Drone de boom in gevlogen? Check haaljedroneuiteenboom.nl

Menig beginnende dronevlieger heeft het meegemaakt, maar het overkomt ook meer ervaren piloten wel eens: een drone die als gevolg van een stuurfout of een ondoordachte return to home hoog in een boom belandt. Om te voorkomen dat men halsbrekende toeren gaat uithalen om de drone veilig te stellen kwam boomverzorger Peter van Roosmalen op het idee om een nieuwe dienst te beginnen: haaljedroneuiteenboom.nl. In dit interview vertelt Peter meer over zijn initiatief.

Wat doe je in het dagelijks leven?

“Ik ben eigenaar van Sequoia Bomen en Tuinen, ik ben boomverzorger, hovenier en boomtechnisch adviseur van beroep. In het dagelijkse leven doe ik eigenlijk zo’n beetje alles met bomen. Snoeien, vellen, bodemverbetering en meubels maken van de stammen die mee naar huis komen.”

Hoe kwam je op het idee om met Haaljedroneuiteenboom.nl te beginnen? Wanneer ging de website van start?

“Op een avond werd ik gebeld door iemand die mijn telefoonnummer had gekregen of ik een drone uit een boom kon halen. ’s Avonds ben ik daar nog over na gaan denken en toen was al snel Haaljedroneuiteenboom.nl geboren. We hebben toen ook meteen de Facebookpagina haaljedroneuiteenboom opgestart.”

In 2019 hebben we een tijdelijke site geplaatst. Zeer binnenkort zal onze nieuwe site online gaan, waarin het makkelijker wordt om contact met ons op te nemen.”

Hebben jullie al drones gered?

“Zelf heb ik al diverse drones uit bomen gehaald, maar ook collega’s hebben al veel drones mogen redden nadat mensen via de site contact met ons opgenomen hebben. Ik benader dan de collega en zorg dat er contact met de klant gelegd wordt.”

Wat voor drones halen jullie zoal uit bomen, in welke plaatsen en onder welke omstandigheden?

“Het type drones weet ik niet, maar je kunt uitgaan van de range van € 150,00 tot € 4000,00. We zijn operationeel door heel Nederland, dus we zijn al in verschillende mooie gebieden geweest om drones te redden. We kijken natuurlijk wel altijd naar de veiligheid, eigen veiligheid eerst. Mocht het dus heel erg stormen dan zullen we pas komen als het weer dat weer toelaat.”

Wat zijn de kosten voor een drone reddingsactie?

“Ons starttarief is € 140,00 (we komen uiteraard met veilig en gekeurd klimmateriaal en we hebben ervaring in klimtechnieken uit de boomverzorging en de bergsport). Hier kan nog wat bovenop komen i.v.m. de reisafstand.”

Welke regio’s bedienen jullie momenteel? En is het de bedoeling om landelijk te gaan werken?

“We zijn al in bijna alle regio’s van Nederland geweest om drones te redden, het is de bedoeling dat we een landelijk dekkend netwerk krijgen om iedereen zo snel mogelijk te kunnen helpen. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat de meeste boomverzorgers overdag gewoon aan het werk zijn en dat we meestal niet onmiddellijk kunnen komen, maar in overleg kan er veel.”

Hoe staat het met de ontwikkeling van het Drone-Rescue-Team?

“Het team van haaljedroneuiteenboom.nl groeit gestaag, via via komen er steeds meer collega’s bij die we kunnen benaderen. Er is zelfs ook al een site haaljedroneuiteenboom.be, dus in België kun je ook al via een site gebruik maken van Belgische collega’s.”

Hoe kunnen mensen zich aanmelden als ‘droneredders’? En wat zijn de vereisten?

“Als er mensen zijn die ook drones uit bomen willen halen dan kunnen ze zich altijd bij mij melden, ons telefoonnummer is 06-51134794 en het mailadres is info@haaljedroneuiteenboom.nl.

Natuurlijk kan niet iedereen zomaar in bomen klimmen om drones te redden. Je moet voor ons dus wel beschikken over een diploma boomverzorging/klimtechnieken en beschikken over veilig en gekeurd klimmateriaal.”

Vlieg je zelf ook met drones? Maak je ook gebruik van drones voor je werk als boomverzorger? Zo ja, op wat voor manier?

“Nee, ik vlieg zelf niet met een drone, daar heb ik geen tijd voor omdat mijn werk mijn hobby is en andersom.

Af en toe maken we gebruik van drones als we bijvoorbeeld klimwedstrijden hebben of een hele mooie klus die we vast willen leggen. Hiervoor huren we dan iemand in die hier zijn werk van heeft gemaakt.”

Wat is je advies aan beginnende dronevliegers om te voorkomen dat ze überhaupt hun drone een boom in vliegen?

“Ons advies aan beginnende dronevliegers is: zorg dat je accu goed opgeladen is, in 70% van de gevallen is de accu leeg en gaat de drone terug naar zijn startpunt, hierbij houdt hij geen rekening met bomen en dergelijke. Houd er ook rekening mee dat het op 30 meter hoogte harder kan waaien dan waar je zelf staat met je controller. Check dit door even naar de boomtoppen te kijken voordat je begint te vliegen.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Drone de boom in gevlogen? Check haaljedroneuiteenboom.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier