ProProductnieuws

Nieuwe delivery drone van Wingcopter kan per vlucht drie locaties beleveren

De Duitse fabrikant Wingcopter heeft een nieuw ’triple drop’ delivery drone gelanceerd die per vlucht tot drie verschillende locaties kan beleveren. Daartoe beschikt de Wingcopter 198 eVTOL over drie onafhankelijk van elkaar werkende liersystemen. In totaal kan de drone tot vijf kg aan nuttige lading vervoeren. Het ontwerp van de drone voldoet aan strenge luchtwaardigheidseisen.

Drie leveringen per vlucht

De Wingcopter 198 is gebaseerd op gepatenteerde tilt-rotor technologie. Daardoor kan de drone verticaal opstijgen als een multirotor en verder vliegen als een fixed-wing. Het luchtvaartuig wordt elektrisch aangedreven (eVTOL). Per vlucht kan de drone tot vijf kg aan goederen vervoeren, over een afstand van 75 kilometer. De topsnelheid bedraagt 150 km/uur. De spanwijdte bedraagt twee meter.

Dankzij de drie onafhankelijke liersystemen kan de drone in één vlucht op drie verschillende locaties pakketjes afleveren. Ook is het mogelijk om één zwaarder pakket te vervoeren, van maximaal zes kg. Het gehele afleverproces is geautomatiseerd. Daardoor kan één operator in totaal tien verschillende drones aansturen, waar ook ter wereld. Daartoe werd nieuwe control station software ontwikkeld.

“De Wingcopter 198 is een doorbraak op het gebied van drone delivery, klaar om logistieke snelwegen in de lucht te creëren. Het systeem kan perfect worden gebruikt als vlootoplossing in logistieke netwerken om overal nieuwe kansen te creëren”, stelt Tom Plümmer, CEO van Wingcopter.

Veiligheid

Dankzij het nieuwe ontwerp en de in totaal acht motoren is de veiligheid gewaarborgd en kan het toestel zelfs blijven vliegen als er een motor uitvalt. Bovendien zijn essentiële onderdelen zoals de flight controller, vliegsnelheidsensor en batterij redundant uitgevoerd. De drone wordt aangestuurd via 3G/4G/5G, met als backup een Iridium satellietverbinding.

Voor de vliegveiligheid is de Wingcopter 198 voorzien van geavanceerde detect&avoid software. Op basis van ADS-B, Flarm, Remote ID en beeldherkenning op basis van AI kan de drone de directe omgeving scannen op eventuele gevaren en automatisch een andere vliegroute kiezen als dat nodig is. Volgens Wingcopter is er sprake van level 4 autonomie. Naar beneden gerichte camera’s zorgen ervoor dat de drone op exact de juiste plek een lading kan afleveren.

Eenvoudig en efficient

Volgens Wingcopter is de workflow eenvoudig en efficient. De accu’s kunnen snel gewisseld worden en speciale maintenance technologie zorgt ervoor dat de drones min mogelijk aan de grond hoeven te blijven voor onderhoud. Dankzij een API kunnen de drones eenvoudig geïntegreerd worden in softwaresystemen van de gebruiker.

Jonathan Hesselbarth, CTO of Wingcopter: “We hebben onze jarenlange ervaring met de ontwikkeling van de Wingcopter 178, het model dat ons letterlijk in staat stelde om als bedrijf van de grond te komen, toegepast op de ontwikkeling van de Wingcopter 198. Elk ontwerpaspect werd geoptimaliseerd voor gebruiksgemak, efficiëntie en veiligheid. Het resultaat is naar onze mening de meest geavanceerde, veelzijdige en efficiënte drone-oplossing voor bezorging in zijn categorie.”

Beschikbaarheid

De Wingcopter 198 eVTOL wordt binnenkort in serieproductie genomen. Het bedrijf stelt binnenkort 100 exemplaren van de drone beschikbaar aan vroege geïnteresseerden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier