Nieuws

Aantal geregistreerde drones in de VS gekelderd

Het aantal drones dat bij de Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA) staat ingeschreven is sinds het begin van 2021 met tientallen procenten gekelderd. Het aantal geregistreerde drones waarmee commercieel wordt gevlogen door de zogenaamde Part 107-operators ging met 27% omlaag, terwijl het aantal ingeschreven recreatieve drones met maar liefst 60% daalde.

Droneregistratie

De verplichte registratie van drones boven de 250 gram werd begin 2018 ingevoerd door de regering-Trump. Dronevliegers moeten sindsdien hun toestel bij de FAA registreren en daarbij ook hun contactgegevens opgeven. Het registratienummer moet zichtbaar op de drone worden aangebracht. Het doel van de registratieplicht was om het aantal incidenten met drones terug te dringen, alhoewel er veel vraagtekens werden gezet bij de effectiviteit van de maatregel.

Sinds begin 2021 is het aantal registraties echter gekelderd. Een oorzaak zou kunnen zijn dat dronevliegers simpelweg vergeten zijn om de registratie – die drie jaar geldig is – te verlengen. Een andere reden kan zijn dat er veel minder (hobby)drones die meer wegen dan 250 gram in gebruik zijn.

Strafbaar

De FAA benadrukt dat het strafbaar is om te vliegen met een drone die niet is geregistreerd. Tegelijkertijd wijst FAA op het feit dat de registratie ook kan helpen om drones die per ongeluk zijn weggevlogen te retourneren aan de rechtmatige eigenaars. Onduidelijk is of de FAA inmiddels actief communiceert naar dronevliegers over het vernieuwen van hun registratie.

Sinds 31 december 2020 is er ook een registratieplicht van kracht in de Europese Unie. Daarbij wordt in tegenstelling tot de VS niet de drone geregistreerd, maar de piloot/operator. In Nederland gaat dat via de RDW. Het toegekende exploitantnummer moet zichtbaar op iedere drone worden aangebracht. Deze registratie moet ieder jaar verlengd worden.

(grafiek: Twitter.com/mikewinn)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier