Nieuws

Drone levert voor het eerst coronavaccins af in Ghana

Een mooie primeur in de wereldwijde strijd tegen het coronavirus: in Ghana is begin maart voor het eerst een lading coronavaccins van AstraZeneca per drone afgeleverd bij een afgelegen dorpje in het midden van het land. De vlucht werd uitgevoerd door Zipline, dat al veel ervaring heeft met het inzetten van drones voor medische spoedbezorging, waaronder de distributie van vaccins.

250 doses per vlucht

De eerste drone delivery van coronavaccins vond plaats op 2 maart, over een afstand van van 70 kilometer. Na een vlucht van 34 minuten bereikte de drone haar bestemming, een kliniek in de rurale regio Mpanya in de binnenlanden van Ghana. Aan boord van de drone waren 250 doses van het Oxford-AstraZeneca vaccin, die slechts enkele uren eerder het land via Zipline-partner UPS waren binnengekomen.

Nadat de gekoelde lading in een geïsoleerde box aan een parachute op de ontvangstlocatie werd gedropt kon het vaccineren beginnen. Binnen vijf uur hadden 250 bewoners hun eerste prik ontvangen. Op dezelfde manier werden er daarna met nog eens 36 dronevluchten in totaal 4.500 doses naar het vaccinatiecentrum overgevlogen.

Een vaccinatiemedewerker pakt de gedropte koelbox met vaccins op. Foto: Samuel Moore / Gavi

Meer dan een miljoen vaccins

Het is zeker niet voor het eerst dat er op deze manier vaccins per drone worden vervoerd. Sinds de samenwerking tussen UPS, Zipline en vaccinatieorganisatie Gavi ruim twee jaar geleden van start ging zijn er al ruim een miljoen vaccins afgeleverd op afgelegen locaties in het Afrikaanse land. Naast Ghana is Zipline ook al enige tijd actief in Rwanda, en er zijn plannen om in meer landen actief te worden.

Vaak is vervoer door de lucht de enige optie om spoedeisende medische goederen binnen een kort tijdsbestek op de plek van bestemming te krijgen, bijvoorbeeld doordat de toegangswegen niet goed begaanbaar zijn. Toen de coronacrisis uitbrak kwamen de drones van Zipline meteen al goed van pas, om COVID-19 tests te vervoeren. Dat was in april 2020.

Over de drones

Voor het vervoeren van medische goederen maakt Zipline gebruik van elektrisch aangedreven fixed-wing drones, die door middel van een speciale lanceerinstallatie op snelheid komen. De toestellen hebben een kruissnelheid van ca. 100 km/uur. De maximale vliegafstand is 160 km, waardoor bestemmingen tot op 80 km afstand kunnen worden bediend. De accu heeft een capaciteit van 1,25 kWh.

Aan boord van een toestel kan maximaal 1,75 kg aan nuttige lading worden vervoerd. De drones kunnen niet verticaal opstijgen of landen. Mede om die reden wordt de lading aan een parachute gedropt op de bestemming, waarna de drone direct terugkeert naar de basis.

(bron: Gavi)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier