Video

Zo kun je in no-flyzones toch legale ‘droneshots’ maken

Als dronevlieger wordt je op steeds meer toeristische hotspots geconfronteerd met no-flyzones. Neem nu de Golden Gate Bridge bij San Francisco: de brug smeekt gewoon om luchtbeelden, maar vanwege de veiligheid en het omliggende national park is het niet toegestaan om in de buurt van de brug met drones te vliegen. Daar heeft videomaker Karen X. Cheng een creatieve oplossing op gevonden: met behulp van een kleine 360º camera en wat accessoires maakt ze overal legale ‘droneshots’.

Overal aerials maken

In een video die Karen op Twitter plaatste zie je een aantal prachtige aerial shots die ogenschijnlijk met een drone gemaakt zijn. Maar schijn bedriegt: voor het maken van de beelden gebruikte Karen geen drone, maar een pocketformaat 360º camera: een Insta360 One X2 om precies te zijn.

Het bijzondere van deze camera is dat het beeld volledig in 360º wordt vastgelegd. Achteraf kun je iedere gewenste uitsnede uit het beeld halen. Dankzij geavanceerde softwarematige beeldstabilisatie – Insta360 noemt dat FlowState Stabilisation – verkrijg je daarbij uiterst vloeiende shots, vergelijkbaar met die van een gimbalgestabiliseerde drone.

Om het unieke drone-perspectief te verkrijgen gebruikte Karen een aantal accessoires, variërend van een vishengel om de camera in één vloeiende beweging omhoog te brengen tot een vlieger om een overzichtsshot te kunnen maken. Een lange selfiestick blijkt ideaal te zijn om een ‘dronie’ te simuleren. En met behulp van een zipline kun je zelfs FPV-achtige droneshots verkrijgen.

Creativiteit

Moraal van het verhaal: met een beetje creativiteit kun je als videomaker tegenwoordig de mooiste aerial shots maken, zelfs op plekken waar je helemaal niet mag vliegen met een drone. Je hebt alleen een kleine 360º camera en wat hulpmiddelen nodig.

De Insta360 One X2 360º action cam beschikt over 2 fisheye lenzen en legt daarmee al je opnamen met 5,7K resolutie in 360º vast. Dankzij FlowState Stabilisation krijg je uiterst stabiele beelden. In de Insta360 app of met behulp van Insta360 Studio kun je vervolgens de gewenste shots uit het bronmateriaal halen. Het is ook mogelijk om hyperlapses te maken.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Zo kun je in no-flyzones toch legale ‘droneshots’ maken

  • Rob Bruning enthousiast dronepiloot

    WE moeten als samenleving er toch voor waken dat we niet elke vorm van video-opnamen met drones gaan verbieden! Als nu vóór het begin van b.v. De Zwarte Cross duidelijk bekend wordt gemaakt, dat het maken van video- of foto-opnames met drones worden getollereerd, mits die gemaakt worden van een punt buiten het grondoppervlak waar zich echt mensen bevinden, zal dat voor zowel de drone-piloten als voor de bezoekers van de Cross tot geen enkel probleem hoeven te leiden. En wie deze regel toch overtreedt kan gestraft worden met inbeslagname van zijn drone.
    Als een dergelijke gedragslijn vooraf duidelijk wordt gecommuniceerd richting het publiek zal dit leiden tot een veel aangenamer en soepeler relatie tussen controlerende overheid en de drone-piloten die hun mooie hobby zo graag uitoefenen.
    Wat er nodig is voor zo’n toelatingsbeleid voor drone-vliegers? Begrip voor deze mooie hobby bij de controlerende overheid en de belofte om zich aan de regels te houden die voor zo’n specifieke happening als de Zwarte Cross gelden bij de drone-piloten. Dat moet toch kunnen!!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier