Incident

Stunt met landbouwdrone loopt verkeerd af

Je vraagt je af wat iemand bezielt om onder een uit de kluiten gewassen landbouwdrone te gaan hangen en zich daardoor voor de grap te laten optillen en verplaatsen. Ok, weliswaar met een veiligheidshelm op, maar het moment dat de drone met ‘passagier’ en al neerstort had nog veel vervelender kunnen aflopen dan nu het geval is. Don’t try this at home, dus.

TikTok

Onderstaand filmpje, afkomstig van een Chinese Tiktok-gebruiker, deed afgelopen week zonder verdere context of toelichting de ronde op de sociale media. Te zien is hoe iemand zich vastklampt aan een landbouwdrone van het type DJI Agras T16 en daarmee over een hekje wordt getild. Dat gaat nog goed, maar dan raakt de drone ineens in onbalans en stort deze ongenadig ter aarde. 

Dat de drone onmogelijk goed zou kunnen vliegen met iemand eronder had men van tevoren al kunnen bedenken. De MTOW van het toestel in kwestie is 42 kg. De maximale payloadcapaciteit van de Agras T16 is 16 kg. Wat dat betreft is het een wonder dat het toestel überhaupt van de grond kwam, met het extra gewicht van een mens eronder.

Geluk gehad

Ondanks dat de stunt verkeerd afloopt, blijft de passagier gelukkig ongedeerd. Maar je kunt je voorstellen dat het ook heel anders had kunnen aflopen. Zo is er een geval bekend van iemand die half onthoofd werd als gevolg van een aanvaring met de sneldraaiende rotor van een modelhelikopter. Dat de stuntman in deze video er zonder bloedverlies van afkomt is vooral een kwestie van geluk geweest.

(via @Romeoch)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier