Video

Kijken: 8K 360º dronevideo van de Fagradalsfjall-vulkaan op IJsland

In de afgelopen paar weken heb je her en der al flink wat dronevideo’s voorbij zien komen met als onderwerp de Fagradalsfjall-vulkaan op IJsland, de ene video nog spectaculairder dan de andere (tot en met smeltende drones aan toe). Toch is er nog één video die we met je willen delen, namelijk een wel heel bijzondere 8K 360º dronevideo. Tijdens het afspelen kun je letterlijk alle kanten opkijken.

360º dronevideo

De eruptie van de Fagradalsfjall begon op 19 maart 2021. Het duurde niet lang voordat dronepiloten de mooiste luchtbeelden konden maken van de vulkaan, mede als gevolg van de goede bereikbaarheid van de krater. Naast ‘gewone’ dronevideo’s werden er ook de nodige FPV beelden gemaakt. In de afgelopen weken kon je een paar van deze video’s op Dronewatch bekijken.

Maar je hebt altijd baas boven baas. Zo kwamen Ragnar Th. Sigurðsson, oprichter van Arctic Images, en dronepiloot Arnar Þór Þórsson op het idee om een 360º dronevideo te maken van de eruptie. Als kijker kun je daardoor zelf bepalen welke kant je opkijkt tijdens het afspelen. Het project werd ondersteund door het Perlan Museum, dat is gewijd aan IJslands unieke geografie.

Insta360 Pro 2 en Matrice 600

Om de opnamen te maken maakte het duo gebruik van een Insta360 Pro 2, opgehangen onder een DJI Matrice 600 drone. Om te voorkomen dat de camera zou gaan slingeren werd gebruik gemaakt van een speciale gimbal. Ondanks de zeer hoge temperatuur van de lava waar de drone overheen vloog (1240°C) bleven zowel drone als 360º camera ongedeerd.

De 360º video werd opgenomen in maar liefst 8K resolutie. De resolutie waarin de video wordt afgespeeld is afhankelijk van je browser en de internetsnelheid. Voor de beste ervaring bekijk je de video natuurlijk in een VR bril. Op andere apparaten kun je de kijkrichting bepalen door met je muis te slepen of door je device te draaien.

(via DPReview – foto’s: Insta360)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Kijken: 8K 360º dronevideo van de Fagradalsfjall-vulkaan op IJsland

  • Een schitterende ervaring met een Oculus 3D bril! Geweldig!!!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier