Nieuws

Politie Emiraten zet drones met gezichtsherkenning in om criminelen op te sporen

Het klinkt als een scenario uit een sciencefictionfilm, maar in het Midden-Oosten is het inmiddels realiteit: het politiekorps van de stad Sharjah in de Verenigde Arabische Emiraten zet tegenwoordig drones met gezichtsherkenning in om criminelen op te sporen. Daartoe wordt gebruik gemaakt van kunstmatige intelligentie, gekoppeld aan een database met gezochte personen.

AI videosurveillance

Het politiekorps van Sharjah begon voor het eerst in 2016 te onderzoeken welke mogelijkheden drones boden bij het ondersteunen van politiewerkzaamheden. Aanvankelijk ging het vooral om ondersteuning tijdens calamiteiten en reddingsoperaties. Later kwamen daar toepassingen als verkeersmonitoring, zoekacties naar vermiste personen, surveillance, crowd control en het handhaven van COVID-19 maatregelen bij.

De nieuwste toepassing gaat weer een stuk verder. Het korps maakt nu namelijk gebruik van drones met kunstmatige intelligentie (AI), en dan specifiek op het vlak van gezichtsherkenning. Foto’s van criminelen worden daartoe ingeladen in een videosurveillancesysteem waar ook de drones op aangesloten zijn. Vervolgens worden de drones opgelaten nabij drukke wegen. Alle gezichten die in beeld komen worden realtime vergeleken met die in de database.

Het systeem werkt als volgt. Nadat de camera aan boord van de drone een potentiële verdachte heeft waargenomen, gaat de drone lager vliegen om de persoon beter in beeld te kunnen krijgen. Daarna worden meerdere opnamen gemaakt. Die worden via een 5G-verbinding overgebracht naar een mobiele meldkamer. Op basis van machine learning worden de afbeeldingen verder gecheckt op overeenkomsten. Zodra een match wordt gevonden, komt de politie in actie.

200 inzetten

Tegenover Gulf News verklaart innovatiedirecteur Saeed Bin Hada van Sharjah Police dat alleen al in de afgelopen maand 200 drone-operaties werden uitgevoerd. Het is niet duidelijk of de nieuwe toepassing met gezichtsherkenning al heeft geleid tot daadwerkelijke arrestaties.

(coverfoto: Sharjah Police)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier