Incident

Natuurliefhebbers boos over drone bij zeearendnest

Een webcam bij het nest van een broedende zeearend in Nationaal Park De Alde Feanen (Friesland) heeft vastgelegd hoe een drone afgelopen week zorgde voor een ernstige verstoring van het broedproces. De beelden zorgen voor veel verontwaardiging bij natuurliefhebbers. De verantwoordelijke dronevlieger wordt gevraagd om zich vrijwillig te melden bij de beheerders van het park.

Angst en stress

Het voorval vond plaats op woensdagavond, schrijft natuurfotograaf Albert Eggens op het blog van Vogelbescherming Nederland. “Je zag de angst en stress in de ogen van zeearend toen de drone voor de eerste keer opdook. De zeearend schrikt en zet zich flink af en vliegt weg. Niet veel later komt de zeearend terug om het broeden weer te hervatten. Nadat de zeearend voor de tweede maal van het nest was gepest, voerde de drone ook nog nog een snelle achtervolging uit door achter de zeearend aan te vliegen.”

Eggens roept de verantwoordelijke dronepiloot om zich te melden bij de beheerders van het park. “Was dit een bewuste actie? Dit doe je niet en het mag ook niet. We vragen degene die deze drone heeft laten vliegen, daarom contact met ons op te nemen via info@itfryskegea.nl. Wij willen graag uitleggen waarom dit absoluut niet kan en wat voor grote gevolgen dit kan hebben voor deze unieke broedvogels.”

Broedseizoen

Zeker tijdens het broedseizoen moet je als dronevlieger niet in de buurt komen van nesten in bomen en in weidegebieden, om te voorkomen dat vogels verstoord raken en in het ergste geval hun nesten verlaten. Verstoring van de natuur is bij wet verboden. BOA’s zijn bevoegd om hierop te beboeten. Wil je een dronevlucht uitvoeren boven een Natura 2000-gebied, volg dan eerst dit stroomschema.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

11 gedachten over “Natuurliefhebbers boos over drone bij zeearendnest

 • Schandalig. Ik hoop dat de piloot zich meldt. Prachtig beest wat toch al zeer zeldzaam is. Dank voor je post

  Beantwoorden
 • Joop H. de Jong

  Weet niet of er, net als bij auto’s, ook een ontzegging van de vliegbevoegdheid bestaat.
  Ik vind dat deze idioot daar zeker voor in aanmerking komt.

  Beantwoorden
 • Ik wil niet advocaat van de duivel spelen, maar kan het niet zijn dat het niet is wat het lijkt…
  Ik weet niet of ik uberhaupt dat nest (in boomkleur) of vogel (in schutkleuren) had gezien.
  En het achterna vliegen is misschien ook niet bewust gedaan. Ik vlieg ook wel eens parallel op met een vogel(s) bij weilanden… in totale onschuld en toeval.

  Wat ik vrijwel zeker kan voorspellen is dat de piloot uit dit filmpje zich niet gaat melden.
  Zou ik ook niet doen, vrijwillig een boete ophalen.
  En als hij de oproep om te komen leest, dan weet hij ook al waarvoor. Hopelijk trekt hij er dan lering uit.

  En het is inderdaad een hele mooie vogel.

  Beantwoorden
 • “Je ziet angst en stress in zijn ogen”…. dat is wel erg overdreven! Een broedende vogel is zeer waakzaam en zal proberen bedreigingen af te leiden – gewoon natuurlijk gedrag…
  Maar als de dronepiloot bewust dit nest heeft opgezocht dan moet hij wel op zijn falie hebben. Het is weer slecht nieuws voor droners….

  Beantwoorden
 • Misschien gevalletje miscommunicatie?
  Las in het stuk waar dronewatch naar verwijst dat drones ook veel meer ingezet worden om bijvoorbeeld nesten te tellen.
  En dit door eigen personeel dan wel aangewezen dronepiloten.

  Zo niet moet je ten alle tijden de stroming, linkje dronewatch, handhaven en hier rekening mee houden.
  Leven en laten leven.
  Happy safe flying!

  Beantwoorden
 • Als je een beetje nadenkt weet je dat het broedseizoen begonnen is. Dan blijf je gewoon weg van dit soort lokaties. Om die reden vlieg ik nu ook niet boven een weiland omdat daar ook vogels zitten te broeden. En die zie je niet, maar de vogels zien en horen je wel degelijk.
  Als we gewoon een beetje rekening met elkaar houden blijft het prettig voor mens en dier.
  Ik vlieg zelf zo’n 6 jaar en heb mijzelf deze regels al opgelegd. Het kan zo simpel zijn.

  Beantwoorden
 • Hier bij wil ik toch even graag hier op reageren, misschien ben ik betrokken bij deze incident. Ik doe dit anoniem, maar hierover later meer. Ik ben die dag gaan vliegen om foto’s te maken van de omgeving. Voor het vliegen heb ik via de app GoDrone gecheckt dat ik niet in een Natura 2000 gebied was. Sterker nog waar ik de vlucht begon was gewoon tussen de weilanden die net waren bemest met een zodenbemester, dit was gewoon landbouwgrond. Ik tussen door recreatiewoningen door richting het water gevlogen, waar aan de waterkant twee groepjes bomen. Hier ben ik totaal twee keer langs gevlogen op een hoogte van rond de 40 a 50 meter, tussen de beide huizen door. Over het water, wat gewoon een meer was met aanlegsteigers en er varen gewoon plezierboten over het meer.

  Na het zien van de video en en omdat ik twee keer langs deze groep van bomen ben gevlogen denk ik dat hier het nest zit. Ik denk dat de boom in de video een populier is en een van de bomen leek idd op de verte op een populier / wilg achtig.

  Dus kortom landbouwgrond en een meer met recreatiewoningen en aanlegsteigers aan de kant, waar bootjes varen. Daar ga je niet echt snel van uit dat hier een zeldzame vogel zit te broeden. En als ik wist dat hier een zeearend zit te broeden, ben ik er idd nooit gaan vliegen.

  Na het lezen van het bericht heb ik gelijk ook de website van het ministerie van L,N&V geraadpleegd en idd waar ik vloog valt niet onder Natura 2000 gebied. En omdat het groot deel van het gebied waar ik heb gevlogen gewoon landbouwgrond is en op het meer gewoon recreatie is, ga je er ook niet van uit dat een supergevoelig natuurgebied is.

  En waarom ik voor eerst even anoniem wil; Ik wilde eerst na het lezen van nieuwsbericht idd contact opnemen met het It Fryske Gea, om alles uit te leggen en dat ik voor ik zover ik weet niet echte verkeerde dingen heb gedaan. En kunnen we misschien samen een lering uit doen. Maar na het lezen van de column van Albert Eggens zie ik hier van af, waarin gesuggereerd dat er ook nog bewust achter de Zeearend met hoge snelheid is aangevlogen. Wat eigenlijk totale onzin is.

  De locatie van waar mogelijk het nest is en waar de vlucht heeft plaats gevonden heb ik bewust achterwege gelaten. Waar de zeearenden broeden wordt eigenlijk geheim gehouden. En mocht de locatie van het nest wel in het Natura 2000 bevinden, dan ben ik het niet geweest.

  Beantwoorden
 • Beste Anoniem.

  Stuur even een mailtje met je uitleg naar: info@itfryskegea.nl

  Daar willen ze je graag uitleggen wat dit met de zeearend heeft gedaan. En jij kunt uitleggen waarom dit niet de bedoeling was.

  Beantwoorden
 • Wat me opviel is dat het ook in WNL te zien is geweest, terwijl er geen aandacht is voor de fantastische dingen die met drones gebeuren!
  Er gaat eens iets fout (en niet eens zo dramatisch) en het wordt breed uitgemeten. Ik kan me daar zeer over ergeren…

  Beantwoorden
 • Wat een prachtig voorbeeld van het totaal gebrek aan gezond verstand bij sommige mensen, om dit voor elkaar te krijgen moet je toch een IQ hebben niet veel groter dan je schoenmaat! Je hebt daar gewoon niets te zoeken met je drone, punt. Stel dat je één van de ouders verwond zodat deze geen, of onvoldoende, voedsel kan vangen om de jongen te voeren dan gaan ze dood en gaat er een generatie zeearenden verloren.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier