AchtergrondMarkt

Beleggen in de dronesector: wat zijn de mogelijkheden?

Naarmate de mondiale dronesector groeit, staan er steeds meer bedrijven op die dronegerelateerde activiteiten ontplooien. Van de ontwikkeling van drones tot en met de toepassing ervan, van anti-drone technologie tot en met urban air mobility: als belegger heb je steeds meer mogelijkheden om je geld te beleggen in de dronesector. Maar wat zijn zoal de mogelijkheden?

Kapitaal en aandeel

Om aan financiële middelen te komen geven (startende) bedrijven vaak aandelen uit. Kopers van die aandelen verwerven letterlijk een stukje van het bedrijf. Gaat het goed met het bedrijf, dan stijgt de aandelenkoers en kun je de aandelen met winst verkopen. Soms wordt er dividend uitgekeerd: dat is een winstuitkering van een onderneming aan haar aandeelhouders. Als aandeelhouder kun je dus op meerdere manieren van de groei van een bedrijf profiteren (en andersom: als het slecht gaat met een bedrijf, dan zijn de aandeelhouders de dupe).

Een bedrijf kan haar aandelen zowel privaat als openbaar in de handel brengen. Kleine bedrijven en startups kiezen meestal voor de eerste optie: in dat geval worden er alleen aandelen ter beschikking gesteld aan de oprichters, familie en vrienden, of zakelijke investeerders. Zodra een bedrijf groeit, kan het zijn dat er veel meer kapitaal nodig is. Soms wordt er dan voor gekozen om ‘publiek te gaan’ door middel van een beursintroductie: in principe kan iedere belegger dan aandelen kopen in het bedrijf, via een openbare beurs zoals de NASDAQ of de Euronext.

Investeren in de dronesector

Naarmate de dronesector groeit, zijn er steeds meer bedrijven die hun aandelen openbaar verhandelbaar maken. Dat betekent dat er voor de belegger meer mogelijkheden komen om te investeren in de dronesector. Dat kan interessant zijn: op een bankrekening levert je geld tegenwoordig niets meer op, en het lijkt erop dat er de komende jaren veel groei zit in zowel de productie als toepassing van drones. En omdat beleggen via online brokers zoals Degiro, eToro en Lynx en steeds laagdrempeliger wordt, kun ook jij meeprofiteren van de ontwikkeling van de dronesector.

Nu zijn lang niet alle dronebedrijven aan een beurs genoteerd. Neem bijvoorbeeld DJI, Yuneec en 3D Robotics: ongetwijfeld ken je deze dronefabrikanten, maar je kunt geen aandelen kopen van deze bedrijven, omdat ze (nog) niet beursgenoteerd zijn. Over een beursgang van DJI wordt al jaren gespeculeerd, maar onduidelijk is of en wanneer dat gaat plaatsvinden.

Bedrijfstakken

Ok, aandelen DJI kopen is er dus niet bij, maar er zijn tal van andere bedrijven actief in de dronesector waarvan je wel aandelen kunt kopen. Het gaat dan met name om ontwikkelaars van gespecialiseerde (industriële) drones, of om partijen die drones inzetten voor een bepaalde toepassing, bijvoorbeeld voor drone delivery of inspecties. Een snel groeiende tak van sport betreft elektrisch vliegen: de laatste tijd gaat hier bijzonder veel geld in om.

Wat zijn binnen de dronesector nu zoal de bedrijfstakken waarin je kunt investeren? Hieronder worden vijf clusters beschreven: hardware, softwaredienstverlening, urban air mobility en counter UAS.

1. Hardware

Een eerste en voor de hand liggende bedrijfstak waar je als drone-minded belegger naar kunt kijken betreft de hardware, ofwel de ontwikkeling en fabricage van drones. Denk hierbij aan bedrijven als Parrot, Drone Volt en Draganfly. Vrijwel al deze fabrikanten richten zich op de B2B markt. Parrot ken je misschien nog van de consumentendrones, maar ook dit bedrijf richt zich tegenwoordig alleen nog op zakelijke afnemers en overheidsorganisaties.

Houd als kritische belegger in het achterhoofd dat het bijzonder moeilijk is om als leverancier van hardware het hoofd boven water te houden. In veel sectoren is DJI nog altijd marktleider. Er zijn in de loop der jaren tal van bedrijven geweest die geprobeerd hebben om de concurrentie met DJI aan te gaan, maar daar geheel of gedeeltelijk in faalden (denk aan Parrot, GoPro en 3D Robotics). Aan de andere kant ontstaan er ook weer mogelijkheden nu er steeds meer overheden en sectoren geen drones van Chinese makelij meer willen gebruiken, uit angst voor spionage.

De Hercules 10 van Drone Volt: een multifunctioneel platform gericht op het B2B segment.

