Nieuws

Accuprobleem leidde vermoedelijk tot crash kostbare weidevogeldrone

De crash van een kostbare weidevogeldrone die afgelopen donderdag vanaf 35 meter hoogte plotsklaps uit de lucht kwam vallen is waarschijnlijk veroorzaakt door een accuprobleem. Dat meldt Vogelwerkgroep Geesteren op haar Facebookpagina. Doordat de accu een klein beetje bol was komen te staan, schoot deze tijdens de vlucht los. Het is nog maar de vraag of de drone gerepareerd kan worden.

Kostbare crash

Het incident met de weidevogeldrone vond afgelopen donderdag plaats. De drone werd opgelaten met als doel om nesten van grutto’s en andere weidevogels op te sporen voordat het gras wordt gemaaid. Door een storing viel het toestel echter als een baksteen uit de lucht. Aanvankelijk werd vermoed dat de accu niet goed vast was geklikt als gevolg van verkleumde handen. Maar na nader onderzoek denkt werkgroepvoorzitter Hennie Schröder dat er mogelijk een probleem was met de accu.

Mogelijk kon de accu kort na het opstijgen los springen doordat deze een beetje bol was komen te staan. “Leg je de batterij op je tafelblad en je kun de accu om haar as ronddraaien terwijl de batterij vlak had moeten zijn en stil moet blijven liggen op een tafelblad. Door de bolling van het oppervlak kwam er teveel spanning op de sluiting te staan die vervolgens bij een schok los schoot”, stelt Schröder.

Spontane hulp

Als gevolg van de crash kan de weidevogeldrone, een door DronExpert ontwikkeld systeem op basis van een DJI Mavic 2 Zoom, voorlopig niet meer gebruikt worden. Het is nog maar de vraag of de drone gerepareerd kan worden, en vervanging is een kostbare zaak: volgens Schröder kost de aanschaf van een nieuw systeem maar liefst 19.000 euro. Ondertussen dringt de tijd: boeren willen hun velden gaan maaien en daardoor komen de nesten in gevaar.

Dankzij de spontane hulp van Dronematica Almelo, DronExpert en Float360 konden de geplande vluchten afgelopen donderdag alsnog doorgaan. Als gevolg daarvan konden er 7 gruttonesten en een wulpennest worden veiliggesteld. Ook kwamen er veel steunbetuigingen en zelfs al donaties binnen via reddegrutto.nl, meldde de vogelwerkgroep kort na het incident op Facebook.

Het opsporen van nesten in volle gang (foto’s: Vogelwerkgroep Geesteren)

NatuurdroneNetwerk

In binnen- en buitenland worden steeds vaker drones met warmtebeeldcamera’s ingezet om nesten van weidevogels en pasgeboren reekalfjes en ander wild op te sporen tijdens het maaiseizoen. De apparatuur is echter kostbaar en voor de succesvolle inzet ervan zijn vrijwilligers met specialistische kennis nodig. Mede om die reden nam Kenniscentrum Reeën het initiatief voor NatuurdroneNetwerk Nederland. Ook vogelbeschermers zijn welkom om zich aan te sluiten bij dit netwerk.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

5 gedachten over “Accuprobleem leidde vermoedelijk tot crash kostbare weidevogeldrone

 • Rex van der Sluys

  De Parrot Anafi Thermal kan voor dit soort zaken toch ook worden ingezet, voor een fractie van de prijs die genoemd wordt in het artikel. De Anafi Parrot Thermal kost, begrijp ik, €2000,-. Waarom die veel duurdere apparatuur inzetten hangend aan die Chinees. Kijk wat verder om je heen svp.
  Trouwens: ik bezit geen Parrot Anafi.
  Groet,
  Rex van der Sluys

  Beantwoorden
 • De DJI Mavic 2 Zoom kun je op marktplaats kopen voor € 700,00 (2e hands). Ik vermoed echter dat ze vliegen met een Mavic 2 Dual Enterprise, die als nieuwprijs voor deze set iets van € 3700,00 met aparte afstandsbediening kostte. Deze heeft namelijk een warmtebeeldcamera. Het in het artikel genoemde bedrag lijkt mij buitensporig hoog. Op marktplaats zijn deze inmiddels ook voor aanzienlijk lagere bedragen te koop.

  Beantwoorden
 • Hier mag je je toch afvragen of dit type drones geschikt zijn om extra gewicht te dragen. Als ik me niet vergis bedraagt het maximale gewicht van de Mavic 2 1,1kg, wat inhoud dat hetgeen er onder gemonteerd is maar 0,19kg mag wegen. Als ik de foto’s zo zie, lijkt de betreffende payload wel wat zwaarder.

  Beantwoorden
 • Standaard punt van de checklist: controleer de accu!
  Het is overigens aan te bevelen bij een Mavic 2 een extra beveiliging aan te brengen met een bandje met klittenbandsluiting…

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier