Regelgeving

Duitsland voert verbod op dronevluchten boven bewoonde gebouwen in

Duitse dronevliegers in de Open categorie hebben niet lang van hun nieuw verworven vrijheden kunnen genieten. De Duitse Bondsdag heeft namelijk een wetsontwerp aangenomen waarin de nieuwe Europese droneregelgeving op nationaal niveau wordt verankerd. Daarbij zijn nieuwe beperkingen ingevoerd. Zo mag men niet meer boven woningen vliegen als de drone een camera heeft.

Zones met beperkingen

De nieuwe Europese droneregels voor de Open, Specific en Certified categorie zijn in principe op alle bij EASA aangesloten Europese lidstaten van toepassing. Overheden behouden echter de mogelijkheid om nationaal geldende uitzonderingen door te voeren. Dat kan op het niveau van algemeen geldende luchtverkeersregels, of door middel van zonering.

De Duitse Bondsdag heeft die tweede mogelijkheid aangegrepen om de vrijheden van dronevliegers in de Open categorie drastisch in te perken. Zo geldt er nu een algemeen verbod op dronevluchten boven woningen. Alleen als de drone minder dan 250 gram weegt en niet voorzien is van een sensor waarmee gegevens kunnen worden verzameld (zoals een camera), of indien de dronevlieger uitdrukkelijke toestemming heeft van de bewoners, mag men nog boven woonhuizen vliegen.

Ook komt er een een vliegverbod boven spoor- en snelwegen, ziekenhuizen, overheidsgebouwen, stranden en openbare zwembaden, industriegebieden, waterwegen, militaire installaties en locaties waar zich een calamiteit heeft voorgedaan. Van al deze gebieden moet men minstens 100 meter afstand aanhouden. Daarnaast worden alle natuurgebieden aangemerkt als no-flyzone.

Ook met een Mavic Mini mag je in Duitsland niet meer boven bebouwing vliegen.

Domper

De implementatie is een flinke domper voor dronepiloten die in Duitsland in de Open categorie actief zijn. Niet alleen recreatieve dronevliegers worden getroffen door de restricties, ook professionele operators krijgen te maken met de beperkingen, aangezien er geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen die twee gebruikersgroepen. Wie met een kleine drone bijvoorbeeld een dakinspectie in een woonwijk wil uitvoeren loopt al snel vast op de nieuwe beperkingen.

Ook betekenen de nieuwe Duitse beperkingen dat dronevliegers uit Nederland en andere Europese lidstaten extra alert moeten zijn als ze in Duitsland met hun drone willen gaan vliegen. De algemene Europese droneregels bieden immers geen houvast meer. (Overigens geldt zoiets soortgelijks ook voor Nederland, want ook in ons land werd ervoor gekozen om op nationaal niveau extra beperkingen in te voeren voor dronevliegers in de Open categorie.)

Privacy

Zorgen over de privacy is de voornaamste reden dat er in Duitsland nieuwe restricties zijn ingevoerd voor mensen die vliegen met cameradrones. Om diezelfde reden is Google Streetview niet beschikbaar in Duitsland: het maken van opnamen van woonhuizen ligt erg gevoelig in het land, zelfs als dat op ooghoogte vanaf de openbare weg gebeurt.

Wie in Duitsland toch met een drone met sensoren waarmee persoonsgebonden informatie kan worden verzameld wil vliegen boven de bebouwde omgeving, zal moeten uitwijken naar de (veel duurdere en complexere) Specific categorie en daarbij kunnen aantonen dat alle vergaarde gegevens conform strenge privacyrichtlijnen worden verwerkt.

(bron: Bundestag – foto Radler59, CC-BY-SA)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

3 gedachten over “Duitsland voert verbod op dronevluchten boven bewoonde gebouwen in

 • Inderdaad een flinke domper, maar de Duitse overheid heeft het wel slim aangepakt door gebruik te maken van het recht op zonering. Het ministerie in ons land moet nog met (nieuwe) zonering komen. Ik hoop niet dat we in Nederland verdere beperkingen krijgen, maar dat was hier al eerder een feit met extra nationale regels omtrent o.a. snelwegen, spoorlijnen en kritische infrastructuur. Zo ontstaan er alsnog verschillen per land. Niet handig, geen gelijkspeelveld.

  Beantwoorden
 • Heeft de Duitse vertegenwoordiging in de voorbereidingen van de Eu drone regelgeving zitten slapen?
  De oude regels worden gewoon weer ingevoerd door ze als een deken over de Eu regeling heen te leggen. Zeer, zeer droevig en erg on-europees voor zo’n pro-europees land.
  En Duitsers moeten nu een Eu examen doen om er bijna niks mee te kunnen!

  Beantwoorden
 • Wat mij betreft geen domper maar terecht! Met de komst van de mini denken alle bezitters maar over ieder grondstuk te mogen vliegen wat een grote inbreuk is op de privacy. Hier beginnen de problemen waarbij de drone hobby in het algemeen een slecht aanzien krijgen. Ik woon in Duitsland en wat mij betreft het beste land om te vliegen omdat hier heel veel meer mag!!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier