Pro

Medische bezorgdrone gaat binnenkort testvliegen tussen Rhoon en Oud-Beijerland

De medische delivery drone van ANWB en PostNL gaat binnenkort een serie testvluchten maken tussen Rhoon en Oud-Beijerland. Doel is om te onderzoeken hoe in de toekomst bloed en medicijnen met spoed per drone van het Erasmus MC en bloedbank Sanquin in Rotterdam naar de regio Zeeland vervoerd kunnen worden. Tijdens de testvluchten wordt onder meer gevlogen in het luchtruim van Rotterdam The Hague Airport.

Volgende stap

De proefvluchten tussen Rhoon en Oud-Beijerland zijn een vervolg op eerdere lange-afstandsvluchten tussen Meppel en Zwolle. Tijdens de vluchten wordt onderzocht wat er nodig is om uiteindelijk in het luchtruim tussen Rotterdam en Zeeland te kunnen vliegen. De vliegtesten tussen  zijn een volgende stap in de realisatie van de medische bezorgdrone. De vluchten starten in een weiland bij Rhoon, en de drones landen op de dijk langs de oude Maas.

Tijdens de vluchten worden de vliegprocedures getest die nodig zijn om in het gecontroleerde luchtruim van het vliegveld Rotterdam The Hague Airport te vliegen. De vluchten worden dan ook in nauw overleg met de Luchtverkeersleiding Nederland uitgevoerd, die in dit gebied verantwoordelijk is voor de controle van het luchtruim. De drones hebben tijdens de testvluchten nog geen medische goederen aan boord.

Volgens de betrokkenen organisaties kunnen drones een uitkomst zijn in Zeeland als het gaat om het vervoeren van spoedeisende medische goederen. De provincie telt weinig ziekenhuizen en als de provinciale wegen dichtgeslibd zijn is er geen doorkomen aan voor ambulances op de grond. “Als elke seconde telt, kunnen files en drukte op de weg ernstige gevolgen hebben”, schrijven de organisaties.

Meerdere trajecten

Door meerdere trajecten te ontwikkelen wordt er binnen het Medical Drone Service-consortium kennis opgebouwd die nodig is om in de toekomst voor heel medisch Nederland te kunnen gaan vliegen.

Voor er daadwerkelijk met bloed of medicijnen gevlogen kan worden, moet er nog een heel traject afgelegd worden. De techniek zal verder doorontwikkeld worden en de drones moeten ingepast worden in het overige luchtverkeer. Ook moet de regelgeving nog verder ontwikkeld worden. Sanquin heeft al enkele validatietesten met bloedproducten in de drone uitgevoerd, waaruit bleek dat de temperatuurspecificaties gewaarborgd konden blijven.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier