw en die met een ‘ready to fly’ cameradrone van marktleider DJI de wonderen van het dronevliegen ontdekten. Maar laten we eerlijk zijn: heel erg spannend is het dronevliegen met een Phantom of Mavic niet, en de wat gezapige camerabeelden die uit dergelijke drones komt hebben we onderhand ook wel een keer gezien.

DJI brengt nu deze werelden bij elkaar met de nieuwe DJI FPV drone (€ 1.349,- in de DJI Store). Zie het als een kruising tussen een gezinsauto en een Formule 1-bolide: de FPV drone biedt de snelheid en wendbaarheid van een ‘echte’ first person view racedrone, maar met het gebruiksgemak en ondersteunende functies zoals we die van de ‘saaie’ DJI drones gewend zijn. Kortom: met de DJI FPV drone kun je echt gaan vliegen voor de fun, en zo vrij als een vogel de derde dimensie verkennen. Maar daar hoort wel een leercurve bij…

Drone met zijwieltjes

Eerst even het geheugen opfrissen. FPV staat voor first person view. Het idee is dat je tijdens het dronevliegen een videobril draagt – in dit geval de DJI Goggles – die je het live camerabeeld toont vanuit de drone. Tijdens het vliegen heb je dus geen direct zicht op de drone, maar beleef je de vlucht alsof je zelf in de drone zelf zit. Dat biedt een ultieme vliegervaring: vraag maar aan doorgewinterde FPV dronepiloten.

Een tweede aspect van FPV vliegen is dat de besturing van de drone veel directer is dan bij een gewone GPS gestabiliseerde cameradrone. En daarin zat ‘m de crux: het kost gewoon heel erg veel tijd om te leren FPV vliegen, zeker als je dat in manual mode doet. Je hebt dan de volledige controle over de drone. Dat biedt ultieme wendbaarheid, maar ook een grote kans op crashes – zeker in het begin.

En dat is waar de DJI FPV drone zich in onderscheidt. Beginnende gebruikers kunnen stap voor stap leren hoe het is om met een FPV drone te vliegen. Eerst niet te hard, met GPS ondersteuning wanneer nodig, en zodra je meer ervaring hebt kunnen de remmen los. Een beetje zoals je vroeger leerde fietsen: eerst ondersteund met zijwieltjes, en zodra je zeker genoeg was van jezelf, kon je de zijwieltjes weghalen en wat harder gaan fietsen.

Lees ook: Dit zeggen professionele racepiloten over DJI’s FPV drone

Ready to fly

Het grote selling point van de DJI FPV drone is dat je met de FPV Combo direct alles in huis haalt om te beginnen met FPV vliegen. Naast drone en accu vind je de benodigde videobril en de zender. Alles is vanuit de fabriek op elkaar afgestemd, dus je hoeft niet eindeloos te klooien met settings, zoals vaak het geval is met zelfbouwdrones. Ready to fly, zoals dat zo mooi heet.

De drone zelf heeft een heel ander uiterlijk dan de DJI drones zoals je die tot nu toe hebt gezien. Organischer, gestroomlijnder, agressiever. Zeker bezien vanaf de zijkant hebben we het echt over een totaal andere drone. Nog steeds een quadcopter, maar overduidelijk gemaakt om snel te kunnen vliegen. Over snel vliegen gesproken: de DJI FPV drone heeft een topsnelheid van maar liefst 140 km/uur. Met zijn 795 gram (incl. accu) is de drone best zwaar te noemen.

Naast de drone bevat de FPV Combo ook de DJI Goggles V2 en de DJI FPV Remote Controller 2. Daarnaast nog wat accessoires zoals extra propellers, kabeltjes en beschermkap. Wie direct al wat meer vliegaccu’s wil hebben kan het beste meteen de Fly More Kit bijbestellen, dan kom je uit op drie accu’s in totaal.

Camerasysteem

Vergis je niet: de DJI FPV drone is eerst en vooral een cameradrone. Je kunt er hard mee vliegen, en misschien zelfs wel mee racen, maar het is geen pure racedrone. Zie de DJI FPV drone als een drone die zich leent voor freestyle vliegen, perfect voor het maken van actieshots of dynamische vluchten over landschappen, terwijl de camera alles met hoge kwaliteit in 4K 60 fps vastlegt.

De camera is niet gimbalgestabiliseerd, zoals we dat gewend zijn bij de andere drones van DJI. Het is ook helemaal niet de bedoeling om alle bewegingen die de drone maakt voor de volle 100% uit te vlakken. In plaats daarvan past DJI softwarematige beeldstabilisatie toe: RockSteady. Deze stabilisatietechniek haalt de ergste schokken en trillingen als gevolg van turbulentie en snelle stuurbewegingen weg, maar de dynamiek blijft.

Om ervoor te zorgen dat de camera altijd onder de juiste hoek staat, kan de tilt op afstand worden aangepast, door middel van de gimbal dial. Op die manier zorg je dat de horizon in beeld blijft als je hard vliegt en de drone daardoor zeer schuin hangt. Je hoeft dus niet zoals bij de meeste zelfbouwdrones op de grond de gewenste hoek in te stellen.

De cameraspecs liegen er niet om. 4K 60 fps behoort tot de mogelijkheden, met een bitrate van 120 Mbps en ondersteuning voor het bij videomakers geliefde vlakke kleurprofiel D-CineLike. Het is ook mogelijk om te filmen in 1080p 120 fps. Dat is met name interessant voor shots van actiesporters, die dan flink vertraagd kunnen worden. Het beeld kan zowel op de drone zelf als via de videobril worden opgenomen. De beeldhoek is groot: minimaal 142º.

Tijdens het vliegen kijk je live mee via de DJI Goggles V2. Dit is een digitale videobril die het beeld vanuit de camera in hoge kwaliteit weergeeft, zonder de verstoringen en ruis zoals die vaak bij analoge FPV videoverbindingen optreedt. De bril toont het beeld in HD kwaliteit met hoge framerates en minimale vertraging. De bril kan ook fungeren als digital recorder, en via een menu-interface kun je allerlei instellingen wijzigen.

Drie vliegmodi

Gebruikers die voor het eerst met de DJI FPV drone gaan vliegen kunnen het beste kiezen voor de Normale modus. De snelheid is dan beperkt tot 50 km/uur, en dankzij GPS ondersteuning drijft de drone niet met de wind mee. De drone vliegt in deze stand onder een maximale hoek van 25º. Wie zijn oriëntatie volledig verliest kan terugvallen op de return to home (RTH) functie zoals we die kennen van de meeste drones. Als je rustig vliegt bedraagt de maximale vliegtijd zo’n 20 minuten.

In de normale vliegstand biedt de DJI FPV drone nog iets bijzonders, namelijk obstakeldetectie. Om te voorkomen dat je de drone in de eerste de beste drone vliegt, grijpt dit systeem in zodra er een obstakel nadert. Er zijn sensoren in voorwaartse vliegrichting en aan de onderzijde van de drone. Zijwaarts- en achteruitvliegend moet je dus extra opletten.

Wie de besturing goed in de vingers heeft, kan overschakelen op de Sport mode. De snelheid gaat dan naar maximaal 100 km/uur, en de drone reageert een stuk agressiever op stickuitslagen. Ook hier is GPS ondersteuning van toepassing, en kan de drone middels RTH automatisch worden teruggebracht naar de plek van opstijgen.

Voor de echte diehards tenslotte biedt de DJI FPV drone een full manual modus. Net zoals bij een echte racedrone heb je dan volledig handmatige controle over de drone. Dit biedt de ultieme wendbaarheid en snelheid (tot 140 km/uur), maar het vliegen in deze stand vergt bijzonder veel ervaring en beheersing (al dan niet opgedaan in de simulator, daarover later meer). Het is in deze stand zelfs mogelijk om rolls en flips uit te voeren.

