Nieuws

Marsdrone maakt succesvolle eerste testvlucht

De Marshelikopter Ingenuity heeft vandaag met succes een eerste korte testvlucht gemaakt. Dat meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Het is voor het eerst dat er een drone op een andere planeet heeft gevlogen. Het toestel steeg op tot een hoogte van een paar meter, om daarna weer af te dalen naar de oppervlakte. De missieleiding spreekt van een ‘Wright Brothers-moment’. De vlucht werd op enige afstand gadegeslagen door marsrover Perseverance.

Korte vlucht

Erg lang duurde de testvlucht niet, en ook legde de drone geen noemenswaardige afstand af. Dat was ook niet de bedoeling: voor deze eerste vlucht stond alleen het van de bodem komen op de agenda. Daarbij was er geen besturing vanaf de aarde mogelijk: Ingenuity moest de vlucht geheel autonoom uitvoeren.

Vorige week besloot NASA om de eerste testvlucht uit te stellen vanwege problemen met de flight control software. Overwogen werd om de drone vanaf aarde van nieuwe software te voorzien, maar dat bleek uiteindelijk niet nodig. De vlucht werd op veilige afstand geobserveerd door de Perseverance rover. Videobeelden werden kort na de vlucht doorgestuurd.

‘Wright Brothers-moment’

“We kunnen nu zeggen dat de mensheid erin geslaagd is om een rotorcraft te laten rondvliegen op een andere planeet. We hebben het al zo lang over een ‘Wright Brothers-moment’. Nu is het dan zover!”, zegt MiMi Aung, Ingenuity project manager bij JPL.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier