Nieuws

Brits leger lanceert minidrones met granaatwerper tijdens missie in Mali

Ter ondersteuning van een militaire missie in Mali zet het Britse leger miniatuurdrones in die afgevuurd kunnen worden met behulp van een 40mm granaatwerper. Op die manier kunnen de drones een veel grotere afstand afleggen. De drones worden gebruikt om inlichtingen te verzamelen en de omgeving te verkennen. Daarbij is het mogelijk om de drones onderling te laten samenwerken. De drones kunnen ook uitgerust worden met een explosieve lading.

Drone-40

De drones waar het Britse leger gebruik van maakt zijn van het type DefendTex Drone-40. De drones wegen slechts 190 gram en hebben een vliegtijd van ruim 30 minuten. De drones kunnen in zwermen worden ingezet om zodoende in één missie een groot gebied te verkennen. De drones zijn voorzien van GPS en kunnen voorgeprogrammeerde missies uitvoeren. De videoverbinding heeft een bereik van 10 km.

Het is ook mogelijk om de drones te voorzien van een explosieve lading, om bijvoorbeeld een tank uit te schakelen. De vliegtijd gaat dan omlaag dan 12 minuten. De drone kan middels radar zelfstandig een doel volgen. Ook kunnen de drones worden uitgerust met rookgranaten en niet-dodelijke flitsgranaten.

Een bijzonder aspect van het Drone-40 systeem is dat de drone klein genoeg is om door een standaard 40mm granaatwerper afgeschoten te worden. Op die manier kunnen de drones een stuk dichter bij het doel gebracht worden, zonder energie te verspillen aan de heenvlucht. Drones waarvan de accu leegraakt kunnen later eventueel opgepikt en hergebruikt worden. Daartoe zijn de armen en propellers inklapbaar gemaakt. Nadat de drone is afgeschoten en deze het doel nadert, klappen de propellers uit om vervolgens op eigen kracht verder te vliegen.

Situational awareness

Volgens een woordvoerder van het Britse ministerie van Defensie worden de Drone-40 systemen samen met andere hightech onbemande luchtvaartuigen ingezet tijdens een missie in Mali, om zodoende optimaal situational awareness te verkrijgen. De Drone-40 werd eerder ook in Syrië door Amerikaanse strijdkrachten ingezet.

Een Amerikaanse soldaat vuurt een minidrone af. (foto: U.S. Army Spc. Christian Simmons)

(bron: Army Technology / The Drive)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier