Kijken: stormjager legt vast hoe drone door tornado wordt verzwolgen

Een Amerikaanse stormjager heeft onlangs bizarre dronebeelden gemaakt van een naderende tornado, nabij de stad Yazoo City, Mississippi. Het indrukwekkende weerfenomeen was wel meteen het laatste wat hij ooit zou filmen met de betreffende drone, want het toestel werd meedogenloos verzwolgen door de wervelstorm terwijl de dronepiloot zichzelf in veiligheid bracht.

Extreem weer

Brian Emfinger is naast stormjager en astrofotograaf ook al jaren in de weer met drones. Zo legde hij in 2014 de verwoestingen vast die een tornado aanrichtte in de stad Mayflower. Die video werd door alle nieuwszenders opgepikt en leidde alleen al op YouTube tot ruim 2 miljoen views. Recentelijk maakte Brian ook droneshots van de Fagradalsfjall vulkaan op IJsland.

Vanwege zijn fascinatie voor extreme weersomstandigheden bedacht Brian zich dan ook geen moment toen hij begin mei in de buurt was van een tornado ten zuidwesten van Yazoo City. Hij lanceerde zijn drone om de aankomende wervelwind vanuit de lucht vast te leggen. In de video is het geluid van de storm te horen zoals dat te horen was op de grond, op het moment van de opname.

Drone kwijt

De drone heeft het helaas niet overleefd. Brian: “Op het laatst moest ik mezelf snel in veiligheid stellen door met de auto een paar honderd meter verderop te gaan staan, terwijl de drone nog in de lucht hing. Op een goed moment begonnen er bomen om te vallen in de buurt van de drone en de wind was te sterk. De verbinding met de drone werd kort daarna verbroken. Enigszins optimistisch activeerde ik daarna de return to home-functie, maar de drone kwam niet meer terug.”

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fotografeer Nederland vanuit de lucht en maak kans op een DJI Mini 3 Pro!

Wil jij kans maken op een DJI Mini 3 Pro inclusief DJI RC? Doe dan mee aan de fotowedstrijd MijnBesteDroneShot.

Stuur vóór 9 september tot 3 dronefoto's van Nederland in. De jury verkiest 2 winnende foto's: één voor de categorie tot 16 jaar en één voor de categorie 16 jaar of ouder. Beide winnaars ontvangen een drone!