2. Software

Om drones te laten vliegen en ze te integreren in bedrijfsprocessen is software nodig. Met name op dat laatste gebied gaan de ontwikkelingen hard. Een trend is dat partijen die zich voorheen op de ontwikkeling van drones richtten, steeds vaker opschuiven in de richting van software-ontwikkeling. Voorbeelden hiervan zijn Parrot en 3DR (voorheen 3D Robotics). Dat laatste bedrijf brengt bijvoorbeeld Sitescan op de markt, software waarmee het inwinnen en verwerken van data geautomatiseerd wordt.

Ook de ontwikkeling van U-space zal een goede voedingsbodem worden onder de softwarematige kant van de dronesector. Er is heel wat infrastructuur nodig om in de toekomst de enorme groei van onbemand luchtverkeer in goede banen te leiden. Dat zit hem met name in software. Nu nog zijn er weinig bedrijven op dit vlak met publiek verkrijgbare aandelen, maar wellicht komt daar snel verandering in zodra de belangen groter worden.

Sitescan is een softwareproduct van 3DR.

3. Dienstverlening

Een derde snel groeiende bedrijfstak binnen de dronesector betreft zakelijke dienstverlening op basis van drones. Denk aan bedrijven die inspecties uitvoeren met behulp van drones, of aan bedrijven die zich richten op drone delivery. Voorbeelden van bedrijven in deze tak zijn Nordic Unmanned (met sinds kort als eerste Europese operator een BVLOS vergunning) en Drone Delivery Canada.

De verwachting is dat het aantal dienstverleners snel zal groeien, en dat er veel kapitaal nodig zal zijn om marktaandeel te verwerven (aanschaf van specialistische apparatuur, opleiden van personeel, verkrijgen van vergunningen, aanleggen van infrastructuur). Dat betekent mogelijk ook meer noteringen aan beurzen en dus meer beleggingsmogelijkheden.

Pakketvervoer door middel van drones is een voorbeeld van een snel groeiende toepassing. (bron: Swiss Post)

4. Urban Air Mobility

Alhoewel je Urban Air Mobility zowel onder hardware als onder dienstverlening zou kunnen scharen, is deze bedrijfstak toch een aparte vermelding waard. Onder de noemer UAM kun je alle spelers scharen die zich richten op personenvervoer met behulp van elektrisch aangedreven luchtvaartuigen. Denk aan multirotor eVTOLs zoals die van Ehang en Volocopter, maar ook aan kleine elektrische vliegtuigen zoals die van Lilium, Joby en Archer.

De verwachting is dat de UAM-sector de komende jaren zeer snel gaat groeien, maar er zal ook de nodige turbulentie ontstaan in de markt. Denk aan de aandelenkoers van het Chinese bedrijf Ehang, die begin dit jaar met tientallen procenten groeide als gevolg van de ene na de andere samenwerkingsaankondiging, maar kelderde toen er een kritisch rapport werd gepubliceerd door een Amerikaanse shortseller.

Een mogelijke toepassing van Urban Air Mobility: het vervoeren van trauma-artsen. (bron: Volocopter)

5. Counter UAS

Tot slot is het segment Counter UAS – technologie gericht op het identificeren, volgen en onschadelijk maken van ongewenste drones – zeer snel groeiende. Dit segment is wat minder goed te doorgronden vanwege de vaak onzichtbare belangen die spelen. Maar de aandelen van een bedrijf als DroneShield zijn gewoon publiek verhandelbaar, dus als je gelooft in de potentie van dit marktsegment, dan zijn er investeringsmogelijkheden.

Counter UAS is een snel groeiende bedrijfstak. (bron: DroneShield)

Segment kiezen en risico spreiden

Er zijn zoals je ziet al flink wat mogelijkheden om te beleggen in de dronesector. Kies eerst een bedrijfstak uit waarin je denkt dat er groei te verwachten valt, en onderzoek dan welke bedrijven er actief zijn in dat segment. Check vervolgens bij welke beurzen je favoriete bedrijven genoteerd zijn en stel je portefeuille samen.

Let wel: dit artikel is geen beleggingsadvies. Als belegger loop je het risico dat je investeert in een bedrijf dat na verloop van tijd toch niet goed presteert of zelfs failliet gaat. Daarmee kan ook jouw aandelenpakket aan waarde inboeten of zelfs waardeloos worden. Gok dus niet op één paard en spreid je beleggingen, om zodoende je risico te spreiden. En als je zenuwachtig wordt van dalende beurskoersen, laat dan vooral je geld op de bank staan.

Mocht je toch de gok willen wagen en een idee willen hebben van de bedrijven waarin je zou kunnen investeren, bekijk dan eens onderstaande tabel van analysebureau Drone Industry Insights (droneii.com). Je ziet welke bedrijven beursgenoteerd zijn, in welke sector ze actief zijn en wat hun tickersymbool is, zodat je ze eenvoudig kunt opzoeken in je beleggingsomgeving. Staar je niet te blind op de getoonde percentages: het plaatje kan er in de nabije toekomst heel anders uitzien. Doe dus je altijd je eigen onderzoek!

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier