Pro

Staatsbosbeheer en Dunea willen drones gaan inzetten voor natuurbeheer

Staatsbosbeheer en Dunea willen gaan verkennen welke mogelijkheden drones bieden als het gaat om natuurbeheer. Om te beginnen in het Zuid-Hollandse duingebied Berkheide, later mogelijk ook bij andere natuur- en waterwingebieden. Daartoe zijn de organisaties een samenwerking aangegaan met testcentrum Unmanned Valley bij Katwijk. Tevens zal worden onderzocht wat de mogelijkheden zijn om een dronecorridor tussen het voormalige marinevliegkamp en de Noordzee in te richten.

Gezamenlijke verkenning

Op Unmanned Valley zijn diverse bedrijven gevestigd die zich bezig houden met de ontwikkeling van drones en sensorgerelateerde toepassingen. Het testcentrum is gevestigd op voormalig marinevliegkamp Valkenburg in Katwijk. Het terrein ligt tegen Berkheide aan, een Natura 2000-beschermd natuur- en waterwingebied, waarvan Staatsbosbeheer en Dunea de belangrijkste beheerders zijn.

De gezamenlijke verkenning bestaat uit drie delen: een eventuele vliegroute van Unmanned Valley richting zee voor onderzoek naar sensorgerelateerde technologieën en toepassingen, de monitoring van drone- en ander luchtverkeer (geautoriseerd en ongeautoriseerd), en het gebruik van drones en sensortechnologie door Dunea en Staatsbosbeheer ter ondersteuning van hun kerntaken.

Technologie inzetten voor natuurbeheer

Natuurbeheerder en drinkwaterbedrijf Dunea wil graag verkennen welke onderzoeksactiviteiten van Unmanned Valley mogelijk zijn, zonder risico’s voor waterwinning en natuurkwaliteit. Wim Drossaert, directeur Dunea: “De zorg voor duin en water staat bij ons op 1, 2 en 3. Tegelijk geloven wij dat nieuwe technologieën noodzakelijk zijn om onze taken in de toekomst naar ieders tevredenheid te kunnen blijven uitvoeren. Daarom verkennen we kansen voor technologie in samenhang met de bescherming én beleving van ons natuur- en waterwingebied.”

Ook Staatsbosbeheer wil graag de mogelijkheden van professioneel dronegebruik boven beschermd natuurgebied onderzoeken. “Drone- en sensortechnologie worden steeds meer onderdeel van het dagelijks leven”, verklaart Nick de Snoo, Hoofd Staatsbosbeheer Zuid-Holland. “De technologieën worden al toegepast in tal van sectoren om het werk veiliger en efficiënter te maken, bijvoorbeeld op het gebied van inspectie en handhaving, onderzoek en landmeetkunde. Onze interesse gaat uiteraard uit naar toepassingen voor natuurbeheer.”

Verdere ontwikkeling

Theo de Vries, programmamanager van Unmanned Valley, is blij met de samenwerking: “Er is een groeiende aandacht voor het gebruik van drones en andere sensor-based toepassingen. Drones maken het bijvoorbeeld mogelijk om razendsnel gegevens te verzamelen. Tegelijkertijd zou er steeds vaker ongeautoriseerd recreatief met drones boven natuurgebieden gevlogen worden, wat een blinde vlek is. De verkenning met Dunea en Staatsbosbeheer opent de deur richting de verdere ontwikkeling van innovatieve business cases, droneveiligheid en -regelgeving.”

(coverfoto: Toine Cornelissen / Aircarus)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier