Productnieuws

Hubsan Zino Mini Pro: 4K minidrone met 40 minuten vliegtijd en obstakeldetectie

Ben je op zoek naar een cameradrone die minder weegt dan 250 gram en toch goed presteert qua beeldkwaliteit en vliegtijd? Dan lijkt het erop dat er binnenkort weer wat te kiezen valt. Naast de Mini 2 van DJI en de Fimi X8 Mini van Xiaomi komt Hubsan met de Zino Mini Pro. Op papier heeft de drone heel wat te bieden: een gewicht van 249 gram, 4K video met 6x digitale zoom, 48 megapixel fotoresolutie, obstakeldetectie en AI tracking. De vliegtijd zou maar liefst 40 minuten bedragen.

Sub 250 gram

Drones die minder dan 250 gram wegen kunnen rekenen op warme belangstelling vanuit de markt. Het voordeel van dergelijke lichtgewicht toestellen is dat er in de EU geen opleiding nodig is om ermee te mogen vliegen, en dat je er zelfs mee boven mensen en bebouwing mag vliegen. Buiten de EU vallen dergelijke drones vaak buiten een eventuele registratieplicht. Niet voor niets heeft DJI met de Mavic Mini en later de Mini 2 – beiden 249 gram – flink wat marktaandeel weten te veroveren in dit segment.

Maar de concurrentie blijft niet stilzitten. Zo kondigde Xiaomi onlangs de Fimi X8 Mini drone aan, eveneens met een gewicht van net geen 250 gram. En nu is er de aankondiging van de Zino Mini Pro van Hubsan. De specs van deze drone liegen er niet om: 4K video, digital zoom, een vliegtijd van maar liefst 40 minuten en – voor het eerst in deze categorie – obstakeldetectie en AI tracking.

Zino Mini Pro features en specs

Kijkend naar de specs is de Zino Mini Pro van Hubsan op alle fronten de meerdere van de Mini 2 van DJI. Je zou zelfs een vergelijking kunnen maken met de Mavic Air 2, maar dan in het formaat van een Mini 2. Uniek is dat Hubsan het voor elkaar heeft gekregen om de drone te voorzien van extra sensoren voor obstakeldetectie en het volgen van onderwerpen (tracking).

Dit zijn alle specs en features op een rijtje:

 • Ultralight opvouwbaar ontwerp (gewicht: 249 gram);
 • Voor/achter/onder 3D space vision systeem voor obstakeldetectie;
 • ATVT 3.0 AI Tracking;
 • 48MP UHD 4K/30fps camera met 1/1.3 inch CMOS sensor;
 • 3-assige gimbal;
 • f/1.85 diafragma;
 • Tot 6x digitale zoom;
 • HDR video;
 • H.265/HEVC codec met bitrate van 200 Mbps;
 • Verschillende creative video modes;
 • Intelligent flight modes;
 • Syncleas 3.0 1080P/30fps video transmission (20Mbps);
 • Tot 10 km bereik;
 • Max 40 minuten vliegtijd.

DJI Mini 2 killer?

Na het bekijken van deze features en specs komt ongetwijfeld de vraag bij je op: is de Zino Mini Pro van Hubsan een potentiële DJI Mini 2 killer? Op papier lijkt het antwoord ‘ja’, maar het is nog te vroeg om conclusies te trekken zonder dat we met deze drone hebben gevlogen. Sterker nog: onderstaande promovideo toont alleen 3D renders van de drone, geen daadwerkelijk vliegend product.

Nu is Hubsan bepaald geen nieuwe speler op de dronemarkt. Het bedrijf produceert al sinds jaar en dag allerlei multirotors en mini quadcopters gericht op hobbyisten en beginners, waaronder de destijds populaire X4 H107. Geen onbekende nieuwkomer met een grote mond dus. De grote vraag is nu wanneer de drone op de markt verschijnt en wat de vraagprijs wordt. En natuurlijk hoe de Zino Mini Pro vervolgens in de praktijk presteert!

Zino Mini Pro promovideo

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Hubsan Zino Mini Pro: 4K minidrone met 40 minuten vliegtijd en obstakeldetectie

 • Hoi,
  Graag wil ik wat vragen over de: Hubsan Zino Mini Pro;
  -Wellicht een overbodige vraag: maar ik kan niets vinden over GPS/GLONASS navigatie/lokatie voorzieningen, hoe zit dat?
  -Momenteel vlieg ik veel met een Parrot Anafi Drone en kan er mooie beelden mee maken (dit is de voornaamste reden dat ik met een drone vlieg), en is de Hubsan Zino Mini Pro een sterke (en betaalbare) verbetering voor me?
  Ik wacht je antwoord/advies af,
  R

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier