Productnieuws

Nieuwe DJI Air 2S biedt 5,4K video en verbeterde autonomie

DJI introduceert vandaag de DJI Air 2S, als opvolger van de Mavic Air 2. De nieuwe drone beschikt over een camera met een 1” sensor. Deze filmt in maximaal 5,4K resolutie, met een kleurdiepte tot 10 bits. Dankzij ActiveTrack 4.0 biedt de drone daarnaast verbeterde autonomie. Minpunten zijn er ook: de diafragmawaarde is niet instelbaar en de drone heeft geen C1-label.

Revolutie vs. evolutie

De productstrategie van DJI is gebaseerd op twee pijlers: revolutie en evolutie. De eerste generaties Phantom, Mavic Pro en Mavic Mini, Inspire en FPV drone kun je rustig zien als revoluties op het gebied van consumer drones. Alles wat daarna kwam – Phantom 2 tot en met 4, Mavic 2, Mini 2, Inspire 2 – kun je bestempelen als evoluties op versie 1.0.

De DJI Air 2S valt overduidelijk in die tweede categorie: evolutie. De opvolger van de vorig jaar geïntroduceerde Mavic Air 2 presteert op veel vlakken weer iets beter dan zijn voorganger, maar van een echt revolutionair nieuw ontwerp is geen sprake. Toch kan de DJI Air 2S een interessante upgrade zijn, zoals je kunt zien na het bekijken van de specs en onderstaande video.

Drone en controller

Het gewicht van de DJI Air 2S bedraagt 595 gram. De topsnelheid ligt rond de 70 km/uur. De maximale vliegtijd bedraagt ongeveer een half uur per accu. Middels AirSense wordt je gewaarschuwd voor naderend vliegverkeer, maar dat werkt alleen als de helikopter of het vliegtuig in kwestie een ADS-B transponder aan boord heeft (in de EU niet verplicht voor de kleine luchtvaart).

Voor de overdracht van de beelden maakt de drone gebruik van OcuSync 3.0. Het bereik van de controller is flink toegenomen: tot 8 km in ideale omstandigheden. Helaas is de DJI Air 2S niet compatibel met de DJI Goggles. Zoals gebruikelijk biedt de DJI Air 2S veiligheidsfuncties zoals return to home en het geozoneringsysteem GEO 2.0.

Vernieuwde camera

Het belangrijkste wapenfeit van de DJI Air 2S is de vernieuwde camera. Deze is gebaseerd op een 1” CMOS sensor, net zo groot als de sensor in de populaire Mavic 2 Pro. Ten opzichte van de 1/2″ sensor van de Mavic Air 2 is deze sensor veel lichtgevoeliger, wat in minder beeldruis resulteert bij weinig licht. De maximale videoresolutie is een stuk hoger geworden: 5,4K tot 30 fps, of 4K tot 60 fps. Videobeelden kunnen nu met 10 bit kleurdiepte worden opgenomen, voor extra dynamisch bereik. De maximale bitrate is opgevoerd naar 150 Mbps.

De fotoresolutie bedraagt 20 megapixels. Foto’s kunnen zowel opgeslagen worden in JPG als DNG RAW. In dat laatste geval bedraagt het maximale dynamisch bereik maar liefst 12,6 stops. Beginnende dronefotografen kunnen gebruik maken van features als SmartPhoto, Hyperlight en Scene Recognition, waarbij de drone automatisch de beste camera-instellingen kiest. Ook kun je eenvoudig panoramafoto’s en 360º luchtfoto’s maken. De maximale lichtgevoeligheid bedraagt ISO 6.400.

Helaas is het diafragma van de camera niet instelbaar. Dat betekent dat je als videomaker beperkte mogelijkheden hebt om de belichting aan te passen, anders dan het variëren van de lichtgevoeligheid en sluitertijd. Je kunt de DJI Air 2S ondanks de 1″ sensor en 10 bits kleurdiepte daardoor niet zien als volwaardige vervanging van de Mavic 2 Pro, die wel een instelbaar diafragma biedt. Daar staat tegenover dat de DJI Air 2S net zoals de Mavic 2 Pro D-log en aanvullend HLG ondersteunt.

De DJI Air 2S heeft een 1″ beeldsensor met een resolutie van 20 megapixels.

Verbeterde autonomie

Ook op het vlak van autonomie heeft de DJI Air 2S een upgrade gekregen. De drone heeft naast de twee vooruit gerichte obstakelsensoren een extra setje sensoren aan de voorzijde gekregen, schuin omhoog gericht. In combinatie met de achterwaarts gerichte sensoren moet ActiveTrack 4.0 zorgen voor strakkere ‘follow me’ droneshots, waarbij de drone automatisch hindernissen ontwijkt. Dat werkt nu ook bij hogere vliegsnelheden. De drone heeft echter geen sensoren aan de zijkanten, dus de obstakeldetectie werkt niet tijdens zijwaarts vliegen.

Voor beginnende gebruikers die meteen spectaculaire resultaten willen behalen is er een nieuwe functie, MasterShots. Hierbij creëert de drone zelf het juiste vliegpad om een bepaalde camerabeweging te verkrijgen. Daarna kun je het gemaakte shot in een template gieten en het resultaat delen via sociale media. Daarnaast kun je kiezen uit QuickShots, FocusTrack en Hyperlapse voor het maken van creatieve videobeelden.

De controller van de DJI Air 2S is gebaseerd op OcuSync 3.0. Voor de besturing van de drone gebruik je de DJI Fly app.

Prijs en beschikbaarheid

De basisuitvoering van de DJI Air 2S met één accu kost 999 euro. De Fly More Combo (inclusief twee extra accu’s, een setje ND filters, een charging hub en draagtas) kost 1.299 euro. De drone is onder andere te koop bij Cameranu.

Let op: helaas heeft de DJI Air 2S nog geen C1-label. Dat betekent dat de drone automatisch onder de overgangsregeling voor legacy drones valt. Je mag met deze drone vliegen in Open subcategorieën A2 en A3 (afhankelijk van het dronebewijs dat je hebt). Hoe dan ook moet je minstens 50 meter afstand houden van niet-betrokken personen. Na 1-1-2024 mag de DJI Air 2S alleen nog gebruikt worden in Open subcategorie A3.

DJI Air 2S specificaties

 • Startgewicht: 595 gram
 • Maximale vliegtijd: tot 31 minuten
 • Sensor: 1 ” CMOS, resolutie: 20 megapixels
 • Cameralens: 88º FOV, 35 mm format equivalent, brandpuntafstand 22 mm
 • Diafragma: f/ 2.8 (vast)
 • Focusbereik: 0,6 meter tot oneindig
 • ISO-bereik video: 100-3.200 (auto), 100-6.400 (manual)
 • Kleurmodi: normal, D-log, HLG
 • Videocompressie: h.264 / h.265
 • Maximale videobitrate: 150 Mbps
 • Maximale fotogrootte: 5.472 x 3.648 pixels, 3:2
 • Videoresolutie: 5.4K tot 30 fps, 4K  tot 60 fps, 2,7K tot 60 fps, 1080p HD tot 120 fps
 • Intern geheugen: 8 GB
 • Autonomie: ActiveTrack 4.0, APAS 4.0
 • Maximaal bereik: 8 km (CE)
 • Cx CE-label: n.v.t.
 • Video-overdracht: OcuSync 3.0 (niet compatibel met DJI Goggles, wel met de DJI Smart Controller)
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

9 gedachten over “Nieuwe DJI Air 2S biedt 5,4K video en verbeterde autonomie

 • Mooie Drone! Maar wat een fail van DJI! Geen nieuw EU C1 label en ook niet compatible met de goggles V2!

  Bezitters van een Mini 1/2 en Mavic 2 zullen hier in Europa zich niet snel geroepen voelen om te upgraden. Voordelen zijn minimaal en na 31 december 2020 valt deze Drone in categorie A3!

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Ik begrijp je reactie, maar de vraag is of het ontbreken van het C1 label te verwijten valt aan DJI. Het punt is dat er vanuit Europa technische standaarden en vereisten gedefinieerd moeten worden voor de verschillende Cx labels, maar dat proces is nog steeds niet afgerond. Daardoor heeft DJI geen andere keus dan producten releasen zonder zo’n label. De hamvraag is of het Cx label achteraf toegekend kan worden, maar dat vereist een redelijk complex proces – als het al mogelijk is – en het is de vraag of dat aangeboden gaat worden voor de consumentenmodellen.

   Beantwoorden
   • Ja ik begrijp je punt. Het valt DJI niet kwalijk te nemen dat hier in Europa alles gecompliceerd moet zijn en lang moet duren! Ik heb als ROC-light vlieger ook nog niets gehoord over de omzetting van mijn ROC-light naar A1/A2/A3.

    Ik verwacht niet dat er achteraf nog een label op geplakt gaat worden. Wel degelijk iets om rekening mee te houden!

    Beantwoorden
    • Voor het beschikbaar komen van de CE labels moeten eerst de Europese EN normen worden afgerond. EN normen worden niet gemaakt door de EU zelf maar door en voor de Europese drone industrie.

     Het is geen wetgeving, maar de EN normen geven invulling aan de Europese verordening. Deelname is mogelijk voor alle stakeholders die belang hebben bij de norm, niet alleen producenten.

     Beantwoorden
 • Inderdaad een mooie semi compacte drone. Voor wat de CE labeling betreft krijg ik de indruk dat DJI hoopt dat we nu kopen en over twee jaar weer vervangen. Het zou voor DJI toch geen probleem moeten zijn die labeling voor elkaar te krijgen. Of worden daar absurde eisen aan gesteld? Voor nu ben ik vooral benieuwd naar de beeldkwaliteit.

  Beantwoorden
 • En alweer niet te gebruiken met de Goggles. Jammer dat ze die niet meer willen ondersteunen , is zeker teveel concurrentie voor hun FPV goggles .
  Ik blijf voorlopig nog wel m’n Mavic Pro gebruiken , doet nog steeds wat ik nodig hebt.

  A,

  Beantwoorden
 • Ik vind het vreemd dat de CE regels al maanden geleden zijn ingegaan en dat nieuwe drones nog steeds ‘legacy’ zijn. Dit zorgt ervoor dat drones minder lang normaal te gebruiken zijn, en dus de gebruiker meer geld kosten, en ook eerder afval worden. Je zou het zelfs kunnen zien als een milieudelict. Hier blijft Europa (EU en ook andere landen als VK) in gebreke. Kunnen ze niet aangeklaagd worden?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier