Pro

Sony demonstreert stabiliteit van Airpeak drone bij windkracht 8

Internationaal wordt reikhalzend uitgekeken naar de introductie van de Airpeak drone, die Sony begin dit jaar aankondigde. Het gaat om een high-end toestel dat uitgerust kan worden met topklasse camera’s, zoals Sony’s eigen Alpha A7S III. In een nieuwe demonstratievideo laat Sony zien hoe de Airpeak drone zelfs bij windkracht 8 stabiel blijft vliegen. Naar verwachting komt het systeem nog dit voorjaar op de markt.

Windtunneltest

De testvlucht bij windkracht 8 vond plaats in een windtunnel. Volgens Sony zal de Airpeak uitstekende prestaties bieden op het gebied van beeldkwaliteit, vliegprestaties en autonomie op basis van AI. Om die claims te onderbouwen wordt het toestel in een gecontroleerde omgeving blootgesteld aan diverse gesimuleerde weersomstandigheden.

In de video is te zien hoe de drone stabiel blijft vliegen bij windsnelheden van 19,5 meter per seconde, wat neerkomt op ongeveer 70 kilometer per uur. Niet alleen blijft de drone stabiel op zijn plek hangen, maar ook de videofeed afkomstig vanaf de Sony Alpha-camera op de gimbal is opmerkelijk stabiel, hoewel net niet helemaal vrij van beweging.

Voortstuwingssysteem

“Ons doel hier was om te zien hoe de drone kon worden beïnvloed door sterke wind, en tot welke windsnelheid de drone zou kunnen verdragen”, schrijft Sony op de Airpeak-website. “Onze testresultaten toonden aan dat het prototype een stabiele vlucht tot ongeveer 20 m/s kon behouden – een wind die zo krachtig is dat een gemiddeld persoon moeite zou hebben om rechtop te staan.”

Volgens Sony is het voortstuwingssysteem van de Airpeak drone geoptimaliseerd om een stabiele vlucht te garanderen, zelfs bij harde wind. “De juiste combinatie van propellers, motoren en de ESC (Electric Speed Controller) is essentieel om de stabiliteit bij harde wind te behouden. Het voortstuwingssysteem van Airpeak is voorzien van een ESC ontworpen voor superieure controle, zeer efficiënte en responsieve 17-inch propellers en lichtgewicht, krachtige, borstelloze motoren.”

Introductie

Als alles volgens plan verloopt, dan verschijnt het Airpeak systeem nog dit voorjaar op de markt. Bij de introductie van Airpeak liet Sony weten zich te richten op professionele fotografen en videomakers, een marktsegment dat het bedrijf al geruime tijd bediend met professionele camera-apparatuur.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Sony demonstreert stabiliteit van Airpeak drone bij windkracht 8

  • Is er ook een test met wisselende windsnelheden? Een stabiele luchtstroom is iets wat in de buitenlucht zeer zeldzaam is en van grote invloed is op de drone.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier