Opmerkelijk

Chinese autoriteiten zetten drones in om losgeslagen kudde olifanten te volgen

Inwoners van de in het zuidwesten van China gelegen provincie Yunnan zijn al enige tijd in de ban van een losgeslagen kudde wilde olifanten, die overal waar ze komen zorgen voor chaos en vernielingen. Tot nu toe werd er al voor een miljoen euro aan schade veroorzaakt. De Chinese autoriteiten zetten nu ook drones in om de verplaatsingen van de dieren te volgen.

De kudde bestaat uit 15 olifanten. De dieren ontsnapten al in april uit een natuurreservaat en legden sindsdien een afstand van ruim 500 kilometer af. Tijdens hun strooptocht zorgen de olifanten voor flink wat overlast: zo werden tal van akkers verwoest, waaronder 56 hectare aan maisvelden. Ook liepen de olifanten bomen omver. Afgezien van de schade zijn er nog geen slachtoffers gevallen.

De autoriteiten zetten inmiddels alle denkbare middelen in om de kudde te volgen, waaronder drones. Daarbij worden de modernste VTOL fixed-wing toestellen ingezet, voorzien van zowel daglichtcamera’s als warmtebeeldcamera’s, waarmee de dieren ook in het donker kunnen worden waargenomen. De drones zijn in staat om langdurig in de lucht te blijven en grote afstanden af te leggen.

De vrees is dat de dieren verder oprukken naar de miljoenenstad Kunming. Daarom wordt getracht om de dieren met wegversperringen en lokvoer weg te leiden. Ook verschillende media-organisaties zetten drones in, maar dan om beelden te kunnen maken van de op hol geslagen kudde.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier