Onderzoek

Experimentele drone spoort vermiste persoon op via mobieltje

Het Duitse onderzoeksinstituut NEC Laboratories Europe heeft een drone ontwikkeld die in staat is om vermiste personen op te sporen aan de hand van het signaal dat hun mobiele telefoon afgeeft. Daartoe beschikt de SARDO (Search-And-Rescue DrOne) over een AI-gebaseerd systeem dat tijdens de vlucht een steeds nauwkeurigere positiebepaling vaststelt. Ook kan via de drone contact worden gezocht met de eigenaar van een telefoon, zelfs als het mobiele netwerk is uitgevallen.

Dynamische positiebepaling

Eén van de problemen waar first responders tijdens grootschalige calamiteiten zoals een aardbeving, lawine of overstroming tegenaan lopen is dat de GPS ontvangst van de telefoons van vermiste personen soms wegvalt. Daardoor kan het moeilijk zijn om op afstand de positie te bepalen van mogelijke slachtoffers, zeker als ook nog eens het mobiele datanetwerk is uitgevallen of er simpelweg sprake is van een afgelegen locatie zonder bereik.

De SARDO biedt een oplossing door een mobiel basisstation te combineren met een autonome flight controller op basis van kunstmatige intelligentie (AI). Tijdens een vlucht boven een rampgebied meet de drone continue de signaalsterkte van een mobiele telefoon in de omgeving. Doordat het signaal sterker of juist zwakker wordt tijdens het vliegen kan een inschatting gemaakt worden van de afstand tot die telefoon, en daarmee hopelijk ook tot de eigenaar ervan. Door de vliegroute dynamisch te variëren in alle drie de dimensies, kan op een gegeven moment de positie worden bepaald van de mobiele telefoon. Het systeem werkt zelfs als de telefoon van positie verandert.

Gericht zoeken

“SARDO combineert de steeds hogere penetratiegraad van mobiele devices in onze samenleving met het vermogen van drones om moeilijke locaties te bereiken. We kunnen deze technologieën nu combineren om een stand-alone lokalisatiesysteem te bouwen dat first responders effectief ondersteunt bij noodoperaties. Het systeem kan binnen enkele minuten operationeel zijn en de complexiteit om het systeem te gebruiken is tot een minimum beperkt”, aldus onderzoeksleider Antonio Albanese.

Het is zelfs mogelijk om de drone het unieke identificatienummer van de SIM kaart te laten bepalen. Op die manier kan de drone gericht op zoek gaan naar een specifieke persoon in een bepaald gebied, mits de autoriteiten daar toestemming voor geven. In samenwerking met de mobiele netwerkexploitant is het daarna mogelijk om contact te zoeken met een slachtoffer, dankzij het tijdelijke mobiele netwerk vanuit de drone. En tijdens grootschalige calamiteiten is het ook mogelijk om meerdere SARDO drones gelijktijdig te laten vliegen.

Integratie met bestaande drones

De techniek achter SARDO kan ook geïmplementeerd worden in bestaande search en rescue drones van commerciële makelij, stelt het onderzoekslab. Op die manier is de techniek zeer veelzijdig toepasbaar en kan deze door verschillende soorten first responders worden ingezet.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier