OnderzoekOpmerkelijk

Onderzoekers creëren werkende drones met nieuw soort printer

Een team van onderzoekers verbonden aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) is erin geslaagd om werkende drones te creëren met behulp van een nieuw soort printer. De LaserFactory bestaat uit een lasersnijder en een assemblagerobot, die worden aangestuurd vanuit een voor dit doel ontwikkeld softwarepakket. De elektrische apparaten die het systeem ‘print’ zijn direct functioneel.

LaserFactory

Gebruikers kunnen in het softwarepakket een frame ontwerpen, kiezen uit verschillende onderdelen, de benodigde elektrische verbindingen tekenen en daarna verdere aanpassingen doen in een speciale editor. Zodra alles naar wens is, wordt het ontwerp naar de LaserFactory gestuurd. Naast het uitsnijden van vormen door middel van een laser kan het systeem ook de elektrische verbindingen aanleggen en elektronische componenten plaatsen.

De LaserFactory snijdt het frame in de gewenste vorm, voegt dan de geleidende banen toe, plaatst de benodigde componenten en soldeert dan alles aan elkaar. Zodra het proces gereed is, kan het model direct gebruikt worden. Op die manier zijn kleine robots en zelfs werkende drones te fabriceren, zonder dat daar handmatige handelingen bij komen kijken.

Toepassingen

Volgens MIT zijn er tal van toepassingen denkbaar voor de LaserFactory. Zo kunnen prototypes van nieuwe apparaten veel sneller gebouwd en getest worden. Ook is het denkbaar dat de techniek wordt ingezet om razendsnel een hele serie drones voor bijvoorbeeld reddingsoperaties te fabriceren.

De volgende stap is om het proces waarmee de elektrische verbindingen gemaakt worden verder te verfijnen, zodat er complexere en kleinere structuren gemaakt kunnen worden. Ook gaat het team werken aan de integratie van 3D printers, zodat er complexere frames en onderdelen gemaakt kunnen worden.

Laagdrempelig

Uiteindelijk zou het systeem zó laagdrempelig in gebruik moeten worden, dat iedereen een apparaat kan ontwerpen. “In de toekomst mag van mensen niet worden verwacht dat ze een ingenieursdiploma hebben om robots te bouwen, net zomin als dat je een IT-diploma nodig hebt om een softwarepakket te kunnen installeren”, zegt onderzoeker Martin Nisser.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier