Markt

Illegale drone jammers eenvoudig te koop via Chinees handelsplatform

Alhoewel de aanschaf en het gebruik van stoorzenders illegaal is in de meeste EU-landen, blijkt het geen probleem te zijn om via Chinese leveranciers aan drone jammers te komen. Dat blijkt uit onderzoek door het magazine Engineering & Technology. Zonder kritische vragen te stellen wilde een leverancier best twee drone jammers in onderdelen versturen naar adressen in Duitsland en het VK.

Drones verstoren

Naarmate het gebruik van drones toeneemt en deze ook wel eens vliegen op plekken waar dat niet de bedoeling is, nemen ook de zorgen over mogelijk misbruik toe. Dat heeft geleid tot een levendige industrie op het gebied van anti-drone technologie, waaronder de ontwikkeling van stoorzenders – drone jammers – die het stuursignaal van de piloot blokkeren of zelfs overnemen.

Dergelijke technologie is echter niet bedoeld voor civiel gebruik. De aanschaf en het gebruik van stoorzenders om drones te weren is dan ook het exclusieve domein van defensieorganisaties, die alsnog zeer terughoudend zijn met de inzet van dergelijke technologie vanwege de mogelijke ongewenste neveneffecten. Toch blijkt het zeer eenvoudig te zijn voor particulieren om aan een illegale drone jammer te komen, zo ondervond een journalist van E&T.

Portable jammer

Via het B2B handelsplatform Made-in-China.com nam de journalist contact op met Wavesonic Technology, een Chinese producent van counter UAS-technologie. Eén van de jammers uit het assortiment van deze leverancier is de WS-03 Pro, een portable drone jammer met een bereik van 1,5 km. Het ‘geweer’ wordt eenvoudig met de hand gericht op een naderende drone, waarna deze de landing inzet of terugvliegt naar de opstijglocatie, afhankelijk van hoe de drone is ingesteld.

Volgens een vertegenwoordiger was het ‘geen enkel probleem’ om het product uit te leveren, ondanks dat de potentiële koper aangaf zich in de EU te bevinden en het product als particulier te willen gaan gebruiken ‘om mijn huis te beschermen’. Goedkoop bleek de drone jammer niet te zijn, met een prijskaartje van 5.000 dollar, maar dan zou deze ‘wel bescherming geven tegen alle ongewenste drones in de omgeving’, aldus de vertegenwoordiger.

In onderdelen verzonden

Er bleek nog wel een addertje onder het gras te zitten: omdat de drone jammer eruit ziet als een geweer, kan deze niet zomaar worden geëxporteerd. Maar daarvoor bleek de leverancier een oplossing te hebben: de drone gun kan in onderdelen als een paar losse pakketjes naar de koper worden verzonden. ‘Geen zorgen, alles kan eenvoudig in elkaar geklikt worden, dankzij connectors’, schrijft de verkoper.

Overigens blijkt demontage en verzending van onderdelen van verboden producten vanuit Azië naar westerse landen vrij veel voor te komen. In 2019 onderschepten Amerikaanse douaniers in een haven in LA bijna 53.000 illegale Chinese geweeronderdelen in drie afzonderlijke zendingen, verborgen in containers met andere huishoudelijke artikelen zoals kleding, speelgoed en elektronica.

Legale mogelijkheden

Burgers die zich ongemakkelijk voelen over een nabijvliegende drone wordt aangeraden om contact op te nemen met de politie, schrijft E&T tot slot. De vraag is echter of de politie capaciteit heeft om werk te maken van dergelijke meldingen. Verder zou de nieuwe Europese regelgeving voor drones ervoor moeten zorgen dat meer dronevliegers bekend raken met de regels voor het vliegen met drones. Maar naarmate er steeds meer drones rondvliegen, zullen er logischerwijs ook meer klachten worden ingediend.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Illegale drone jammers eenvoudig te koop via Chinees handelsplatform

  • Marc Sandelowsky

    Kwam het artikel ook tegen en vroeg me direct af: zou het pakket ook werkelijk aankomen? Ze hebben niets besteld dus of ze iets gekregen zouden hebben blijft in het midden liggen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier