Noord-Hollandse boeren zetten drone in om ganzen te verjagen
Ieder voorjaar zorgen grote groepen ganzen voor veel ellende op de akkers van tuinders en melkveehouders in Noord-Holland. De dieren vreten niet alleen gras en groenten weg, ook zorgen hun uitwerpselen ervoor dat geoogste groenten niet meer geschikt zijn voor menselijke consumptie. Boeren in de regio Starnmeer bij Krommenie zijn de overlast zat en laten de ganzen nu door middel van een drone verjagen.
Forse schade
Ieder jaar veroorzaakt de ganzenpopulatie voor miljoenen euro’s aan schade, stellen de boeren. Zo werd er in 2018 alleen al in Noord-Holland 7,5 miljoen euro aan schade geclaimd, stelt LTO Noord. Maar daar blijft het niet bij: de werkelijke schade is veel groter en volgens de boeren neemt het probleem elk jaar toe. Niet alleen tuinders hebben last van vraatschade: ook melkveehouders zien vaak lijdzaam toe hoe de ganzen het gras voor de neus van hun koeien wegvreten.
Tot nu toe werd getracht om de ganzen met behulp van vlaggetjes en knalapparaten te verjagen. Ook mag er van de provincie Noord-Holland gejaagd worden op ganzen. Maar de effecten daarvan vormen maar een druppel op de gloeiende plaat. Daarom zoeken een aantal boeren nu hun heil in een proef met een drone. Het doel van de proef is om te kijken of de ganzen van het land verjaagd kunnen worden naar foerageergebieden waar de dieren geen overlast veroorzaken. Mogelijk kan ook voorkomen worden dat de ganzen op akkers gaan broeden.
In één keer een groot gebied
Voor het verjagen van de ganzen door middel van een drone huren de boeren een gespecialiseerd bedrijf in. Tegenover Hollands Kroon Actueel vertelt Dennis Drost van Drowgoo hoe het werkt: “Bij Drowgoo verjagen wij ganzen met behulp van drones. We hebben gekozen voor drones omdat deze zeer schaalbaar in te zetten zijn. Het grote bereik van een drone en het feit dat ganzen al op flinke afstand van de drone opvliegen zorgt ervoor dat wij grote gebieden in één keer kunnen doen.”
Volgens Drost is het mogelijk om een gebied van 150 Ha binnen een kwartier vrij te maken van ganzen. “Wanneer er meerdere boeren in een polder meedoen, kunnen we ervoor zorgen dat de ganzen de hele polder uitgejaagd worden in plaats van dat ze gaan ‘pingpongen’ tussen verschillende boeren. Wij meten met sensoren of er ganzen aanwezig zijn. Deze sensoren geven ons actief een melding als er ganzen zijn, zodat wij zo snel en gericht mogelijk kunnen reageren.”
Effectief
De methode met de drone lijkt vooralsnog effectief te werken. Drost: “We horen van boeren dat ze tot dusver weinig grote groepen ganzen meer zien. Er zijn wel af en toe nog ganzen, maar in kleinere aantallen dan voorheen. De boeren zijn ook positief verbaasd over hoe snel en hoe groot het effect is van wat we doen. Zelf verwachten we >60% van de schade te kunnen voorkomen, maar dit moet nog gaan blijken uit de eerste officiële cijfers. Ook positief om te noemen is dat we tot dusver weinig invloed zien op de weidevogels in de gebieden waar we vliegen.”
Drowgoo heeft ook grote plannen voor de toekomst. Zo voorziet het bedrijf een netwerk van sensoren en drones die samenwerken om zodoende een constante dekking te geven en de ganzen al te verjagen voordat ze zijn geland.