Nieuws

Brits postbedrijf gaat pakketjes per drone naar afgelegen eilandengroep vervoeren

Het Britse postbedrijf Royal Mail gaat een drone inzetten om COVID-19 testkits, medische hulpgoederen en andere pakketjes te vervoeren naar de afgelegen Scilly-eilandengroep voor de kust van Cornwall. Daarvoor wordt een afstand van meer dan 100 kilometer afgelegd. De speciaal voor dit doel ontwikkelde fixed-wing drone vliegt geheel autonoom. De verdere distributie wordt door een kleinere multirotor drone verzorgd.

112 km enkele reis

Het project vloeit voort uit de wens om medische hulpgoederen en andere pakketjes sneller en goedkoper naar afgelegen locaties te kunnen vervoeren. Aanvankelijk gaat het om een testperiode van een maand. Voor de uitvoering van het project is Royal Mail een samenwerking aangegaan met de universiteit van Southampton en een aantal bedrijven die gespecialiseerd zijn in onbemande technologie. 

De route gaat van de kust van Cornwall naar St. Mary’s Airport op het grootste eiland van de Scilly Islands. Het gaat om een afstand van 112 kilometer. Er kan ook gevlogen worden bij slechte weersomstandigheden, zoals mist. Het is de bedoeling dat de drone geheel autonoom de vluchten gaat uitvoeren, dus zonder dat het toestel bestuurd wordt door een piloot op afstand.

Tweemotorige cargo drone

De cargo drone waarmee wordt gevlogen betreft een door Windracers Limited ontwikkeld tweemotorig toestel met een payloadcapaciteit van 100 kg, wat overeen komt met de dagelijkse stroom van poststukken richting de eilandengroep. Het maximum vliegbereik van de Ultra bedraagt 1.000 kilometer. De drone kan een retourvlucht binnen twee uur uitvoeren.

Voor het fijnmazig verder distribueren van medische goederen en pakketjes wordt en gebruik gemaakt van een kleinere drone, die in tegenstelling tot de Windracers Ultra verticaal kan opstijgen en landen (VTOL).

Duurzamer

In principe ligt de focus tijdens de proefperiode op het vervoeren van COVID-19 testkits en persoonlijke medische beschermingsmiddelen. De drone zal echter ook commerciële goederen zoals pakketjes met bestellingen gaan vervoeren. Als de proef naar wens verloopt wil Royal Mail ook op andere trajecten bezorging per drone gaan inzetten. 

De achterliggende gedachte is dat het per drone vervoeren van post en goederen duurzamer kan verlopen dan door middel van traditionele bezorging. Nu nog wordt de Scilly-eilandengroep vaak per helikopter beleverd. 

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier