EASA publiceert richtlijnen voor afhandeling drone-incidenten bij luchthavens
Volgens de Europese organisatie voor luchtvaartveiligheid EASA is er steeds vaker sprake van ongewenste dronevluchten in de buurt van vliegvelden, vaak als gevolg van onwetendheid, maar mogelijk soms ook met opzet. Gelet op de mogelijke impact van dergelijke voorvallen heeft EASA richtlijnen gepubliceerd met betrekking tot het afhandelen van drone-incidenten bij luchthavens.
Groeiend probleem
In de afgelopen paar jaar zijn er in verschillende Europese lidstaten regelmatig drones gerapporteerd in de nabijheid van luchthavens. In flink wat gevallen moest het vliegverkeer zelfs stilgelegd worden. Het meest beruchte voorbeeld is de dagenlange sluiting van Gatwick Airport eind 2018 (alhoewel er nooit bewijs is geleverd dat er daadwerkelijk drones hebben rondgevlogen). Maar er zijn ook voorbeelden van andere grote luchthavens die tijdelijk op slot moesten nadat er meldingen binnenkwamen over drones, waaronder die van Frankfurt, Madrid en Riga. Ook in eigen land zijn er drones gedetecteerd nabij luchthavens .
Volgens EASA zijn ongewenste drones bij vliegvelden vaak het gevolg van onwetendheid bij de bestuurders ervan. Ook zijn er voorbeelden van roekeloze dronevliegers, die hun drones veel te hoog laten vliegen of bewust de no-flyzones rondom vliegvelden negeren. Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat activisten of terroristen bewust drones laten rondvliegen nabij luchthavens. En tot slot kan ook een op hol geslagen drone van een legitieme operator die een vlucht uitvoert in een CTR voor een veiligheidsrisico zorgen.
Weliswaar moet de nieuwe Europese regelgeving voor drones zorgen voor minder incidenten, doordat de meeste dronevliegers nu verplicht een examen moeten doen en drones in de toekomst uitgerust worden met nieuwe geofencingsystemen en een voorziening om op afstand te kunnen zien van wie een bepaalde drone is (remote ID), maar dan nog gaat het volgens EASA om een groeiend probleem.

Gevolgen
Het probleem is dat een drone die rondvliegt in de nabijheid van een luchthaven niet alleen voor een veiligheidsprobleem kan zorgen. Het tijdelijk stilleggen van het luchtverkeer is ook nog eens zeer kostbaar, en heeft mogelijk verstrekkende gevolgen voor reizigers die vertraging oplopen. Het is daarom van belang dat beheerders van vliegvelden zich goed voorbereiden op diverse scenario’s met ongewenste drones.
“Het kernprobleem hier is dat deze activiteiten niet geautoriseerd zijn en daarom per definitie plaatsvinden in onwetendheid of ontwijking van de regels voor veilige drone-operaties”, aldus Patrick Ky, directeur van EASA. “Ons doel is om luchthavenexploitanten te helpen zich op dergelijke incidenten voor te bereiden en de juiste maatregelen te nemen wanneer ze zich voordoen, om de omvang van de verstoring tot een minimum te beperken en tegelijkertijd te garanderen dat de luchtvaart veilig blijft.”

Aanbevelingen
De handleiding ‘Drone Incident Management at Aerodromes’ is toegespitst op alle Europese luchthavens (momenteel meer dan 500) en andere stakeholders, zoals luchtverkeersleiding en vliegmaatschappijen. Het idee is dat de gids ook relevant is voor kleine vliegvelden, die niet over de middelen beschikken om uitgebreide detectiesystemen te installeren zoals die momenteel worden getest en ingezet bij grotere luchthavens.
Het document is opgesplitst in drie delen, maar alleen het eerste deel is openbaar beschikbaar. Het beschrijft de uitdagingen en vergroot het bewustzijn voor het probleem. De overige delen zijn specifiek bedoeld voor partijen die betrokken zijn bij het managen van incidenten en worden vanwege de gevoeligheid van het onderwerp niet onder een breed publiek verspreid.