ILT gaat strenger toezien op illegale verhuur van ROC-vergunningen
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaat strenger toezien op de illegale verhuur van ROC-vergunningen. Dat schrijft de toezichthoudende instantie in een rondzendbrief aan ROC-gecertificeerde operators. De ILT ziet een groei van bedrijven die onder de eigen bedrijfsnaam drone-diensten aanbieden, maar zelf niet in het bezit zijn van de benodigde ROC-vergunning en meeliften op de vergunning van een andere partij.
Niet overdraagbaar
Om bepaalde drone-operaties legaal te kunnen uitvoeren, zoals het vliegen in gecontroleerd luchtruim of het met zwaardere drones vliegen boven bebouwde omgeving, moeten operators vooralsnog in het bezit zijn van een RPAS Operator Certificate (ROC). Er zijn echter bedrijven die zelf geen ROC hebben, maar af en toe zo’n vergunning ‘huren’ van een andere operator, om zodoende vluchten te kunnen uitvoeren waarvoor ze zelf niet de juiste papieren hebben. Dat is echter niet toegestaan.
In de brief licht de ILT toe waarom het niet de bedoeling is dat ROC-houders andere partijen laten vliegen onder hun vergunning:
“Een ROC-vergunning is een (rechts)persoonsgebonden beschikking. Dit staat in artikel 1:3 Algemene wet bestuursrecht (AWB). Dit houdt in dat het een specifieke, individuele en/of concrete vorm van een besluit is. De ROC-vergunning is daarmee alleen bedoeld voor eigen gebruik en dus niet overdraagbaar aan derden. Dat betekent dat het verhuren van de ROC-vergunning door de ROC-houder aan andere partijen niet is toegestaan.”
Alleen onder bepaalde omstandigheden mag een ROC-houder externe partijen inhuren om dronevluchten conform de eigen vergunning uit te voeren. In dergelijke gevallen moet de inhurende partij aan kunnen tonen hoe de eindverantwoordelijkheid geregeld is, en bovendien mogen de werkzaamheden alleen door de ROC-houder worden gefactureerd naar de klant, niet door de externe partij.
Strenger toezicht
In de brief waarschuwt de ILT dat er de komende tijd scherper zal worden toegezien op de illegale verhuur van ROC-vergunningen. Partijen die zich niet aan de regels houden lopen het risico dat hun vergunning wordt ingetrokken.
Er zijn in Nederland momenteel zo’n 150 bedrijven in het bezit van een ROC-vergunning naar nationaal model. Die zullen voor een groot deel overgezet moeten gaan worden naar de Specific categorie, waarin er conform de nieuwe Europese regelgeving meer operationele mogelijkheden zijn dan in de Open categorie. Hoe deze omzetting plaats gaat vinden is op dit moment echter nog onduidelijk, tot grote frustratie van de branche.