Bediening

Wat de bediening van de FPV drone betreft heb je als gebruiker twee opties. Standaard maak je gebruik van de DJI Remote Controller, met de welbekende sticks en knoppen waarmee je een opname kunt starten of stoppen, van vliegmodus wisselen, RTH activeren, de hoek van de camera wijzigen, etc. En niet te vergeten de paniekknop: als je die indrukt, remt de drone direct af en blijft deze stil in de lucht hangen totdat er weer een stuurcommando komt.

De knoppen op de achterkant van de remote controller.

Een tweede optie betreft de (optioneel te verkrijgen) Motion Controller (€ 149). Dit is een soort joystick die reageert op hand- en polsbewegingen. Het gaat dus om een heel nieuwe en volgens DJI zeer intuïtieve manier van besturen. Het is op deze manier zelfs mogelijk om de drone met één hand te bedienen.

Wie vooral shots van zichzelf wil maken, bijvoorbeeld tijdens het hardlopen of fietsen, die komt bedrogen uit: de DJI FPV drone voorziet niet in automatische vliegfuncties zoals ActiveTrack. DJI betreedt wat dat betreft een heel ander pad dan bijvoorbeeld Skydio, die autonomie hoog in het vaandel heeft staan.

Simulator

Zeker als je wilt gaan vliegen in de manual modus moet je eerst flink wat ‘stick time’ opdoen. Maar dat hoeft niet per se buiten in het veld. DJI biedt namelijk ook een gratis FPV flight simulator, DJI Virtual Flight. Hiermee kun je veilig vanuit het comfort van je huiskamer leren FPV vliegen. Het grote voordeel: je kunt oneindig virtueel crashen en meteen weer doorvliegen zonder dat je echt brokken maakt.

DJI Virtual Flight neemt je desgewenst stap voor stap mee door de bediening van de drone, inclusief duidelijke uitleg over de werking van alle functies. Dat kan zelfs als je de drone nog niet in huis hebt, dus mocht je de FPV drone bestellen, dan hoef je niet te wachten met oefenen totdat de postbode je drone komt afleveren.

In de simulator kun je diverse settings kiezen, zoals een boerderij, een verlaten gebouw of een parkeerplaats. Het voordeel is dat de simulator samenwerkt met de DJI Goggles en de DJI Remote Controller, zodat je echt het stickgevoel krijgt en gewend raakt aan het vliegen met een videobril op. Helaas is DJI Virtual Flight alleen beschikbaar voor de iPhone.

DJI Virtual Flight is een simulator waarin je het FPV vliegen onder de knie kunt krijgen.

Regelgeving

De grote vraag is nu: hoe zit het met de DJI FPV drone en de nieuwe Europese regelgeving? Om maar met de deur in huis te vallen: de FPV drone heeft geen Cx-label en wordt dus voor de wet meteen gezien als ‘legacy drone’. Maar dankzij de overgangsregeling voor drones die minder wegen dan 2 kg mag je zowel in Open subcategorie A2 als A3 vliegen, zolang je minstens 50m afstand houdt van mensen op de grond en je beschikt over het juiste dronebewijs.

Hoe dan ook mag je alleen FPV vliegen (dus met videobril op) als er een waarnemer naast je staat, die de omgeving voor je in de gaten houdt. Zodra er bijvoorbeeld mensen aankomen of er nadert een traumaheli op lage hoogte, dan moet de spotter dat direct doorgeven aan degene die met de drone aan het vliegen is.

Na 1 januari 2023 valt de DJI FPV drone vanwege het ontbreken van een Cx-label sowieso in Open subcategorie A3. Dat wil zeggen dat je minstens 150 meter afstand moet houden van bebouwing en recreatiegebieden. Daarmee wordt de drone in de context van Nederland na 1-1-’23 een stuk minder aantrekkelijk.

Tot slot

De DJI FPV drone is een opwindend stuk speelgoed. De drone is perfect geschikt om een eerste stap te zetten in de wereld van het FPV vliegen. Daarmee spreekt DJI twee doelgroepen aan: mensen die het gewoon leuk vinden om af en toe met een drone te vliegen, en de groeiende groep videomakers die een beetje uitgekeken begint te raken op de gewone cameradrones van DJI en die wel eens wat meer actie in hun beelden willen hebben.

Voor het echte racewerk is de DJI FPV drone waarschijnlijk minder geschikt. De drone is daarvoor te zwaar, en als gebruiker valt er niks te tunen. Bovendien zijn niet alle onderdelen zelf eenvoudig te vervangen, zoals bij de ‘echte’ (zelfbouw) racedrones wel het geval is. Natuurlijk kan de DJI FPV drone wel fungeren als opstapje in de wereld van FPV racing. Professionele FPV vliegers zijn wat dat betreft enthousiast. En sowieso kun je de DJI Goggles en DJI Remote Controller die je bij de FPV Combo krijgt later ook gebruiken om andere FPV drones mee te bedienen, zolang die maar compatible zijn met het DJI Digital FPV System.

De vraag is wel wat er van de DJI FPV drone overblijft na een harde crash. Behalve het verwisselen van de propellers, de armen, de cameramodule en de bovenste beschermkap kun je als gebruiker verder weinig sleutelen aan de drone. Het advies is dus om eerst volop te oefenen in de DJI Virtual Flight simulator. En zoek een rustig afgelegen veldje op als je voor het eerst buiten gaat vliegen met deze drone. Het zou zonde zijn als je meteen brokken maakt en je weken moet wachten op een reparatie, om over de kosten nog maar te zwijgen.

Ongeacht de regelgeving moet je als dronevlieger je gezond verstand blijven gebruiken als je op topsnelheid met de DJI FPV drone gaat vliegen. Het apparaat weegt bijna een kilo, dus je kunt je voorstellen dat de drone als een baksteen aankomt als je met 140 km/uur ergens tegenaan vliegt. Zoek dus niet meteen de grenzen op en blijf zeker in het begin ver weg uit de buurt van mensen, dieren, auto’s en gebouwen.

Bestellen

Je kunt de DJI FPV drone (€ 1.349) per direct bestellen via de DJI Store. De drone wordt dan met een paar dagen geleverd, zonder verzendkosten. Het is aan te raden om meteen de Fly More Kit (€ 279) aan te schaffen, zodat je direct drie accu’s in huis hebt.

Specificaties

Camera

 • Sensor: 1/2.3” CMOS, 12 megapixels
 • Lens: FOV: 150°
 • 35mm Format Equivalent: 14.66 mm
 • Diafragma: f/2.8
 • Focus Mode: Fixed Focus
 • Focus Range: 0.6 m to ∞
 • ISO: 100-12800
 • Shutter Speed: 1/50-1/8000 s
 • Resolutie (4K): 3840×2160 at 50/60fps
 • Resolutie (FHD): 1920×1080 at 50/60/100/120fps
 • Videoformaat: MP4/MOV (H.264/MPEG-4 AVC, H.265/HEVC)
 • Max Video Bitrate: 120 Mbps
 • Kleurenprofielen: Normal, D-Cinelike
 • Stabilisatie: RockSteady EIS
 • Lenscorrectie: RockSteady EI

Drone

 • Startgewicht: ca. 795 g
 • Afmetingen: 255×312×127 mm (met propellers)
 • Diagonaal: 245 mm
 • Max stijgsnelheid: M mode: No limit, S mode: 15 m/s, N mode: 8 m/s
 • Max daalsnelheid: M mode: No limit, S mode: 10 m/s, N mode: 5 m/s
 • Max snelheid: 140 kph; M mode: 39 m/s, S mode: 27 m/s, N mode: 15 m/s
 • Max Flight Time: ca. 20 minuten (bij 40 km/uur)
 • Max Hover Time: ca. 16 minuten
 • Max Flight Distance: ca. 16.8 km
 • Max Wind Speed Resistance: 39-49 kph (25-31 mph)
 • GNSS: GPS+GLONASS+GALILEO

Beeldoverdracht

 • Frequentiebereik: 2.400-2.4835 GHz en 5.725-5.850 GHz
 • Bandbreedte: 40 MHz (Max.)
 • Live View Mode: Low-Latency Mode: 810p/120fps ≤ 28ms, High-Quality Mode: 810p/60fps ≤ 40ms
 • Max Video Bitrate: 50 Mbps
 • Bereik: 6 km (CE)
 • Audio Transmission Support: Yes
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

10 gedachten over “DJI wil dronevliegen weer spannend maken met nieuwe FPV drone

 • Helaas was de Fly More Combo kit al na 2 minuten uitverkocht en de motion controller ook. Ben erg benieuwd hoe de drone vliegt!

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Het lijkt wel mogelijk te zijn om de Fly More Kit en de Motion controller los aan te schaffen (dus niet meteen met de FPV Combo). Dus eerst de drone kopen, daarna de gewenste accessoires, dat lukte bij mij net wel.

   Beantwoorden
   • Ging bij mij net ook goed. Aparte was ook toen ik de drone rond 15.00 uur kocht toen kon ik bij betalen alleen kiezen tussen PayPall en Creditcard. Nu ik zojuist ook de Fly More Kit en de Motion Controller los kocht kreeg ik ook de optie om via Ideal te betalen. Uiteindelijk dus toch gelukt. Bedankt voor je tip. Ik probeerde rond 15.15 hetzelfde trucje, maar toen werkt het niet om ook los te bestellen.

    Beantwoorden
 • Gerard de Vries

  Wiebe, goed verhaal.
  Na dit gelezen te hebben zie ik het toch meer als een actie video camera drone. Zoals je zelf ook al aangeeft is hij te groot en slecht te repareren als hobby race drone.

  Beantwoorden
 • Met mijn Mavic Pro met Goggels Re in sport stand is het ook leuk om enigszins dynamisch FPV te vliegen. Het is wel jammer dat de Mini 2 niet met de Goggels is te gebruiken ( wel met moeilijke kunstgrepen , maar dat is niet praktisch)
  Het prijsniveau is ook schrikbarend hoog vergeleken een zelfbouw drone , en echt iets voor yuppen die even willen FPV vliegen zonder enige technische kennis of moeite willen doen om hem te maken .

  Beantwoorden
  • De DJI FPV vergelijken met een zelfbouwdrone is appels met peren vergelijken.
   Welke zelfbouwdrone heeft:
   – GNSS ingebouwd?
   – GPS mode en Sport mode?
   – Forward vision?
   – Downward vision?
   – Full HD live beeld?
   – Opname mogelijkheden tot 4k/60 en 1080p/120 fps?
   – 20 min vliegtijd?
   – Een bereik van 6 km?
   – En al helemaal in elkaar gezet?

   Als je dit allemaal in een zelfbouwdrone voor elkaar krijgt, ben je zeer waarschijnlijk veel duurder uit 😉

   Beantwoorden
   • Michel Rietveld

    eens, een low-latency digital videobeeld is al jaren een wens als fpv drone vlieger, die 20 minuten haal je zeker niet, hooguit ergens tussen de 8 en 15.
    Een gps op een race drone is meer om te kijken hoe hard hij gaat, hier is de panic button ideaal voor beginnende vliegers 😉
    ik ga deze zeker gebruiken naast mijn mini2 en zelfbouw fpv racer, ben reuze benieuwd.

    Beantwoorden
 • hoe zit dat met de wetgeving VANDAAG?
  Als ik het goed begrijp zal je een brevet op zak moeten hebben om met dergelijke drone te mogen vliegen, klopt dit?
  Welk brevet is dat en wat gaat dit (alweer) kosten voor iemand die graag puur recreatief drone wenst te vliegen?….zucht.

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Je hebt minimaal het vliegbewijs A1/A3 nodig. Dat kun je in Nederland halen voor onder de 100 euro. Desgewenst kun je ook uitwijken naar bijvoorbeeld Luxemburg, daar wordt de online cursus plus het examen gratis aangeboden. Dan mag je met deze drone vliegen in Open categorie A3, op 150 meter afstand van bebouwing, wegen, recreatiegebieden etc. Als je dichter bij bebouwing wilt kunnen vliegen met deze drone dan heb je ook het ‘zwaardere’ dronebewijs A2 nodig, alleen zou ik met deze FPV drone niet snel aanraden om in de buurt van bebouwing of mensen te gaan vliegen.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier