#advPro

De autonoom vliegende beveiligingscamera eindelijk werkelijkheid

Het in Noordwijk gevestigde Bavak Security Group gaat als eerste in Nederland een autonome surveillancedrone naast koop, ook op abonnement basis aanbieden. Het gaat om het Skeyetech drone-in-a-boxsysteem van het Franse bedrijf Azur Drones, dat naadloos geïntegreerd kan worden in bestaande security management systemen. Geïnteresseerden kunnen binnenkort een demonstratie krijgen van het systeem.

Beveiligingsoplossingen

Al meer dan 45 jaar biedt Bavak totaaloplossingen aan op het gebied van beveiligingstechnologie. Van slagbomen tot camerasystemen, van toegangscontrole tot speedgates, van X-ray apparatuur tot de inrichting van complete meldkamers, inclusief alle service en onderhoud: alles wat er nodig is om infrastructuur zowel fysiek als elektronisch te beveiligen valt onder de dienstverlening van Bavak.

Bavak levert high-security oplossingen aan klanten die actief zijn op het gebied van vitale infrastructuur, zoals havengebieden, defensie locaties, energiecentrales, raffinaderijen, maar bijvoorbeeld ook aan Amerikaanse ambassades wereldwijd. Naast het ontwikkelen van nieuwe beveiligingsoplossingen staat het samenbrengen en integreren van verschillende systemen tot één geïntegreerd security concept centraal in de dienstverlening.

Drone as a Service

De nieuwste ontwikkeling binnen de dienstverlening van Bavak betreft Drone as a Service (DaaS). Klanten van Bavak kunnen binnenkort een autonoom vliegende surveillance drone aanschaffen of op abonnementsbasis afnemen. Dit is inclusief training, service en onderhoud. De basis van het systeem wordt gevormd door een basisstation, waarin 24/7 een drone stand-by staat om routinematig of op afroep in actie te komen.

De drone kan zowel optische als thermische beelden maken. Deze worden live doorgegeven aan de meldkamer. Het is mogelijk om de drone zelfstandig op intervalbasis een inspectieronde te laten vliegen. Ook kan de drone in geval van een calamiteit naar een specifieke locatie worden gedirigeerd. Voor de besturing van het systeem heeft een beveiligingsmedewerker geen dronebrevet nodig: de drone vliegt volledig automatisch.

Bewezen en veilig concept

Het Skeyetech systeem werd ontwikkeld door het Franse bedrijf Azur Drones. De box is weerbestendig uitgevoerd en voert voor iedere vlucht een pre-flight check uit. De drone kan tot windkracht 6-7 Bft ingezet worden. De box is voorzien van een laadsysteem zodat de drone na iedere missie weer automatisch wordt opgeladen. Voor de veiligheid kan de drone niet buiten een vooraf ingestelde geofence komen. Ook kan de operator een missie op ieder moment pauzeren of afbreken. De drone zelf is volledig ontwikkeld voor dit doel en zodoende ook voorzien van extra’s zoals acht propellers en een parachute in het uiterste geval van nood.

Het systeem heeft zich in de praktijk ruimschoots bewezen, onder andere in de haven van Duinkerken. Daar is het systeem sinds 2019 met succes in gebruik boven het havengebied. Ook andere klanten in andere landen maken gebruik van het Skeyetech systeem, in totaal zijn er al duizenden missies uitgevoerd.

‘Game changer’

Volgens Dennis Kromhout, Business Development Manager bij Bavak, is het Skeyetech-systeem een ‘game changer’ op het gebied van beveiliging. “De factor tijd is essentieel bij incidenten en crisissituaties. Het snel kunnen beoordelen van elke situatie, altijd en overal is dus cruciaal. Deze drone kan binnen een paar minuten op de gewenste locatie zijn en zorgt voor een zeer waardevol uitkijkpunt vanuit de lucht. Dit stelt coördinatoren / operators in staat goed afgewogen keuzes te maken op basis van actuele informatie. Daar komt de extra dimensie bij die een vliegende camera kan bieden.”

In de toekomst zijn er nog veel meer mogelijkheden denkbaar. Kromhout: “Aanvankelijk ligt de focus op safety & security. In de loop van de tijd willen we additionele toepassingen gaan aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan de detectie van nucleaire straling of gassen. Ook kunnen we op basis van AI video analyse en door integratie met het (Genetec) security management systeem triggers koppelen aan een waarneming. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om automatisch een signaal te geven als de drone tijdens een inspectievlucht over een terminal waarneemt dat er bijvoorbeeld een container open staat.”

Autorisatie en demonstratie

Om het systeem bij klanten in Nederland te mogen inzetten, is Bavak een samenwerking aangegaan met het bedrijf Public Air Services. Dit bedrijf verzorgt als operator de vluchten alsook de aanvraag van de benodigde vergunning bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en levert de benodigde trainingen van het personeel dat met de autonome surveillance drone gaat werken. Bavak verzorgt de volledige integratie van de drone met het security management systeem van de klant.

Binnenkort wordt een demonstratieversie van het systeem operationeel gemaakt bij het hoofdkantoor van Bavak in Noordwijk. Geïnteresseerden kunnen contact met ons opnemen om een afspraak te maken om het systeem bij ons te komen bekijken”, aldus marketingmanager Martijn Peeters.

 

Avatar foto

Adverteerder

Af en toe lees je op Dronewatch gesponsorde artikelen of advertorials, afkomstig van (of geschreven in opdracht van) externe partijen. Ben je ook geïnteresseerd om een advertorial te plaatsen op Dronewatch? Neem dan contact op.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier