Productnieuws

Nieuwe app Birvie laat dronepiloten live video streamen naar meerdere platformen tegelijk

Maak je wel eens gebruik van je drone om live videobeelden te streamen vanuit de lucht? Dan is de nieuwe app Birvie wellicht interessant voor jou. De app stelt je in staat om vanuit je DJI drone gelijktijdig naar meerdere platformen te streamen, zoals Facebook, YouTube, Twitch, of naar een ander platform met ondersteuning voor RTMP. Via een kaartinterface kun je livestreams van andere dronepiloten ontdekken.

Van webcams naar drones

De app werd ontwikkeld door Steve Gallo. Het leek hem interessant om op een kaart te kunnen zien wie er op dat moment live video aan het streamen is vanuit een drone, een beetje zoals je op enig moment allerlei videostreams kunt bekijken van verschillende webcams verspreid over de wereld.

Dat idee leidde tot de ontwikkeling van Birvie (momenteel alleen beschikbaar voor IOS). Met behulp van DJI’s Software Developer Kit (SDK) kon Steve de app geschikt maken voor meerdere modellen uit de Mavic-serie zoals de Mavic 2 Pro, Mavic Air 2, Mavic Mini, en de DJI Spark. De Mini 2 wordt nog niet ondersteund.

Simulcasting

De app stelt je in staat om naar meerdere platformen tegelijkertijd te streamen (‘simulcasting’). De app ondersteunt Facebook, YouTube, Twitch en iedere andere streamingdienst die het RTMP-protocol ondersteunt. Dat kan interessant zijn voor journalistieke toepassingen, of gewoon om zoveel mogelijk mensen via hun favoriete videoplatform te voorzien van luchtbeelden tijdens een evenement.

Videostreams kunnen ook van een locatie worden voorzien. Op een kaartweergave in de app is het daardoor mogelijk om te zien waar er op enig moment live videobeelden vanuit een drone te zien zijn. Het is ook mogelijk om opgeslagen livestreams van andere gebruikers terug te kijken.

Via de ‘Create Stream’ knop rechts onderin kan vanuit Birvie een livestream gestart worden.

Bediening

Je kunt de drone gewoon vanuit de app bedienen. Je hoeft dus niet over te schakelen naar de DJI-app. Verder biedt de app nog geen functionaliteiten, maar het gaat dan ook om een zeer vroege versie 0.3.3. De ontwikkelaar wil de interface verder zo eenvoudig mogelijk houden, zodat de drempel om de app te gebruiken zo laag mogelijk blijft.

Let wel: je moet eerst de RTMP url en bijbehorende stream key instellen in de settings onder het Simulcast tabje, voordat je kunt streamen vanuit Birvie. Deze gegevens moet je eerst zien te vinden in het dashboard van het platform waarop je wilt gaan streamen. Het handigste is om dat thuis even in te stellen, voordat je de app gaat gebruiken op locatie.

Dat de app nog niet zo lang beschikbaar is blijkt wel uit het feit dat er nog maar weinig streams terug zijn te vinden op de kaartweergave. Op de kaart van Nederland is op het moment van schrijven welgeteld één eerder uitgezonden stream te vinden. Maar wellicht komt daar verandering in naarmate meer dronepiloten de app gaan gebruiken.

Natuurlijk heb ik even geprobeerd om met de Birvie app op YouTube een livestream te starten vanuit een Mavic 2 Pro, maar het is nog niet gelukt om de app in combinatie met deze drone aan de gang te krijgen. Graag hoor ik de ervaringen van lezers.

Download Birvie in de Apple App Store (gratis)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Nieuwe app Birvie laat dronepiloten live video streamen naar meerdere platformen tegelijk

 • Geachte Dronewatch,

  we zijn geïnteresseerd in het streamen van live beelden.
  Zijn deze streams zo veilig, dat deze niet door derden te bekijken zijn…?
  Wij hebben een Mavic pro 2 en lezen, dat dit met een app zou kunnen.
  Welke apertuur hebben wij van jullie nodig en wat is de prijs hiervoor.
  Gaan de live beelden naar een IP-adres van een beeldscherm of hoe…?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier