Pro

Chinees bedrijf ontwikkelt kant en klaar docking station voor Mavic 2

Het Chinese bedrijf Heisha Tech heeft een docking station ontwikkeld waarmee een standaard Mavic 2 Zoom van DJI ingezet kan worden als onderdeel van een volledig geautomatiseerd drone-in-a-box systeem. Daartoe beschikt de DNEST over een voorziening om de drone tussen vluchten door op te laden en kan de drone op afstand via een cloudoplossing worden bestuurd.

Ready-to-use dronebox

Het systeem is ontwikkeld voor gebruikers die drones willen inzetten voor het uitvoeren van diverse geautomatiseerde taken, zoals inspectievluchten en beveiligingstoepassingen. “Het vinden van gekwalificeerde dronepiloten wordt echter steeds problematischer. Zeker als het gaat om afgelegen locaties is het duur om piloten in te huren. Docking stations zijn een goede manier om de operationele kosten te verlagen”, aldus Heisha Tech-directeur Ling Lu.

Het systeem dat Heisha Tech heeft ontwikkeld bestaat uit een dronebox met geïntegreerd laadsysteem. Het docking station moet worden aangesloten op een stroomvoorziening en netwerkkabel en is dan direct klaar voor gebruik. De box is regen- en stofbestendig, zodat deze bijvoorbeeld op het dak van een gebouw kan worden geïnstalleerd. De drone zelf is voorzien van een gemodificeerde accu en een speciaal landingsgestel.

Aansturing en dataverwerking

Voor de aansturing van het systeem is Heisha een samenwerking aangegaan met FlytBase, een ontwikkelaar van de FreeSky cloudoplossing ter ondersteuning van missieplanning, vluchtuitvoering en dataverwerking. Het systeem kan via iedere webbrowser worden benaderd, dus ook vanaf een andere locatie. In dat geval moet de operator wel gekwalificeerd zijn om dronevluchten buiten het zicht (BVLOS) te mogen uitvoeren.

De gebruiker kan via een kaartinterface eenvoudig waypointmissies aanmaken en deze door de drone laten uitvoeren. Het is ook mogelijk om de drone handmatig te besturen of de drone middels 1 klik naar een specifieke coördinaat te sturen. Voor de veiligheid kan er een geofence worden ingesteld, waar de drone niet buiten kan vliegen. De vlucht kan op ieder gewenst moment worden beëindigd, waarna de drone automatisch terugvliegt naar de box en de landing inzet.

Op afstand kunnen beelden vanuit de drone live worden bekeken. Het is ook mogelijk om opnamen te maken. Zodra de drone weer in de box staat worden de bestanden automatisch geupload naar de cloudoplossing, voor verdere verwerking door de gebruiker. Heisha werkt nog aan software waarmee de opnamen ook automatisch geanalyseerd kunnen worden.

Distributeurs

Heisha wil het systeem internationaal uitrollen en is daartoe op zoek naar distributeurs. Naast de DNEST drone-in-a-box oplossing voor de Mavic 2 Zoom biedt het bedrijf ook andere droneboxen aan die gebruikt kunnen worden met diverse commercieel verkrijgbare drones, zoals die van Yuneec, Parrot, Skydio en DJI.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier