Kijken: rondje Keukenhof per FPV drone

Als gevolg van de lockdown moest Keukenhof dit jaar voor de tweede keer haar deuren gesloten houden. Eeuwig zonde van al die bloemenweelde, want het park ligt er prachtig bij. Toch kun je op een bijzondere manier genieten van de talloze tulpen, want Dronewatch kreeg de kans om met een FPV drone een rondje door het park te vliegen.

In 2015 maakte ik voor het eerst dronebeelden van Keukenhof, toen nog met een DJI Phantom 2 met een GoPro eronder. In de loop der jaren kwam ik regelmatig terug in het park, om nieuwe dronebeelden en 360º opnamen te maken. Vorig jaar nog filmde ik nog samen met collega-videomaker Jorrit een bijzonder vioolconcert tijdens zonsopkomst. Niet wetende dat het park een jaar later voor de tweede keer de deuren gesloten moest houden…

Toen ook dit jaar bleek dat Keukenhof niet meer open zou kunnen voor het publiek, begon het wederom te kriebelen om unieke beelden te maken. Hoe gaaf zou het zijn om met de nieuwe DJI FPV drone een rondje door het park te vliegen, en op die manier een heel andere beleving te creëren, alsof je op de rug van een vogel een rondje vliegt door het park?

Zo gezegd zo gedaan. Met toestemming van het parkmanagement ging ik op een zonnige en redelijk windstille dag richting Lisse. Niet geheel zonder zenuwen, want het gaat om een groot park en je wilt niet halverwege tegen een boom aanvliegen of in de vijver belanden. Om die reden fietste ik eerst een paar keer door het park heen om de te vliegen route te bepalen.

Toen ook de tuinmannen naar huis waren en het park helemaal verlaten was, kon de vlucht beginnen. Helaas bleek het radiosignaal (ondanks een FCC hack) niet sterk genoeg om in één keer het hele park rond te gaan: op een goed moment begon het beeld in de videobril te haperen. Ik moest de rondvlucht dus in een paar delen uitvoeren. Alsnog spannend, met al die boomtakken en kwetsbare bloemen, om over die ene agressieve gans nog maar niet te spreken…

Al met al een unieke ervaring. Ik heb veel plezier beleefd aan het maken van deze video. FPV vliegen is leuk en geeft echt een nieuwe dimensie aan het fenomeen dronevideo. Ik hoop daarom dat je van de beelden kunt genieten. Het sounddesign voegt een snufje van de levendigheid die het park normaal gesproken typeert toe, dus vergeet niet om het geluid aan te zetten!


Behind the scenes

Verkenningsrondje op de fiets

 

DJI FPV klaar voor gebruik

 

Ready for take-off!

 

Onderweg

 

Openingsshot

 

Halverwege…

 

Agressieve gans
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

12 gedachten over “Kijken: rondje Keukenhof per FPV drone

 • 7 mei 2021 om 15:27
  Permalink

  Hi Wiebe,
  Je hebt je skills op het gebied van FPV sinds dat dagje op het strand wel verbeterd 😉 Zag er goed uit!
  Was dat op 3.15 ook die agressieve gans?
  Groet John

  Beantwoorden
  • Avatar foto
   7 mei 2021 om 15:31
   Permalink

   Dank je John! Ja, oefening (in de simulator voornamelijk) baart kunst! Inderdaad zie je halverwege de video die boze gans voorbij fladderen. Ik geef het beest groot gelijk, die irritante drone ook, in zo’n uitgestorven park… 😉

   Beantwoorden
 • 7 mei 2021 om 15:41
  Permalink

  Strak gefilmd! Inderdaad, zet je snelheid maar eens op 0.25 en ga dan naar 3:16. Je ziet net de gans vlak voor de drone door het beeld schieten in de linker bovenhoek. In de luchtvaart is dat een near miss!

  Beantwoorden
  • Avatar foto
   7 mei 2021 om 15:53
   Permalink

   Die gans had dan ook geen ADS-B aan boord, anders had ik van AirSense een waarschuwing gekregen :))

   Beantwoorden
 • 7 mei 2021 om 15:53
  Permalink

  Schitterende beelden. Knap gemaakt, hoor. Ook al is in een paar vluchten. Het maakt er een heel mooi beeld van en de Keukenhof moet er blij mee zijn.

  Ook de complimenten voor de muziekkeuze ! Sfeervol en passend !

  Beantwoorden
 • 7 mei 2021 om 16:10
  Permalink

  Knap staaltje werk hoor. Nu ben ik als inwoner van de bollenstreek best wel bekend in het park, maar ik was in de film al snel de weg kwijt. Wel gaaf zo’n FPV drone.
  Wel erg jammer dat zo’n mooi park al twee jaar bijna niet bezocht kan worden.
  Nogmaals goed werk Wiebe.

  Beantwoorden
 • 7 mei 2021 om 16:41
  Permalink

  Prachtig gemaakt zeg! Soms lijkt het wel heel close te zijn qua ruimte, maar dat komt ook door het perspectief van de lens, denk ik. Top!

  Beantwoorden
  • Avatar foto
   7 mei 2021 om 16:44
   Permalink

   Ha Robbert, het gaat bij deze drone om een groothoeklens (waardoor alles juist wat verder weg lijkt), dus geloof maar dat het soms ‘close’ was, met die dunne boomtakjes en touwhekjes.

   Beantwoorden
 • 7 mei 2021 om 18:43
  Permalink

  Gaaf gemaakt zo.. Je zou haast zeggen dat het onmogelijk is om de drone de hele tijd in het oog te hebben tijdens deze vlucht… 😉

  Beantwoorden
  • Avatar foto
   7 mei 2021 om 18:46
   Permalink

   De drone was op geen enkel moment in het zicht, ivm de videobril. Daarom voerde ik de vlucht pas uit nadat iedereen het park uit was. En er was een bewaker om de omgeving in de gaten te houden. Dit allemaal in lijn met de nieuwe EU regelgeving, waarbij FPV vliegen eindelijk legaal is.

   Beantwoorden
 • 8 mei 2021 om 12:15
  Permalink

  Ook hier even, gaaf gemaakt Wiebe! Zoals je zelf ook al zegt, het lijkt mij doodeng om zo tussen al die bomen (en langs aggressieve ganzen) te vliegen… En eigenlijk bewijst jouw tekst en het feit dat je een FCC hack nodig hebt voor mij wel dat dit niet echt een drone is om in Nederland (of Europa) te willen hebben… Je moet immers de drone altijd in het zicht houden, en dat kan ook jouw waarnemer nooit gelukt zijn. Desalnietemin een genot om naar te kijken! Dank voor het maken, het delen en het verhaal er bij!

  Beantwoorden
 • 9 mei 2021 om 14:26
  Permalink

  Dit soort beelden heb ik 2 jaar terug ook al gemaakt. Alleen dan met een vol park en een gehackte Mavic Pro die 8km ver vloog en tegen de 100 km/u (meer verticaal dan horizontaal haha). Wat een mooie tijd was dat.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier