Productnieuws

Xiaomi komt met alternatief voor DJI Mini 2: de Fimi X8 Mini

Het ziet ernaar uit dat er binnenkort een alternatief voor de DJI Mini 2 op de markt komt, in de vorm van de Xiaomi Fimi X8 Mini. De specs liegen er niet om: gewicht rond de 250 gram (afhankelijk van de uitvoering), een 4K camera, vliegtijd rond de 30 minuten, en een controller met een bereik van tegen de 8 km. Daarnaast biedt de Fimi X8 Mini een aantal intelligent flight modes die de DJI Mini 2 niet heeft.

Van Mi tot Fimi

De laatste keer dat dronefabrikant Xiaomi aan bod kwam op Dronewatch was in 2016, met de introductie van de Mi drone. Dat betrof toen min of meer een alternatief voor de Phantom-lijn van DJI. Later kwam het bedrijf met een antwoord op de populaire DJI Mavic, in de vorm van de Fimi X8. Die kreeg later een update in de vorm van de Fimi X8 SE 2020.

Alhoewel uit het laatste Dronewatch lezersonderzoek bleek dat nog geen 5% van de dronevliegers een drone van Xiaomi bezit, heeft het bedrijf toch een trouwe Nederlandse gebruikersgroep weten op te bouwen, die zich onder andere op het forum DronePilots.nl heeft verenigd. Op dat forum kwamen enige tijd geleden al wat geruchten over de aanstaande introductie van de nieuwe Fimi X8 Mini bovendrijven.

Xiaomi Fimi X8 Mini

De groeiende interesse in zeer compacte en lichtgewicht drones heeft ertoe geleid dat ook Xiaomi in dit segment met een nieuwe drone op de markt komt, de Fimi X8 Mini. Het gewicht is afhankelijk van de accu die je kiest: met de iets goedkopere Standard accu komt de drone op 258 gram, met de Pro accu weegt het toestel 245 gram. De vliegtijd ontloopt elkaar niet veel: 30 minuten met de Standard accu en 31 minuten met de Pro accu.

Afgaande op de productafbeeldingen en specs lijkt de Fimi X8 Mini een regelrecht antwoord op de populaire Mini 2 van DJI: uitklapbaar design, gimbalgestabiliseerde 4K camera, vliegtijd rond de 30 minuten, maximale vliegsnelheid 16 m/s (een kleine 60 km/uur). En, indien je kiest voor de iets lichtere Pro accu, net onder de 250 gram, en dus zonder opleidingsverplichting bruikbaar in Open subcategorie A1.

Specificaties

Als je iets beter naar de specificaties kijkt, dan zijn er toch een paar verschillen zichtbaar met de Mini 2. Ten eerste gebruikt Xiaomi een iets andere sensor, namelijk een Sony 1/2.6” CMOS sensor (in de Mini 2 zit een 1/2.3” sensor). Een belangrijker verschil is dat de Fimi X8 Mini een aantal intelligent flight modes biedt die bij de Mini 2 ontbreken, zoals tracking, timelapse en waypoint vliegen.

De cameraspecificaties van de Fimi X8 Mini zijn dan wel weer rechtstreeks vergelijkbaar met die van de Mini 2: tot 4K resolutie bij 30 fps, maximale bitrate 100 Mbps, fotoresolutie 12 megapixels. Ook biedt de Fimi X8 Mini de mogelijkheid om panoramafoto’s te maken en is het mogelijk om te fotograferen in het DNG RAW formaat.

Voor de positionering maakt de Fimi X8 Mini gebruik van GPS, Glonass en Beidou. Mocht de verbinding wegvallen dan komt de drone automatisch terugvliegen (return to home). Ook is er aan de onderzijde een camera ten behoeve van precisielandingen op de meegeleverde landing pad. Verder is er voorzien in een database met no-flyzones. Obstakeldetectie is net als bij de Mini 2 niet aan de orde.

Controller

De meegeleverde controller maakt gebruik van TDMA voor de overdracht van gegevens, Xiaomi’s antwoord op OcuSync van DJI. Het maximale bereik zou 8 km bedragen. Onduidelijk is of de controller ook een CE-modus kent met een kleiner bereik. Voor de bediening heeft Xiaomi een nieuwe app ontwikkeld, die alle features op een gebruiksvriendelijke manier toegankelijk maakt.

Het is ook mogelijk om de drone zonder de controller te gebruiken, en deze direct vanuit de smartphone aan te sturen, met behulp van virtuele sticks op het scherm. Dan wordt er gebruik gemaakt van wifi voor de signaaloverdracht, met als gevolg dat het maximale bereik enkele tientallen meters is.

Prijs en beschikbaarheid

Momenteel kan de Xiaomi Fimi X8 Mini alleen gereserveerd worden via Banggood. Daar kost de drone met een Standard accu 382 euro. Let wel, dan komt het gewicht net boven de 250 gram uit. De iets lichtere (<250 gram) versie met de Pro accu is nog niet te bestellen. Geplaatste bestellingen zullen vanaf 6 april worden uitgeleverd. Nederlandse retailers hebben de Fimi X8 Mini nog niet in hun assortiment staan.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Xiaomi komt met alternatief voor DJI Mini 2: de Fimi X8 Mini

  • Xiaomi is gewoon een heel leuk merk om het te leren, en je merkt niet dat je met een 400 euro drone vliegt, ik ben vanaf de fimi x8 se (2019) overgestapt naar de mavic 2 pro, en ben blij dat ik nu niet meer hoef te oefenen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier