Nieuws

Pentagon: drones van DJI kunnen veilig gebruikt worden door overheidsorganisaties

Na jaren van gesteggel over de vraag of drones van DJI nu wel of geen data doorzenden naar servers in China trekt het Pentagon in een nieuw rapport de conclusie dat een tweetal ‘Government Edition’ modellen geen gevaar vormen voor de informatieveiligheid en derhalve zonder problemen gebruikt kunnen worden door Amerikaanse overheidsorganisaties en legeronderdelen.

‘Geen kwaadaardige code’

Begin 2020 werd DJI door het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken op de zogenaamde entity list gezet. Dat is een lijst van buitenlandse bedrijven die mogelijk een gevaar vormen voor de Amerikaanse nationale veiligheid. Gevreesd werd dat de Chinese regering via servers van DJI zou kunnen meekijken met operaties op Amerikaans grondgebied. Dat leidde tot een totaalverbod op het gebruik van DJI drones door overheidsorganisaties, ook als die niet defensiegerelateerd waren.

Maar in een nieuwe studie, die werd uitgevoerd in opdracht van het Pentagon, wordt geconcludeerd dat de DJI Government Edition uitvoeringen van het type Mavic Pro en Matrice 600 Pro ‘geen kwaadaardige code bevatten’ en ‘veilig gebruikt kunnen worden door defensie en andere overheidsorganisaties’.

Mogelijk leidt het rapport tot het opheffen van het totaalverbod op het gebruik van DJI drones door de Amerikaanse overheid, alhoewel de studie slechts twee – inmiddels verouderde – modellen betreft. Dat zou goed nieuws zijn voor overheidsorganisaties en legeronderdelen die nu gedwongen worden om veel duurdere alternatieven met het Blue sUAS-label aan te schaffen, waaronder de Anafi USA van Parrot en X2D van Skydio.

De Government Edition drones van DJI kunnen volledig offline gebruikt worden en de vlootbeheerder kan beslissen of en wanneer er firmware-updates geïnstalleerd worden. Ook kunnen de controllers en drones niet gelinkt worden aan reguliere DJI modellen, om te voorkomen dat er onveilige hardware wordt gebruikt.

Reactie DJI

DJI-woordvoerder Adam Lisberg is verheugd met de conclusie van het Pentagon. “Dit rapport van de Amerikaanse overheid onderschrijft wat wij, en een aantal onafhankelijke onderzoeksbureaus, al jaren claimen: DJI drones kunnen veilig gebruikt worden door bedrijven en overheidsorganisaties.”

(bron: The Hill)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier